Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-11-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,16/11/1999 (ΚΥΠΕ) Η πρόσκληση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, οι παρασκηνιακές ενέργειες και διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, οι αντικατοχικές εκδηλώσεις για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Χειρονομία τώρα ζήτησε ο Κλίντον" γράφει ότι με επανειλημμένες αναφορές στη σημασία που η αμερικανική πλευρά αποδίδει στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και στην επίλυση του Κυπριακού, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ολοκλήρωσε τις συνομιλίες του με τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε χθες ικανοποίηση για την ανακοίνωση της έναρξης των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

"Η Μάχη" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Αποχώρηση ή ανένδοτος" αναφέρεται σε δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού ότι "είτε θ'αποχωρήσω από την πολιτική, είτε θα κηρύξω ανένδοτο αγώνα" εκφράζοντας κατά αυτό τον τρόπο τη διαφωνία του με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Αλλού γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δεν είναι βέβαιος ακόμη αν θα γίνουν συνομιλίες έστω και εκ του σύνεγγυς και ότι δεν είναι ευχαριστημένος με την κατάσταση στο Κυπριακό όπως αυτή εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ρωσική ρουλέτα" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δέχθηκε τελικά να παραστεί στις εκ του σύνεγγυς μετά από εγγυήσεις των Αμερικανών ότι η παρουσία τους στις διαπραγματεύσεις θα είναι ουσιαστική. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται στην αντικατοχική εκδήλωση που διοργάνωσαν μαθητές και φοιτητές χθες στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας για καταδίκη της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους και σημειώνει την αποφασιστικότητα των νέων να υπερασπιστούν την πατρίδα.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Φτερά στην Τουρκία" γράφει ότι "ο Πρόεδρος Κλίντον έσπρωξε την Τουρκία προς την Ευρώπη και χθες υποσχέθηκε στην Αγκυρα, ενώπιον της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, πακτωλούς οικονομικής βοήθειας για την ανάπτυξη της χώρας και τη μετατροφή της από γεωστρατηγική σε γεωοικονομική δύναμη". Αλλού γράφει ότι εκατοντάδες μασητικά παιγνίδια τα οποία περιέχουν φθαλικές ενώσεις, επικίνδυνες για την υγεία των παιδιών, αποσύρθηκαν από την αγορά.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Προκαταδίκασε τις συνομιλίες" γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς "προδιαγράφει την έκβαση της νέας διαδικασίας των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, επιμένοντας σε λύση δύο κρατών στα πλαίσια της συνομοσπονδίας. Από την άλλη η Λευκωσία επιμένει πως έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τους Αμερικανούς ότι θα καταγγείλουν τον Ντενκτάς εάν επιμένει να θέτει θέμα αναγνώρισης. Αλλού γράφει ότι "κατάσταση πανικού" επικρατεί στην Τράπεζα Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, αφού το μοναδικό μηχάνημα επεξεργασίας αίματος τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Οχι σε συνώνυμο της διχοτόμησης" γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας "έστειλε το μήνυμα ότι εμείς ποτέ δεν θα συναινέσουμε σε κάτι που είναι συνώνυμο της διχοτόμησης όσο περίτεχνα και αν το σερβίρουν οι διάφοροι καλοθελητές". Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, που μιλούσε σε αντικατοχική συγκέντρωση, είπε επίσης ότι ο Κληρίδης έθεσε το Εθνικό Συμβούλιο "εκτός μάχης για ακόμα μια φορά". Αλλού γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ζήτησε από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής "φιλελευθεροποίηση επιτοκίων... χθες".

Η Αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι ύστερα από 24 ώρες του "παιγνιδιού της γάτας και του ποντικού" με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αποδέχθηκε τελικά χθες το πρωί να λάβει μέρος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό στις 3 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κλίντον υποσχέθηκε χθες να βοηθήσει την Τουρκία στην ανοικοδόμησή της μετά τον καταστροφικό σεισμό.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΦΖ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 16 November 1999 - 7:24:12 UTC