Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-09-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1999 (ΚΥΠΕ) Οι διάφορες διαβουλεύσεις αναφορικά με το Κυπριακό και οι πληροφορίες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της συνάντησης μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ, οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο και η άφιξη στην Κύπρο του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο βασικό θέμα με τίτλο "Κίνηση Πυρόσβεσης από τους Αμερικανούς" γράφει ότι οι Αμερικανοί επαναβεβαίωσαν τη θέση τους ότι παραμένουν προσηλωμένες στην προσπάθεια σύγκλησης συνομιλιών χωρίς όρους, κάτι που αποτελεί πυροσβεστική κίνηση κατάσβεσης των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι πληροφορίες για τη στάση του Κλίντον και του Ετζεβίτ στις συνομιλίες του Λευκού Οίκου. Αλλού γράφει ότι οι προσπάθειες των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων στο ΧΑΚ αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς και οι επενδυτές να λαμβάνουν τίτλους μετοχών.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Σκάνδαλο με αρτίστες" γράφει ότι παράνομο κύκλωμα που δρα στη Λεμεσό ανανεώνει άδειες παραμονής αλλοδαπών καλλιτέχνιδων με πλαστές σφραγίδες του κράτους, εισπράττοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Σε άλλη είδηση γράφει ότι έρευνα που διεξήχθη πριν από μερικά χρόνια στην Εθνική Φρουρά για να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός χρηστών ναρκωτικών ανάμεσα στους στρατιώτες κατασχέθηκε την τελευταία στιγμή και δεν την άφησαν να βγει στην επιφάνεια.

Ο "Πολίτης" στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Εξαπάτησαν τον Πρόεδρο" αναφέρει ότι πληροφορίες της εφημερίδας από τη Νέα Υόρκη φέρουν τον Πρόεδρο Κληρίδη να είναι έντονα δυσαρεστημένος αλλά και πικραμένος από τις υποσχέσεις που έδωσαν οι Αμερικανοί και τελικά δεν υλοποίησαν. Αναφέρεται στην άφιξη του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου σήμερα στην Κύπρο, όπου θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, δίνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τον τίτλο "Παγίδα στον Κληρίδη" γράφει ότι το CNN σε προχθεσινή συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποκάλεσε τον Πρόεδρο Κληρίδη ως "Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της Κύπρου" ενώ στην οθόνη του καναλιού παρουσιάστηκε ως "ο Ε/Κ Πρόεδρος". Αλλού γράφει ότι "έσπασε ο πάγος" μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΠΑΣΥΔΥ για το θέμα του Εθνικού Σχεδίου Υγείας, ενώ ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης είχε ήδη δύο συναντήσεις με τη Γραμματεία της δημοσιοϋπαλληλικής οργάνωσης για ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ενθουσιασμένοι με τον Κλίντον" γράφει ότι "η συνάντηση Κλίντον - Ετζεβίτ ανέτρεψε το δρομολογούμενο σκηνικό" αφού ο Τούρκος Πρωθυπουργός "εξασφάλισε την αναβολή των προσκλήσεων από τον Κόφι Ανάν καθυστερώντας τη διαδικασία ενώ κατάφερε να αρχίσει νέος γύρος εκ του σύνεγγυς συνομιλιών". Αλλού γράφει ότι περίπου 4.500 εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Απογοήτευσαν οι ΗΠΑ" γράφει ότι "για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ απογοήτευσαν τον κυπριακό λαό που προσέβλεπε σε κάποια παρέμβαση του Προέδρου Κλίντον για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό, αλλαγή της προκλητικής και απαράδεκτης τουρκικής στάσης και προώθηση βιώσιμης λύσης του προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ". Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει τη θεσμοθέτηση της προδημοτικής εκπαίδευσης με πρόταση νόμου που θα καταθέσει στη Βουλή.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η Τουρκία διατήρησε σκληρή γραμμή στις προσπάθειες που καταβάλλονται για νέο γύρο συνομιλιών στο Κυπριακό, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ διατηρούσαν ελπίδες για πιθανό συμβιβασμό, μετά την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του Τούρκου Πρωθυπουργού. Αλλού γράφει ότι το Συμβούλιο Εμπορικής Ναυτιλίας ανέφερε πως η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διεθνή ναυσιπλοϊα εάν επιλυθεί το πρόβλημα της εικόνας που παρουσιάζει η σημαία της.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΦΖ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 30 September 1999 - 6:24:09 UTC