Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-12-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,19/12/1999 (ΚΥΠΕ) Το θέμα που προέκυψε με την προσθήκη στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, την οποία εκμεταλλεύτηκε η τουρκική πλευρά, προβάλλεται και σήμερα στα πρωτοσέλιδα του Τύπου με δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης θέματα που αφορούν τις αποφάσεις του Ελσίνκι, το Χρηματιστήριο και την εγκληματικότητα.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Πολλή φασαρία για το τίποτε" γράφει ότι ύστερα από διαβεβαιώσεις των ΗΕ ότι δεν άλλαξε θέση έναντι του καθεστώτος των κατεχομένων και ότι η προσθήκη στην έκθεση του ΓΓ δεν συνιστούσε αναγνώριση του ψευδοκράτους, λύθηκε για την κυβέρνηση η παρεξήγηση, όμως η αντιπολίτευση και ο Ντενκτάς επιμένουν σε αυθαίρετες ερμηνείες. Σε άλλο θέμα προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ότι δεν υπάρχει ένδειξη ή πληροφορία για επέκταση της εγκληματικής δραστηριότητας από τη Λεμεσό σε άλλες περιοχές και ότι οι αρχές ασφαλείας λαμβάνουν όλα τα μέτρα.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Βουλευτές - μεγαλομέτοχοι τα παίρνουν" αναφέρεται σε βουλευτές που διακινούν εκατομμύρια λίρες στο Χρηματιστήριο την ίδια ώρα που θα κληθούν ενώπιον της Βουλής να ψηφίσουν νομοθετήματα για το ΧΑΚ και δημοσιεύει στοιχεία. Αλλού προβάλλει τη συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίεραν Πρέντεργκαστ, κατά την οποία ο δεύτερος χαρακτήρισε αυθαίρετο το συμπέρασμα της τουρκικής πλευράς για την προσθήκη της έκθεσης του ΓΓ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και διαβεβαίωσε για την προσήλωση στα ψηφίσματα που καθορίζουν τους όρους εντολής της Δύναμης.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Θετικό το Ελσίνκι" δημοσιεύει δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας από την οποία προκύπτει πως οι Κύπριοι εγκρίνουν τους χειρισμούς της Ελλάδας στο Ελσίνκι, παρά το ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να κατανοήσουν πλήρως τα οφέλη που προκύπτουν. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε "νέες ισορροπίες ΔΗΣΥ - Προεδρικού" και γράφει πως για στελέχη του ΔΗΣΥ το ποτήρι πάει να ξεχειλίσει μετά τη συνειδητοποίηση για το τι έχει συμβεί γύρω από τη νομοθεσία για τη φορολογία των κεφαλαιουχικών κερδών.

"Η Σημερινή" στεγάζει το κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο "Εκθεση - 'σοκ'" και αναφέρεται σε έκθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην οποία καταγράφεται το τουρκικό όραμα του 21ου αιώνα να γίνει η χώρα παγκόσμια δύναμη με φόντο τη στρατιωτική της ισχύ και τους οικονομικούς δείκτες ανάπτυξης. Αλλού γράφει πως η αντιπολίτευση επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την προσθήκη στην έκθεση Ανάν για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ότι δεν την ικανοποίησαν οι διευρκινιστικές δηλώσεις των αξιωματούχων του ΟΗΕ ότι ο οργανισμός διατηρεί τις πάγιες θέσεις του.

"Ο Φιλελεύθερος" δημοσιεύει συνέντευξη του ΥΠΕΞ της Ελλάδας με τίτλο "Δραστική Εμπλοκή της ΕΕ", στην οποία ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει πως ουσιαστική θα είναι εφεξής η εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, το οποίο θα είναι μέρος των συζητήσεων που θα έχει η Τουρκία με την ΕΕ σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου και "οδικού χάρτη" ο οποίος διαμορφώνεται τώρα. Αλλού γράφει πως ο πέμπτος στη λίστα καταζητούμενων από την κυπριακή αστυνομία, ο έποικος Ερχάν Αρικλί που καταζητείται για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, είναι ο υπεύθυνος του γραφείου που ίδρυσαν Τσετσένοι στα κατεχόμενα και υπαρχηγός των Γκρίζων Λύκων.

Η "Χαραυγή" στεγάζει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο "Παγκύπρια στάση εργασίας για την ΑΤΑ" και γράφει πως την ερχόμενη Τετάρτη το συνδικαλιστικό κίνημα θα κατέλθει σε δίωρη στάση εργασίας για να υπαρασπίσει το θεσμό της ΑΤΑ. Για το θέμα της προσθήκης της έκθεσης του ΓΓ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ γράφει πως η κυβέρνηση αρκείται στις προφορικές διευκρινίσεις και αναφέρει πως διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι αυτή που γίνεται είναι μια προσπάθεια να χρυσώσουν το χάπι αφού η στροφή προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης οντότητας στο ψευδοκράτος έχει γίνει.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" προβάλλει δηλώσεις του πρώην ΥΠΕΞ Γιώργου Ιακώβου στις οποίες αναφέρει πως η προσθήκη στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποτελεί "δυσάρεστη εξέλιξη" αφού οι Τούρκοι εξέφραζαν και προηγουμένως τις θέσεις τους, που όμως δεν εκφράζονταν στην έκθεση του ΓΓ. Σε άλλο θέμα προβάλλεται το στόλισμα χθες Χριστουγεννιάτικου δένδρου στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στο οποίο οι συγγενείς των αγνοουμένων, το ΠΑΚ και προσφυγικές οργανώσεις έδεσαν 1617 κίτρινες κορδέλες, που διεθνώς συμβολίζουν άτομα που αγνοούνται.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΚ)
(Μ.Α.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 19 December 1999 - 10:24:13 UTC