Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-02-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,18/02/2000 (ΚΥΠΕ) Οι πληροφορίες ότι η Ευρωπαίοι επιδιώκουν εμπλοκή των Τ/Κ στις ενταξιακές, η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, τα στοιχεία για τα ναρκωτικά στην Εθνική Φρουρά, οι οικονομικές εξελίξεις όσον αφορά το Χρηματιστήριο και τις τιμές των καυσίμων, και το θέμα της αφαλάτωσης είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Φόβοι στην αγορά λόγω ασφαλειών" γράφει ότι θύμα της μεγάλης ανόδου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου αλλά και της δικής τους επιτυχίας λόγω της απόδοσης των επενδύσεων που έχουν προβεί, έπεσαν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες. Αλλού γράφει ότι το συντονιστικό όργανο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών θα προτείνει όσον αφορά την ιεραρχία του, τη δημιουργία δύο θέσεων αντιπροέδρου, αλλά προσθέτει ότι θα τεθούν επίσης προτάσεις για τρεις αντιπροέδρους ή αναπληρωτή πρόεδρο.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Ναρκωτικά στα ΚΕΝ" αναφέρεται στα στοιχεία που κατατέθηκαν χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας σύμφωνα με τα οποία το 9% των νεοσυλλέκτων έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών και χαρακτηρίζει τα στοιχεία αυτά ως "σοκ". Σε άλλο σημείο και δίπλα από σχετικές φωτογραφίες, αναφέρεται στο προχθεσινό διπλό θανατηφόρο τροχαίο στο δρόμο έξω από τον Ψευδά και αναφέρει ότι νεκροί είναι ο 36χρονος Τάσος Αναστασίου από τα Πυργά και ο 48χρονος Ευγένιος Κλεοβούλου από το Μενεού.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Τράπεζα Κύπρου: Το Μάη στη Σοφοκλέους" γράφει ότι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαϊου τοποθετείται η είσοδος της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και προσθέτει ότι έχει μάλιστα οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Αλλού γράφει ότι η ποδοσφαιρική ομάδα της Ανόρθωσης Αμμοχώστου θα εγγραφεί στο Χρηματιστήριο μέχρι τις 15 Αυγούστου. Ενεγράφη χθες ως εταιρεία και αρχίζει τη διαδικασία εισδοχής στο ΧΑΚ, προσθέτει η εφημερίδα.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Εάλω ο Στρατός" γράφει ότι "επικίνδυνες διαστάσεις προσλαμβάνει το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Κύπρο", ενώ "χιλιάδες οικογένειες εκφράζουν την αγωνία τους για τα παιδιά τους που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά". Σε άλλο σημείο γράφει ότι νομική μάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και 42χρονης Σριλανκέζας σχετικά με τον πολιτικό της γάμο με 90χρονο Κύπριο από την Ξυλοτύμπου, ενώ η Σριλανκέζα έχει συλληφθεί και κρατείται.

Στο "Φιλελεύθερο" πρωτοσέλιδη είδηση είναι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και, με τον τίτλο "Ζητούν εμπλοκή και των Τ/Κ", αναφέρεται σε ενέργειες της ΕΕ "που αποσκοπούν στην εμπλοκή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις" και στην έγκριση χρηματοδοτικών κονδυλίων για την προώθηση μέτρων βελτίωσης του κλίματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Αλλη είδηση αναφέρεται στο θέμα της εγκατάστασης νέας μονάδας αφαλάτωσης και στη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για το θέμα αυτό.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Σικέ προσφορές - Κλέβουν το Δημόσιο", γράφει στο κύριο θέμα ότι στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου καταγγέλθηκαν "σκανδαλώδεις παραβιάσεις σε διαδικασίες προσφορών" και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου είπε "ότι οι ανάδοχοι κλέβουν το Δημόσιο υπερτιμολογώντας τα υλικά". Σε άλλη θέση γράφει ότι το ΑΚΕΛ ζητεί τη ριζική αναδόμηση του Ταμείου Ευημερίας των Εθνοφρουρών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" έχει πρωτοσέλιδο θέμα τους ευκαιριακούς γάμους που γίνονται στην Κύπρο και, με τον τίτλο "Πώς ορίζεται ένας γάμος ως 'ευκαιριακός'", γράφει ότι οι αξιωματούχοι του Τμήματος Μετανάστευσης θα χρειασθούν ολόκληρο φάσμα κριτηρίων για να αποφασίσουν εάν ένας γάμος, στον οποίο εμπλέκεται ένας αλλοδαπός, είναι στην πραγματικότητα γάμος ευκαιρίας". Αλλού προβάλλει την είδηση για δημιουργία δεύτερου Πανεπιστήμιου στην Κύπρο και τις αντιδράσεις των Λεμεσιανών.

Στην εβδομαδιαία "The Cyprus Weekly" κύριο θέμα είναι η αναβολή στη λήψη απόφασης για αύξηση των τιμών στα πετρελαιοειδή και, όπως γράφει η εφημερίδα, "αντιμέτωπη με μια καταιγίδα αντιδράσεων, η κυβέρνηση υπανεχώρησε από του να αυξήσει τις τιμές των πετρελαιοειδών λέγοντας ότι η 'αναπόφευκτη' απόφαση αναβάλλεται μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη". Αλλη είδηση είναι η πρόοδος στην ανάρρωση του Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού μετά την πρόσφατη εγχείρηση στο Λονδίνο.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 18 February 2000 - 7:24:39 UTC