Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-02-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,22/02/2000 (ΚΥΠΕ) Ο απόηχος από το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, το Κυπριακό και διάφορα οικονομικά θέματα απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο. Προβάλλονται επίσης θέματα που αφορούν τους αγνοουμένους, την τιμή των καυσίμων και το υδατικό πρόβλημα.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Βαθιά κρίση στους σοσιαλιστές" γράφει ότι τα όσα σηματοδότησαν το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών αποτελούν "βαθιά κρίση που κρυφόβραζε στις τάξεις της πρώην ΕΔΕΚ και όχι ένα τυχαίο γεγονός", και παραθέτει δηλώσεις του πρώην βουλευτή Ευστάθιου Ευσταθίου ότι "αφανής ομάδα ολέθριων συμβούλων του παρασκηνίου οδήγησαν τα πράγματα εκεί που έφθασαν". Αλλού αναφέρει ότι η κυβέρνηση προωθεί αντισταθμιστικά μέτρα της τάξης των 15 εκ. λιρών, φορολογικές ελαφρύνσεις 18 εκ. και μείωση του ΦΠΑ στην τουριστική βιομηχανία από 8 σε 5% με την παράλληλη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 8 σε 10%.

Η "Μάχη" με τίτλο "Σ.Ο.Σ. από... ΚΙ.ΣΟΣ" αναφέρεται στην αποστασιοποίηση ιστορικών στελεχών της ΕΔΕΚ από το νεοσύστατο Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, περιλαμβανομένων και των Ανδρέα Φρυδά και Ανδρέα Σισμάνη και σημειώνει ότι η επίθεση Βάσου Λυσσαρίδη κατά νεοτέρων με αναφορές περί "χρηματισμού, ντροπής, εκτροπής δύσκολα μπορούν να ανασκευασθούν". Γράφει ότι χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και ότι αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πρόσφατη διαφωνία μεταξύ Εκκλησίας και πολιτικής ηγεσίας για την επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Ετσι Σχεδίασαν το 'Διαζύγιο'" γράφει ότι ο Βάσος Λυσσαρίδης δεν έκανε "το τελευταίο βήμα που είχε συμφωνηθεί ως μέρος σχεδίου" στο συνέδριο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, δηλαδή δεν ανακοίνωσε το χρόνο της αποχώρησής του. Γράφει ότι κατά τις επαφές των Βρετανών αξιωματούχων στην Κύπρο θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η μετάβαση από ενιαίο κράτος σε ομοσπονδία, οι πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ, τα βρετανικά συμφέροντα στην Κύπρο και η συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Απάτη ολκής" γράφει ότι χρηματιστές πωλούσαν σε ψηλές τιμές με το άνοιγμα της χρηματιστηριακής συνάντησης μετοχές που δεν είχαν και στη συνέχεια τις αγόραζαν σε χαμηλότερες τιμές ενώ το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου διερευνά άλλες περιπτώσεις που αφορούν παραβάσεις της νομοθεσίας κατά την περίοδο προ της 4ης Οκτωβρίου 1999. Αναφέρεται επίσης στο θέμα των αγνοουμένων επικαλούμενη απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες ότι αναβάλλεται επ'αόριστον η ανακοίνωση νέων αποτελεσμάτων της διαδικασίας αναγνώρισης λειψάνων αγνοουμένων λόγω σοβαρού ανυπέρβλητου προβλήματος στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Αγγλικό Σχέδιο Συντάγματος" γράφει ότι οι Αγγλοι διαμορφώνουν τελικές ιδέες για το συνταγματικό άξονας του οποίου θα είναι οι ισχυρές εξουσίες που θα έχουν οι περιφέρειες και οι περιορισμένες αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, ενώ παράλληλα εργάζονται για φόρμουλα συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές. Γράφει ότι οι τραπεζικοί τίτλοι παρουσίασαν σημαντική πτώση οδηγώντας το γενικό δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών σε μεγάλες απώλειες της τάξης του 3,53%, εξέλιξη που συνδέεται με την ανακοίνωση για καθυστέρηση της ένταξης της Τράπεζας Κύπρου στο ελλαδικό χρηματιστήριο.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Εκβιάζει η κυβέρνηση" αναφέρεται στην τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη στη Βουλή ότι εάν δεν εγκριθεί η αύξηση του ΦΠΑ θα περικοπούν κονδύλια για έργα ή άλλες δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού. Προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι επιχειρείται μοίρασμα της διαφοράς που χωρίζει τις δύο πλευρές στο Κυπριακό, κάτι που εμπεριέχει σοβαρότατους κινδύνους, τονίζοντας ότι θετικές εξελίξεις θα υπάρξουν μόνο εάν αλλάξει η τουρκική φιλοσοφία στο Κυπριακό.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ "λανθασμένες" ενώ το Λονδίνο απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις για την τοποθέτηση Κουκ στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης. Αλλού αναφέρεται στις διαμαρτυρίες των Λαρνακέων εναντίον της ανέγερσης εργασταστίου αφαλάτωσης κοντά στην Αλυκή και τις επικρίσεις του Δημάρχου Λάρνακας Γιώργου Λυκούργου ότι η κυβέρνηση αγνοεί τις αποφάσεις της για μη ανέγερση βιομηχανικών και άλλων κτιρίων στην περιοχή της Αλυκής.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)
(Μ.Μ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 22 February 2000 - 7:24:06 UTC