Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-02-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,11/02/2000 (ΚΥΠΕ) Οι θέσεις της κυβέρνησης, όπως αυτές εκφράστηκαν χθες από το Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τόσο για το θέμα των μονάδων αφαλάτωσης όσο και για το θέμα των "φωνών" που υπάρχουν κατά τις ομοσπονδίας, πληροφορίες για ενεργότερη εμπλοκή της Γερμανίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού καθώς και στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, τα αποτελέσματα έρευνας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα φάρμακα που προμηθεύονται οι φαρμακευτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και η κατάθεση από βουλευτές πρότασης νόμου για την καθιέρωση της πολλαπλής ψήφου είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Το υδατικό στα χέρια του Κληρίδη" πως εκφράζοντας την αποφασιστικότητα του ιδίου προσωπικά και της κυβέρνησης στο σύνολό της ο Πρόεδρος Κληρίδης απηύθυνε χθες έκκληση, διά στόματος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, προς όλους να συναισθανθούν την τραγική κατάσταση του υδατικού προβλήματος και να συνεργαστούν για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της κατασκευής των μονάδων αφαλάτωσης, όπως έχουν προγραμματιστεί. Αλλού αναφέρει ότι φάρμακα με περίοδο ζωής μικρότερη από ό,τι προνοείται στους όρους των προσφορών, δηλαδή που λήγουν ενωρίτερα απ'ότι ζητά η κυβέρνηση, παραλαμβάνουν οι φαρμακευτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Οριστικά Ζακάκι και Αλυκή η αφαλάτωση" αναφέρει πως στις περιοχές Ζακακίου και Αεροδρομίου Λάρνακας, όπως έχει προγραμματιστεί, θα ανεγερθούν οι μονάδες αφαλάτωσης δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου. Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως δέκα βουλευτές από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΔΗ κατέθεσαν στη Βουλή πρόταση νόμου για καθιέρωση της οριζόντιας ψηφοφορίας για τις βουλευτικές εκλογές του 2001, χωρίς να καταργείται το αναλογικό σύστημα.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "'Στασίασαν' 10 βουλευτές" πως "σοβαρούς εσωκομματικούς τριγμούς" προκαλεί από χθες το θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας για εκείνα τα πολιτικά κόμματα που διαφωνούν με την εφαρμογή της, αφού βουλευτές από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ προχώρησαν χθες μαζί με άλλους έξι συναδέλφους του από το ΔΗΚΟ και τους ΕΔΗ στην κατάθεση στη Βουλή πρότασης νόμου για την καθιέρωση της πολλαπλής ψήφου, χωρίς την έγκριση των αρμοδίων οργάνων των κομμάτων τους. Αλλού αναφέρει πως σε ηρεμία στο εσωτερικό μέτωπο κάλεσε χθες του Ιεράρχες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσουν "οι φωνές" που ακούγονται εναντίον μιας ομόσπονδης λύσης στην Κύπρο.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Μας βάζουν ... 'γύψο'" γράφει ότι στα πλοκάμια της μυστικής διπλωματίας βρίσκεται η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου της Κύπρου και οι Βρετανοί σε συνεννόηση με τους Αμερικανούς, επεξεργάζονται σενάρια που αφορούν την περιορισμένη και μετ'εμποδίων "πρακτική λειτουργία" του κοινοτικού κεκτημένου, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού και ένταξης του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως εξωφρενικά μεγάλες είναι οι λίστες αναμονής στο Νοσοκομείο Λεμεσού για εγχειρήσεις ορθοπεδικών περιστατικών.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Εντονη γερμανική παρεμβολή" γράφει ότι το Βερολίνο επιδιώκει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι με εντολή του Γιόσκα Φίσερ το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προχώρησε στο σχεδιασμό συγκεκριμένων κινήσεων και παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών αποφάσισε να καταργήσει το νόμο που επιτρέπει σε οδηγούς λεωφορείων να μεταφέρουν διπλάσιο αριθμό επιβατών από τις συγκεκριμένες θέσεις, όταν πρόκειται για ανήλικους 5 - 12 χρονών.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Διάσταση απόψεων Δήμου - Χάσικου" γράφει ότι "διάσταση απόψεων" υπάρχει μεταξύ του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Δημήτριου Δήμου στο θέμα της "διά νόμου δημιουργίας τμήματος επιχειρησιακών θεμάτων" που θα υπάγεται στο Υπουργείο Αμυνας. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ κατηγορεί τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού πως "παραπλανεί και παραποιεί" τα γεγονότα όσον αφορά το Ενιαίο Λύκειο, προσθέτοντας ότι "η σπουδή και η προχειρότητα που επιδεικνύει ο κ. Ιωαννίδης έρχονται για άλλη μια φορά να σκοτώσουν μια σωστή ιδέα".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης απηύθυνε χθες έκκληση για ηρεμία στο εσωτερικό μέτωπο, μετά τους έντονους διαξιφισμούς που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην Εκκλησία και στην Πολιτεία αλλά και εντός της ίδιας της Εκκλησίας. Αλλού γράφει ότι το Ισραήλ προειδοποίησε χθες ότι θα βομβαρδίσει στόχους αμάχων στο Λίβανο σε αντίποινα για τις επιθέσεις ανταρτών της οργάνωσης Χεζμπολλάχ εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στο νότιο Λίβανο.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" στο κύριο θέμα γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς προβάλλει περιορισμούς στην πραγματοποίηση συναντήσεων μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, ενώ φαίνεται ότι δεν υπάρχουν προσπάθειες από τρίτες χώρες που θα δώσουν ώθηση στο να έρθουν κοντά οι δύο κοινότητες στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού προειδοποίησε πως ο ΚΟΤ θα πρέπει να κλείσει τα γραφεία του στο εξωτερικό, εάν η Βουλή δεν απελευθερώσει τα κονδύλια για τον Οργανισμό που υπήρχαν στον Προϋπολογισμό για το 2000 και τα οποία καταψηφίστηκαν από το Σώμα.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΦΖ/ΓΠ)
(Μ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 11 February 2000 - 7:24:09 UTC