Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-10-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,27/10/1999 (ΚΥΠΕ) Τα σενάρια γύρω από το Κυπριακό, οι εξελίξεις στο θέμα της παράνομης παραχώρησης αδειών παραμονής και εργασίας σε αλλοδαπούς, η χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "ΧΑΚ: Εκτός ελέγχου" γράφει ότι 14 εταιρείες κινδυνεύουν να αποκλειστούν την Παρασκευή από το ΧΑΚ, πέντε από αυτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για παρεξήγηση, οκτώ χρηματιστηριακά γραφεία με συνολικό μερίδιο αγοράς πέραν του 80% χθες εκτός πατώματος, έγγραφα που επιστρέφονται χωρίς δεύτερη σκέψη για να μετατεθεί η ευθύνη αλλού και χιλιάδες επενδυτές να περιμένουν ανέκδοτους τίτλους. Αλλού γράφει η κυβέρνηση δεν γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με έγγραφο του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου Αλφρεντ Μόουζες για δέκα σημεία, το οποίο υποτίθεται παραδόθηκε στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Ατράνταχτα στοιχεία" γράφει ότι ατράνταχτα στοιχεία έχουν εντοπισθεί στις έρευνες για τις "ροζ βίζες", δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, τα οποία όπως είπε θα "ταρακουνήσουν αρκετούς" από τη θέση τους. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε μια ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, μια τάση που εκ των πραγμάτων τείνει να καλύψει ολόκληρο το φάσμα του τόπου.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Ο Ντίνος γνώριζε" γράφει ότι ο Ντίνος Μιχαηλίδης γνώριζε την κατάσταση στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης όταν ήταν Υπουργός Εσωτερικών και συνεπώς "δεν αληθεύει ότι δεν ήταν ενήμερος των σκανδάλων και των συναλλαγών που διαπράττονταν σε καθημερινή βάση". Αλλού γράφει ότι 40 εκατομμύρια λίρες κερδίζουν κατ' έτος οι εισαγωγείς φαρμάκων στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι αρκετοί καταφεύγουν και στο παράνομο "καπέλωμα" με τις υπερτιμολογήσεις.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Χιονοστιβάδα" γράφει ότι διαστάσεις χιονοστιβάδας με νομικές και πολιτικές προεκτάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση των σκανδάλων με τις "ροζ βίζες", αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Χρίστος Πουργουρίδης κατηγόρησε χθες τους Υπουργούς Εσωτερικών της τελευταίας δεκαπενταετίας ότι υπέχουν ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στο "Τμήμα Αλλοδαπών". Αλλού γράφει ότι τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι της Κύπρου και τον καθοριστικό τρόπο με τον οποίο το Κυπριακό επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπογράμμισαν χθες ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Πρόταση διανομής εξουσιών" γράφει ότι Βρετανοί επιμένουν στην υιοθέτηση της ιδέας για εκ περιτροπής προεδρία και θέτουν το ζήτημα ενώπιον των εμπλεκομένων μερών. Στα πλαίσια αυτά ο βρετανικός παράγοντας εγείρει προς συζήτηση το ενδεχόμενο αλλαγής του πολιτειακού συστήματος από προεδρικό σε κοινοβουλευτικό και την εισαγωγή του θεσμού του Πρωθυπουργού. Αλλού γράφει ότι "ένταση και νευρικότητα" κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, το οποίο ασχολήθηκε κυρίως με τα σκάνδαλα γύρω από το θέμα των παράνομων θεωρήσεων.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Τούρκοι μαρσάρισαν... στο Αεροδρόμιο Πάφου" γράφει ότι σοβαρά ερωτήματα δημιουργεί η "σκανδαλώδης" ενέργεια της κυβέρνησης και των αρμοδίων να δώσουν άδεια χρήσης των αεροδιαδρόμων Πάφου σε εταιρεία εισαγωγής αυτοκινήτων πολυτελείας, με τη συμμετοχή μάλιστα και Τούρκων. Αλλού γράφει ότι "σκληρή απάντηση" έδωσε χθες ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστόδουλος Βενιαμίν και Υπουργός Εσωτερικών επί διακυβερνήσεων Μακαρίου - Κυπριανού - Βασιλείου, στον Χρίστο Πουργουρίδη και στους κυβερνώντες και υπέδειξε πως σημερινοί κρατούντες δημιούργησαν τους "βόθρους".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση απολογήθηκε στην Κύπρο για το τυπογραφικό λάθος στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην οποία γινόταν αναφορά σε "ελληνική" και "τουρκική" Κύπρο, ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία και δύτες του στρατού ερευνούσαν μέχρι χθες την περιοχή Κάβο Γκρέκο προς αναζήτηση του Ελλαδίτη ερασιτέχνη δύτη Δημήτρη Παπαδοπούλου, ο οποίος απουσιάζει από την περασμένη Κυριακή.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" γράφει ότι η Κύπρος "αποτελεί οικονομική γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης στην οποία ανήκει, και της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής", δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Helle Degn. Αλλού γράφει ότι το Super Sport είναι από την περασμένη Παρασκευή πρωταθηλητής Ευρώπης, καθως κέρδισε τον τίτλο ως το καλύτερο αθλητικό κανάλι, στο πλαίσιο του διαγωνισμού των βραβείων Hot Bird 1999, για τα καλύτερα τηλεοπτικά προγράμματα.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 27 October 1999 - 6:24:11 UTC