Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-08-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1999 (ΚΥΠΕ) Η διαβεβαίωση των τριών νέων Υπουργών ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και ο επίσημος διορισμός του νέου Κυβερνητικού Εκπροσώπου καθώς και η πρώτη συνεδρία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Προβάλλονται επίσης η παρέμβαση του Μόνιμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ και η επίσημη παραίτηση του Αλέξη Γαλανού από το βουλευτικό αξίωμα.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Να κριθεί το έργο των νέων Υπουργών" γράφει ότι αγνοώντας τη μηδενιστική αντίδραση της αντιπολίτευσης για τον ανασχηματισμό, η κυβέρνηση έκανε χθες το εναρκτήριο λάκτισμα του νέου ξεκινήματός της, πραγματοποιώντας την πρώτη συνεδρία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στην εξοχική προεδρική κατοικία στο Τρόοδος. Αλλού γράφει ότι ομαλά φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί και σήμερα η χρηματιστηριακή συνάντηση, αφού όπως έχει λεχθεί τα καθυστερημένα πέραν των 25 ημερών έγγραφα φαίνεται να έχουν διεκπεραιωθεί.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Αμ' έπος, αμ' έργον" γράφει ότι έγινε χθες στις 8.30 στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, η διαβεβαίωση των νέων Υπουργών Σωκράτη Χασίκου, που ανέλαβε το Υπουργείο Αμυνας, Αβέρωφ Νεοφύτου που ανέλαβε το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων και Φρίξου Σαββίδη που ανέλαβε το Υπουργείου Υγείας, καθώς και ο διορισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούττα ότι τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας στην οικοδομική βιομηχανία της Κύπρου οφείλονται στην αυξανόμενη απασχόληση παράνομων αλλοδαπών.

Ο "Πολίτης" υπό τον κύριο τίτλο "Καύσωνας... και στην Πινδάρου" γράφει ότι νέες "φωτιές" άναψε στο ΔΗΣΥ ο ανασχηματισμός αφού στελέχη του υποστηρίζουν ότι η διεύρυνση του ρόλου των ΕΔΗ ισοδυναμεί με τη στροφή προς την πολιτική του Γιώργου Βασιλείου στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι με μια μάλλον πρωτοφανή σε ένταση παρέμβασή του ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ μιλώντας στο συνέδριο των αποδήμων κατήγγειλε ευθέως την τουρκική αδιαλλαξία ως τον υπεύθυνο για το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Δονήσεις στο ΔΗΣΥ" γράφει ότι "δονήσεις" σημειώνονται στο ΔΗΣΥ μετά τον προχθεσινό ανασχηματισμό. Οι αντισράσεις πληθαίνουν λόγω της στροφής του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης προς την πολιτική γραμμή Βασιλείου. Αλλού γράφει ότι αποφασιμένος να παραχωρήσει τη διαχείριση του ΛΟΓΟΥ στο MEGA Channel είναι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, παρά την έντονη αντίθεση που εξέφρασαν στην προχθεσινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου οι Μητροπολίτες Πάφου Χρυσόστομος, Κυρήνειας Παύλος και Μόρφου Νεόφυτος.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Οξύτερες οι βολές από αντιπολίτευση" αναφέρει ότι το σύνολο των κομμάτων δέχθηκε το μίνι ανασχηματισμό με "θύελλα αντιδράσεων" ενώ ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης "κάκισε" κόμματα που δεν επέτρεψαν το διορισμό προσώπων από τους χώρους τους στη νέα κυβέρνηση ή δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Προέδρου Κληρίδη. Γράφει ότι ο Αλέξης Γαλανός υπέβαλε χθες την παραίτησή του επίσημα με επιστολή που παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής, σημειώνοντας ότι παρόλο που υπήρχαν πολιτικές διαφορές με τον κ. Κυπριανού ως άνθρωποι παραμένουν φίλοι.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Κυβέρνηση σκοπιμοτήτων" γράφει ότι ο νέος ανασχηματισμός έχει τη "σφραγίδα των αντιφάσεων και των σκοπιμοτήτων" και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Αλλού γράφει ότι κρίσιμη αναμένεται η σημερινή μέρα για την ομαλή λειτουργία του Χρηματιστηρίου καθώς λήγει το πρωί η προθεσμία για χρηματιστηριακά γραφεία να ξεκαθαρίσουν καθυστερημένη εργασία 20 ημερών.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail στο πρωτοσέλιδό της προβάλλει τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να αποστείλει υλική βοήθεια αξίας 100.000 δολαρίων στα θύματα του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι δεν λήφθηκε οποιαδήποτε απάντηση στις ρηματικές διακοινώσεις της Κύπρου προς τα ΗΕ και την Αγκυρα για το θέμα. Αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργικού να εγκαταστήσει κινητή μονάδα αφαλάτωσης στην περιοχή Ζακακίου, ενώ παράλληλα θα διαμορφωθούν τα υπάρχοντα σχέδια ώστε να μην υπάρχει ηχορύπανση.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ/ΓΠ)
(Α.Α.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 26 August 1999 - 6:24:07 UTC