Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-09-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/09/1999 (ΚΥΠΕ) Η μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη για επαφές για το Κυπριακό, η συνάντησή του σήμερα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την απόκτηση μετοχών από πολιτικά πρόσωπα και η ταφή των τεσσάρων Κυπρίων θυμάτων του σεισμού στην Αθήνα είναι τα κύρια θέματα του σημερινού πρωϊνού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Κρίσιμες συνομιλίες σήμερα στην Αθήνα" και γράφει ότι καθοριστικής σημασίας για την παραπέρα πορεία του κυπριακού προβλήματος θα είναι οι σημερινές συνομιλίες του Προέδρου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη στην Αθήνα γιατί θα διαγραφούν οι επόμενοι τακτικοί χειρισμοί του Κυπριακού. Η "Α" γράφει επίσης ότι πολυμελή διάσκεψη πρότειναν οι Αμερικανοί στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην οποία θα συμμετέχουν πέραν των ηγετών των δύο κοινοτήτων και αντιπρόσωποι της Ελλάδας, της Τουρκίας, του Γ.Γ. και των πέντε μονίμων μελών του ΟΗΕ.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Σπίτι τους υπουργοί που παίρνουν μετοχές" αναφέρεται στα νέα δεδομένα του Χρηματιστηρίου που έβαλε χθες η παρέμβαση του Προέδρου Κληρίδη ο οποίος μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αποδοκίμασε το φαινόμενο απόκτησης μετοχών από πολιτικά πρόσωπα με ιδιωτική παραχώρηση, αφού γεγονότα τέτοιας φύσης δημιουργούν υπόνοιες στο λαό ότι η απόκτηση αυτών των μετοχών υπήρξε προϊόν συναλλαγής. Αλλού η "Μ" γράφει ότι "δονήσεις ταρακουνούν" την ΕΔΕΚ για το θέμα της διαδοχής του Βάσου Λυσσαρίδη.

Ο "Πολίτης" προβάλλει το κύριο θέμα του "Ετσι πέταξαν τα εκατομύρια" και γράφει ότι σε "σκάνδαλο" διαμορφώνεται πλέον το θέμα του νέου κτιρίου της Βουλής αφού το κόστος έφθασε από τα 16 στα 25 εκ. λίρες ενώ, αφού ήδη ξοδεύτηκαν δύο εκ. λίρες, φαίνεται ότι εγκαταλείπεται η ιδέα για την κατασκευή του στο χώρο της παλιάς ΠΑΣΥΔΥ. Σε άλλη στήλη ο "Π" αναφέρεται στη μεταφορά χθες στην Κύπρο και ταφή των τεσσάρων Κυπρίων θυμάτων του σεισμού στην Αθήνα, μέσα σε ατμόσφαιρα βαθυτάτου πένθους.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Πρώτος σταθμός η Πόλη" γράφει ότι σταθμό για το Κυπριακό και τις λοιπές ελλαδοτουρκικές διαφορές θα αποτελέσει η σύνοδος του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη τον ερχόμενο Νοέμβριο και εν συνεχεία η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα στις 22 Νοεμβρίου. Γράφει επίσης ότι συμφωνία πολυεπίπεδης συνεργασίας υπέγραψαν χθες το ελλαδικό ραδιοτηλεοπτικό συγκρότημα ALPHA SKY και το ραδιοτηλεοπτικό συγκρότημα ΣΙΓΜΑ, συμφωνία που επεκτείνεται στη δορυφορική, ψηφιακή, καλωδιακή και συνδρομητική τηλεόραση.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Οι μετοχές της Λούης πυροδοτούν νέο σάλο" γράφει ότι τελικά η αγορά ή η αποδοχή μετοχών διά της προνομιακής μεθόδου της ιδιωτικής τοποθέτησης από μέλη της κυβέρνησης και ανώτερους κρατικούς λειτουργούς εξελίζεται σε μείζον θέμα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης κατήγγειλε ότι οι αρμόδιοι χρησιμοποίησαν πανάκριβο σύστημα ανεφοδιασμού των αεροπλάνων για να βάζουν βενζίνη στα υπερσύγχρονα ρωσικά άρματα Τ - 80, με αποτέλεσμα το σύστημα να αχρηστευτεί.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Τριπλή κυριαρχία μεθοδεύουν οι ΗΠΑ" γράφει ότι ο πρώην υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Δουκάκης επιβεβαίωσε την ύπαρξη αμερικανικού σχεδίου δέκα σημείων για επίλυση του Κυπριακού και προσθέτει ότι η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" αναφέρεται σε σχέδιο λύσης που προνοεί τριπλή κυριαρχία. Αλλού παραθέτει δηλώσεις του Προέδρου του Παγκυπρίου Συνδέσμου Επενδυτών Αλκη Αργυρίδη, σύμφωνα με τις οποίες το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου προκάλεσε μεγάλη ζημιά στη φήμη, το όνομα και την αξιοπιστία του θεσμού.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Τρόμος στη Μόσχα" αναφέρεται στη χθεσινή - τη δεύτερη σε μια εβδομάδα - έκρηξη βόμβας σε κτίριο διαμερισμάτων στη ρωσική πρωτεύουσα, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 58 άτομα και προσθέτει ότι οι αρχές συνδέουν την έκρηξη με τους ισλαμιστές που μάχονται στην Τσετσενία και το Νταγκεστάν. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη δολοφονία του 35χρονου Τ/Κ δημοσιογράφου Σερτάκ Γκοργκιουνέρ στα κατεχόμενα και προσθέτει ότι συνελήφθηκαν δυο νεαροί 15 και 17 ετών, οι οποίοι φέρονται να έχουν παραδεχθεί το έγκλημα.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 14 September 1999 - 7:24:07 UTC