Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-12-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,06/12/1999 (ΚΥΠΕ) Το παρασκήνιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, οι παραστάσεις της Κύπρου προς την Ολλανδία για τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της χώρας στην Τουρκία, η αναστολή των χρηματιστηριακών συναλλαγών για τρεις ημέρες και οι συλλήψεις σχετικά με υποθέσεις κατοχής και χρήσης ναρκωτικών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ανάλυση θέσεων στο ΓΓ" γράφει ότι με λεπτομερή ανάλυση των θέσεων που παρουσίασαν οι δύο πλευρές στην πρώτη συνάντηση που είχαν με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την Παρασκευή, συνεχίζονται σήμερα οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη Διακυβερνητική Διάσκεψη ΕΕ - Κύπρου σε υπουργικό επίπεδο με στόχο να κλείσει ένα ακόμα κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το "Θάρρος" κάτω από τον τίτλο "Παρέμβαση Κλίντον" γράφει ότι με την προσωπική παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και την υποστήριξη των Βρετανών ανατρέπεται, όπως φαίνεται, έστω προσωρινά το απαισιόδοξο κλίμα που πήγε να δημιουργηθεί πρώτα στις Βρυξέλλες και κατά συνέπεια στη Νέα Υόρκη. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος προέβη σε παραστάσεις προς την Ολλανδία για τις δηλώσεις του Ολλανδού Υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα ότι η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ διαιρεμένη και ότι η πολιτική αυτή δεν μπορεί να αλλάξει.

Ο "Πολίτης" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Σάλος για το συνεταιρισμό" και γράφει ότι το εύκολο τρόπο της "διάψευσης" των αδιάσειστων στοιχείων που παρέθεσε χθες η εφημερίδα και καταδεικνύουν τη συναιτεριστική σχέση και του ΑΚΕΛ με το συγκρότημα "Λούης" επέλεξε χθες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος της Αριστεράς Ανδρέας Χρίστου. Αλλού γράφει ότι μεγάλη αντιαεροπορική ομπρέλα με πυραύλους μακρού, μέσου και μικρού βεληνεκούς διαθέτει η Ελλάδα που όταν ολοκληρωθεί θα καλύπτει και την Κύπρο, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή εξοπλισμού του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννη Σμπώκο.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Νέα Δέσμη Ιδεών" πως νέο "Κώδικα Ιδεών" με άλλα λόγια μια νέα "Δέσμη Ιδεών" επί του Κυπριακού θα επιχειρήσουν να συνθέσουν τα Ηνωμένα Εθνη αρχής γενομένης από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, που αρχίζουν ουσιαστικά σήμερα στη Νέα Υόρκη. Αλλού προβάλλει την ανησυχία του Προέδρου του Συνδέσμου Δημοσίων Εταιρειών Πιερή Θεοδώρου αν θα καταφέρουν τόσο τα χρηματιστηριακά γραφεία όσο και οι δημόσιες εταιρείες να αφομιώσουν το νέο σύστημα αποτιτλοποίησης που θα εφαρμόσει το Χρηματιστήριο από την ερχόμενη Πέμπτη.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Μπαίνουν τώρα στην ουσία" αναφέρει πως με τη σκέψη των μεσολαβητών και της τουρκικής πλευράς στο Ελσίνκι, οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό εισέρχονται σήμερα στις συζητήσεις επί της ουσίας. Στους υπότιτλους αναφέρει ότι η Λευκωσία "ανησυχεί από τις ιδέες Χάνεϊ" και ότι "επέρχονται πιέσεις για έμμεση αναγνώριση". Σε άλλο θέμα αναφέρεται πως τεράστιες διαστάσεις προσλαμβάνει το πρόβλημα των ναρκωτικών, το οποίο φαίνεται πως έχει εξαπλωθεί σε πολλά στρώματα της κοινωνίας όπως μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, άνεργους υπάλληλους κ.ά.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Πρωταγωνιστές οι Αγγλοαμερικάνοι" πως κορυφώνεται το παρασκήνιο στη Νέα Υόρκη με πρωταγωνιστές Αγλλοαμερικανούς διπλωμάτες, με προφανή στόχο να εξυπηρετεηθεί η υποψηφιότητα της Τουρκίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ διαψεύδει δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτης" το οποίο φέρει το κόμμα να βρίσκεται σε "συνεταιρισμό με την εταιρεία Λούης".

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 6 December 1999 - 7:24:11 UTC