Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-08-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,15/08/1999 (ΚΥΠΕ) Σενάρια για το Κυπριακό, ο απόηχος της απελευθέρωσης των δύο Ισραηλινών και θέματα που αφορούν την οικονομία και τις σχέσεις ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ προβάλλει ο σημερινός Τύπος. Ασχολείται επίσης με τη σημερινή επίσκεψη Ε/Κ στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, την έρευνα για πώληση μετοχών του οργανισμού 'Λούης' και τα σχέδια των Κυπριακών Αερογραμμών.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Τη στρατηγική της Αθήνας για αναβάθμιση σχέσεων με Ισραήλ ακολουθεί η Κύπρος" γράφει ότι η απελευθέρωση των δύο Ισραηλινών εντάσσεται στο πλασίο της στρατηγικής και πολιτικής Αθήνας και Λευκωσίας για συνεχή αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ, σημειώνοντας ότι η Λευκωσία στοχεύει στην εξασφάλιση υποστήριξης από το εβραϊκό λόμπυ στις ΗΠΑ. Αναφέρεται σε νέα επιστολή του πρέσβη Χαράλαμπου Καψού στην οποία διαψεύδει κατηγορηματικά ότι αρνήθηκε να δώσει κατάθεση και υποστηρίζει ότι η αρμόδια αρχή αρνήθηκε να του δώσει τα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Τα ξαναβρίσκουν ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ" αναφέρει ότι μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του ΔΗΣΥ φαίνεται ότι τα δύο κόμματα να βρίσκουν κοινή συνισταμένη ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ παρουσιάζεται κατ'αρχήν θετικός στην επανασυγκόλληση των σχέσεων του κόμματός του με το ΔΗΣΥ και την κυβέρνηση Κληρίδη. Αναφέρει ότι οι επενδυτές ανυπομονούν να βρεθούν εκ νέου στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, που ανοίγει αύριο, ζητώντας νέες ευκαιρίες να επενδύσουν, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένη δραστηριότητα στο ΧΑΚ και αυτή τη βδομάδα.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Νέα ομάδα ειδικών από ΗΠΑ στην Κύπρο" γράφει ότι πολυμελής ομάδα Αμερικανών εμπειρογνωμόνων βρίσκεται στην Κύπρο για να ασχοληθεί με οικονομικές μελέτες για τις ενδεχόμενες σχέσεις που θα μπορούσαν να δημιουγηθούν μετά τη λύση μεταξύ των οικονομιών στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές. Αναφέρει ότι επιστολή του Υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Χρυσοστομή στη Νορβηγίδα ομόλογό του καλεί την κ. Ελτμπορκ Λόουερ να εξασκήσει την επιρροή της στις αρμόδιες αρχές της χώρας της για άρση της απαγόρευσης εξαγωγής στην Κύπρο συγκεκριμένου οπλικού συστήματος.

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Πακέτο Κλίντον" γράφει ότι Πεντάγωνο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεξεργάζονται πακέτο που αφορά τρία στάδια, δηλαδή τη ρυμούλκηση Ντενκτάς και Αγκυρας στις συνομιλίες, την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου σε Τουρκία και Ελλάδα και τις σχέσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας - ΕΕ. Γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές βρίσκονται στα πρόθυρα υπογραφής συμφωνίας με τον όμιλο Wings, ένα από τους τέσσερις κυρίαρχους στις διεθνείς αερομεταφορές, για πρόγραμμα συνεργασίας στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του εθνικού μεταφορέα.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Κλειδί λύσεως εδαφικό, ένταξη και αποζημιώσεις" γράφει ότι υπάρχει αμερικανικό πλαίσιο λύσης του Κυπριακού για το οποίο βολιδοσκοπούνται οι ενδιαφερόμενοι και δίδει προς διαπραγμάτευση και επιλογή βασικές εκδοχές της ομοσπονδίας. Τα βασικά στοιχεία που έχουν προκύψει από τις βολιδοσκοπήσεις αυτές αφορούν τον περιορισμό του υπό τουρκικόν έλεγχο εδάφους κάτω του 28%, τη διασφάλιση της επικοινωνίας αλλά όχι εγκατάστασης και τη δημιουργία τρίτης ζώνης με διεύρυνση της νεκρής ζώνης. Ο "Φ" αναφέρει επίσης ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ προχωρεί στην κατάργηση του αστυνομικού σταθμού της Δύναμης στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και τη μεταφορά του στο χωριό Δένεια, που βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον πηχυαίο τίτλο "Φασιστικό Βρικολάκιασμα" αναφέρεται στις δηλώσεις του Στυλιανού Πατακού σε τηλεοπτική εκπομπή ότι είναι αμετανόητος και ότι εάν του εδίδετο η ευκαιρία θα επανελάμβανε εκείνο που έκανε τον Απρίλη του 1967. Γράφει ότι το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα (ΠΑΚ) εκφράζει την αντίθεσή του με το σημερινό προσκύνημα Ε/Κ στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, το οποίο όπως σημειώνει το ΠΑΚ εξυπηρετεί μόνο τα τουρκικά συμφέροντα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Η Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς διεξάγει έρευνα για την πώληση των μετοχών του οργανισμού Λούης" γράφει ότι η Επιτροπή προβαίνει σε εκτενή έρευνα της προσφοράς των μετοχών Λούης και επιθυμεί την υιοθέτηση νομοθεσίας που να απαγορεύει τη βραχυπρόθεσμη πώληση μετοχών, από την οποία λειτουργοί του οργανισμού Λούης επωφελήθηκαν. Γράφει ότι τον ερχόμενο μήνα φθάνουν στην Κύπρο 12,000 Ισραηλίτες για να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικό αγώνα για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Κύπρου και του Ισραήλ.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 15 August 1999 - 11:24:12 UTC