Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-12-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1999 (ΚΥΠΕ) Η σημερινή έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, η έξοδος του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού από το νοσοκομείο, η αναστολή για τρεις ημέρες της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και η απόφαση του Συνεργατισμού για είσοδό του στο Χρηματιστήριο, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Πυρετώδεις προετοιμασίες στη Νέα Υόρκη" γράφει ότι έντονη προπαρασκευαστική δραστηριότητα χαρακτήριζε τη χθεσινή μέρα στη Νέα Υόρκη, ενόψει της σημερινής έναρξης των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι επιστημονική μελέτη που ετοιμάστηκε για τη Γραμματεία Περιβάλλοντος του ΔΗΣΥ αναφέρει ότι "κανένα πρόβλημα στο περιβάλλον δεν πρόκειται να προκαλέσει η μονάδα αφαλάτωσης που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στο Ζακάκι, αρκεί να ληφθούν τα στοιχειώδη μέτρα που προβλέπονται από τους νόμους".

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Στο ναδίρ οι ελπίδες" γράφει ότι αρχίζουν σήμερα στη Νέα Υόρκη οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς "σε ένα κλίμα απαισιοδοξίας ως προς τις πιθανότητες ρηγματισμού του αδιεξόδου", προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ήταν χθες φειδωλός στις δηλώσεις, ενώ ο Ντενκτάς σπάζοντας το μορατόριουμ δηλώσεων "ήταν λαλίστατος και προκλητικότατος". Αλλού γράφει ότι το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου αποφάσισε την τριήμερη αναστολή της λειτουργίας του από τη Δευτέρα έξι μέχρι την Τετάρτη, λόγω της εισαγωγής νέου συστήματος συναλλαγών.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Απευθείας στις 8 Ιανουαρίου" γράφει ότι αρχίζουν, "εξ όσων διαφαίνεται", στις 8 Ιανουαρίου οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, ενώ χθες μία μόνο μέρα πριν από την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο Πρόεδρος Κλίντον επιχείρησε ισχυρή παρέμβαση, υλοποιώντας την υπόσχεσή του προς το ΓΓ του ΟΗΕ, ότι θα στηρίξει την πρωτοβουλία του διεθνούς οργανισμού. Αλλού γράφει ότι ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού εξήλθε χθες από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Κακά μαντάτα" γράφει ότι τα αιτήματα που θέτει η Ελλάδα, προκειμένου να μην ασκήσει βέτο στο Ελσίνκι και να παραχωρηθεί στην Τουρκία καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας, "δεν φαίνεται να ικανοποιούνται" προσθέτοντας ότι διαπιστώνεται δυσφορία από τους εταίρους για τον καθορισμό στην Αγκυρα "ισχυρών δεσμεύσεων" που θα περιληφθούν στο λεγόμενο "οδικό χάρτη". Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τον υγειονολόγο Μιχάλη Βωνιάτη οι κοινότητες Κάτω Πολεμίδια, Αραδίππου, Γέρι, Ορόκλινη και Λατσιά βρίσκονται στις περιοχές υψηλού κινδύνου, λόγω των πολλών πυλώνων υψηλής τάσης της Αρχής Ηλεκτρισμού.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Υστατη παρέμβαση των ΗΠΑ" πως με προσωπική παρέμβαση του Προέδρου Κλίντον, λίγες ώρα πριν από την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, οι Αμερικανοί επιχειρούν να αποτρέψουν το προδιαγραφόμενο ναυάγιο στο Κυπριακό. Αναφέρεται και στη δήλωση Ντενκτάς ότι ο Πρόεδρος Κλίντον δεν γνωρίζει το Κυπριακό, εκφράζοντας την ελπίδα "να το μάθει μέσω του ΓΓ". Αλλού αναφέρει ότι εγκληματικά στοιχεία αγοράζουν μετοχές στο Χρηματιστήριο αφού έχουν εγκαταλείψει τα παραδοσιακά παιγνίδια του τζόγου και του Ιππόδρομου.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Το 70% θεωρεί χειρότερη τη δεύτερη θητεία Κληρίδη" γράφει πως "καταπέλτης για κυβέρνηση και ΔΗΣΥ ήταν το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που διενήργησε ο Συναγερμός για δικούς του σκοπούς και με δικούς του ανθρώπους αυτή την περίοδο". Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως η Συνεργατική Επενδυτική Εταιρεία "Δήμητρα Λτδ" θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με κεφάλαιο 20 εκ. λιρών και θα απευθύνει δημόσια πρόσκληση προς το κοινό για 130 εκ. λίρες προς μια λίρα την κάθε μετοχή.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου οι τιμές των μετοχών έπεσαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ανακοινώθηκε ότι το ΧΑΚ θα κλείσει για τρεις ημέρες την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας "ανανέωσε τον πόλεμο εναντίον αυτών που κυνηγούν το εύκολο κέρδος στο Χρηματιστήριο". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος άρχισε χθες τετραήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, ύστερα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Ιγκόρ Σεργκιέγεφ.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" στο κύριο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Κλίντον έστειλε χθες "ειδική επιστολή" στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν "της οποίας το περιεχόμενο δεν έχει αποκαλυφθεί" λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές στο Φιλανδό ομόλογό του ότι η Ελλάδα θα εμποδίσει την υποψηφιότητα της Τουρκίας να καταστεί υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, εκτός εάν η ΕΕ συμφωνήσει με τις θέσεις της για την ένταξη της Κύπρου και για τις διαφορές της με την Τουρκία.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 3 December 1999 - 7:24:11 UTC