Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-02-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,04/02/2000 (ΚΥΠΕ) Οι συνεχιζόμενες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με χαμηλότερους τόνους ύστερα από τον "πόλεμο" δηλώσεων μεταξύ των δύο μερών, τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, το ταξίδι του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ στην Ελλάδα, η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή και η χθεσινή εκδήλωση καθηγητών, μαθητών και γονέων για αυξημένα κονδύλια για την παιδεία είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Χάος χωρίζει τους δύο στη Γενεύη", γράφει στο πρωτοσέλιδό της θέμα για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες προς επίλυση του Κυπριακού και αναφέρει ότι ο Ντενκτάς πήγε στη Γενεύη με στόχο να "τορπιλίσει" τις συνομιλίες και από τις μέχρι τώρα δηλώσεις και αντιδράσεις του κατοχικού ηγέτη έγινε φανερό πως "χάος χωρίζει τις θέσεις των δύο πλευρών". Αλλη είδηση της εφημερίδας είναι το αίτημα για ίδρυση Κέντρου Συνολικής Θεραπείας για τους αιμορροφιλικούς.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Εξηγήσεις ζητεί η Ι. Σύνοδος" γράφει ότι ανησυχούν οι ιεράρχες για την επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού και ότι στη χθεσινή Ιερά Σύνοδο αποφασίσθηκε να ζητηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για ανταλλαγή απόψεων, ενώ στην ανακοίνωση της Συνόδου επισημαίνεται "ότι είναι λάθος να επικρίνονται οι επίσκοποι που εκφράζουν τα αισθήματα του λαού". Σε άλλη θέση γράφει για την πρόθεση του Υπουργού Γεωργίας να κατανείμει σε ίσα μέρη το νερό για όλες τις επαρχίες.

Ο "Πολίτης" έχει κύριο θέμα τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και, με τίτλο "Σχέδιο εξπρές μέχρι τον Ιούλιο", γράφει ότι "ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών στη Γενεύη και, όπως έχει προγραμματισθεί, το Μάιο αρχίζει ο επόμενος και πιο ουσιαστικός που, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα κρατήσει μέχρι τον Ιούλιο και θα είναι άκρως πιεστικός". Σε άλλη είδηση γράφει για το νέο κτίριο της Βουλής και ότι θα είναι τεράστιες οι ζημιές από τις καθυστερήσεις.

Η "Σημερινή" στο πρωτοσέλιδό της θέμα με τίτλο "Τουρκική ομοβροντία" γράφει ότι "με ομοβροντία συνομοσπονδιακής αδιαλλαξίας που στοχεύει στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας απαντούν Αγκυρα και Ντενκτάς στην 'ελληνοτουρκική φιλία' και στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες", την ίδια στιγμή που ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ επισκέπτεται την Αθήνα. Σε άλλη σελίδα η εφημερίδα γράφει για την απόσυρση από την κυπριακή αγορά τριών πλαστικών βρεφικών ειδών που περιέχουν φθαλικούς εστέρες.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Ζητούμε και 4 καντόνια" γράφει ότι σήμερα θα συζητηθεί στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες εν εκτάσει το εδαφικό, με τον Πρόεδρο Κληρίδη να παρουσιάζει και νέα στοιχεία επί της πτυχής αυτής. Προσθέτει ότι η ελληνική πλευρά προτείνει τη δημιουργία τεσσάρων καντονίων από τα οποία το ένα ελληνικό στην Καρπασία. Αλλού γράφει ότι μεγάλη αεροναυτική άσκηση με συμμετοχή της Βρετανίας, του Ισραήλ και της Τουρκίας διεξάγεται από χθες ανοικτά της βάσης Ακρωτηρίου.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Χαμήλωσαν οι τόνοι" γράφει ότι σε χαμηλούς τόνους συνεχίστηκε χθες η αντιπαράθεση που ξέσπασε στη Γενεύη με αφορμή δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς τις προηγούμενες ημέρες και τη γραπτή απάντηση του Προέδρου Κληρίδη. Αλλού γράφει ότι "κριτική σε ψηλούς τόνους για την εσωτερική διακυβέρνηση ασκήθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης στη χθεσινή πρωϊνή συνεδρία" της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό.

H αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Ο Τζεμ σε επίσκεψη ορόσημο στην Ελλάδα" γράφει ότι ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ πραγματοποιεί τριήμερη "επίσκεψη - ορόσημο" στην Ελλάδα ύστερα από εξάμηνη διπλωματία η οποία δημιούργησε νέες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Σε άλλο σημείο και κάτω από σχετική φωτογραφία αναφέρεται στη χθεσινή εκδήλωση καθηγητών, γονέων και μαθητών έξω από τη Βουλή οι οποίοι ζητούσαν μεγαλύτερα κονδύλια για την παιδεία.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" κάτω από τον τίτλο "Ο πόλεμος των λέξεων εξασθενίζει" γράφει ότι ο "λεκτικός πόλεμος" μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς εξασθένισε χθες ύστερα από τέσσερις ημέρες αντιπαράθεσης με λόγια. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού επιστρέφει σήμερα στην Κύπρο ύστερα από την εγχείρηση καρδιάς που υποβλήθηκε στις ΗΠΑ.

(ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΓ/ΓΠ)
(Γ.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 4 February 2000 - 7:24:10 UTC