Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-01-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,17/01/2000 (ΚΥΠΕ) Τα σενάρια των Αγγλοαμερικανών και των Ευρωπαίων για λύση του Κυπριακού, η επιθυμία του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη να μεταβεί στην Αγκυρα για συνομιλίες στο Κυπριακό και οι δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους για αποδοχή του ελβετικού μοντέλου συνομοσπονδίας στην Κύπρο περιλαμβάνονται στα κύρια θέματα των κυπριακών εφημερίδων. Προβάλλονται επίσης οι απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ για την Κύπρο και την ενταξιακή της πορεία και το θέμα που προέκυψε στο ΧΑΚ μετά την ψήφιση του νόμου για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Σχέδιο λύσης στον τρίτο γύρο" γράφει ότι μέχρι και σχέδιο λύσης του Κυπριακού επεξεργάζονται Αμερικανοί και Βρετανοί "προκειμένου να το υποβάλουν στις συνομιλίες στον τρίτο γύρο, προφανώς μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς". Αλλού γράφει ότι ο ΔΗΣΥ θα ζητήσει από τον Πρόεδρο Κληρίδη αναπομπή της πρότασης νόμου για το Χρηματιστήριο, εάν από μελέτη που διεξάγει διαφανεί να υπάρχουν συνταγματικά προβλήματα.

Το "Θάρρος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Σχέδιο λύσης επεξεργάζονται ΗΠΑ και Ευρωπαίοι ενόψει των συνομιλιών" γράφει ότι στον τρίτο γύρο των συνομιλιών για το Κυπριακό το Μάιο, "η ελληνική πλευρά θα κληθεί να αποδεχθεί συγκεκριμένο σχέδιο επίλυσης του προβλήματος" που επεξεργάζονται οι Αμερικανοί, η Βρετανία και οι Ευρωπαίοι, το οποίο "θα εισάγει την αρχή της χαλαρής συνομοσπονδίας". Αλλού γράφει ότι ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε τη θέληση να μεταβεί στην Αγκυρα εάν προσκληθεί για να συνομιλήσει με Τούρκους επισήμους για το Κυπριακό υπό την ιδιότητά του ως ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Φιλία που 'δαγκώνει'" γράφει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Ισμαϊλ Τζεμ εμφανίστηκε "σκληρός και απόλυτος αναφορικά με το Κυπριακό και την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου" επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση της Αγκυρας "για ύπαρξη δύο πολιτικά ανεξάρτητων οντοτήτων στο νησί". Αλλού γράφει ότι στελέχη του ΔΗΣΥ, με επικεφαλής το μέλος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής Σοφοκλή Χατζηγιάννη, επιθυμούν παράταση της θητείας του αρχηγού του ΓΕΕΦ Δημήτριου Δήμου, σε αντίθεση με τον Υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο, που "δεν ευνοεί παράταση της υπηρεσίας του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς".

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "'Νάρκες' στο ΧΑΚ" πως σε "τεντωμένο σχοινί" βαδίζει πάλι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, μετά την ψήφιση της νέας νομοθεσίας που διέπει τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Αλλού αναφέρει πως ακόμη και περιοχές που βρίσκονται εκτός των ορίων των Βρετανικών βάσεων χρησιμοποιούνται από τους Βρετανούς για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων, γεγονός που εμποδίζει τους Κυπρίους να αξιοποιούν τις περιουσίες τους.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Κλειδί εξελίξεων οι στρατηγοί" αναφέρει πως κλειδί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα ελλαδοτουρκικά θεωρούνται οι Τούρκοι στρατηγοί και πως μετά τους Αμερικανούς τώρα και οι Γερμανοί δρομολογούν επαφές με το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει πως θέμα παραίτησης του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους έθεσε χθες έμμεσα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσσος Λυσαρίδης, ύστερα από τις δηλώσεις που έκαμε στον Τύπο ότι θα αποδεχόταν το ελβετικό μοντέλο συνομοσπονδίας στην Κύπρο.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Τα θέλει όλα ο Τζεμ" πως "δεν έχουν ακόμη κοπάσει τα πανηγύρια των κυβερνώντων για την απόφαση του Ελσίνκι και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προβαίνει σε απαράδεκτες δηλώσεις και εμφανίζεται ιδιαίτερα σκληρός και αδιάλλακτος για το Κυπριακό". Αλλού αναφέρεται πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον δήλωσε πως η Ουάσιγκτον έπραξε με επιτυχία ό,τι του ζήτησαν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου και πρόσφατα ό,τι ζήτησε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΦΖ/ΓΠ)
(Φ.Ζ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 17 January 2000 - 7:24:07 UTC