Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-07-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,27/07/1999 (ΚΥΠΕ) Οι εφημερίδες ασχολούνται σήμερα κυρίως με το θέμα που προέκυψε μεταξύ του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κώστα Σερέζη, καθώς και με προειδοποίηση από την Ουάσιγκτον ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. Προβάλλονται επίσης πληροφορίες για τις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου αναφορικά με το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού χώρου.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Θέμα Ρότσα στο Πολιτικό Γραφείο ΔΗΣΥ" γράφει ότι ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης πρόκειται να εγείρει το θέμα του κ. Ρότσα, όσον αφορά τις χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή για το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, δηλαδή ότι συμφωνεί με δημοσίευμα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να δυσανασχετεί για το δόγμα. Αναφέρεται επίσης σε δήλωση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Θεμιστοκλέους ότι οι μονάδες αφαλάτωσης είναι εντελώς απαραίτητες για την επίλυση του υδρευτικού προβλήματος της Κύπρου.

Η "Μάχη" υπό τον τίτλο "ΕΑΔ: Τίποτε δεν αλλάζει" γράφει ότι το ερώτημα εάν τελικά είμαστε και πάλι μακρυά από την Ελλάδα παραμένει αναπάντητο, άνκαι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου απορρίπτουν ότι για θέματα εξοπλισμών, που γίνονται στα πλαίσια του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, τηρείται ότι η Κύπρος εκτελεί τις δαπάνες και η Ελλάδα δίνει οικονομική βοήθεια. Γράφει επίσης ότι προμηνύεται σύγκρουση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, αφού αναμένεται ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης να ζητήσει αύξηση του ΦΠΑ από 8% σε 10% εντός του 1999.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Μετοχές στη μαύρη αγορά" γράφει ότι κατά τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί μια μαύρη αγορά για προκαταβολική απόκτηση μετοχών της εταιρείας Λούης, προ της έναρξης της διαπραγμάτευσης των μετοχών στο Χρηματιστήριο στις 2 Αυγούστου. Γράφει επίσης ότι Αθήνα και Λευκωσία όχι μόνο διέψευσαν χθες τις πληροφορίες για τα περί ύπαρξης προβλημάτων στην υλοποίηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, αλλά φέρονται αποφασισμένες να προχωρήσουν στο άμεσο μέλλον και σε συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες θα αποδεικνύουν έμπρακτα ότι η στρατιωτική συνεργασία υπάρχει κι ενισχύεται περαιτέρω.

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Κήρυξαν... εκεχειρία" γράφει ότι "κηρύχθηκε εκεχειρία" στο θέμα της κρίσης των σχέσεων μεταξύ του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κώστα Σερέζη και του Δημοκρατικού Συναγερμού, για να αποφευχθεί ευρύτερη σύγκρουση, κι έτσι το θέμα τέθηκε στο ψυγείο μέχρι νεότερων εξελίξεων, που αναμένεται να δρομολογηθούν το Σεπτέμβριο κάτω από ευνοϊκότερες συνθήκες. Γράφει επίσης ότι οι φαρμακοποιοί λύνουν τη σιωπή τους και απαντούν στη Γενικό Ελεγκτή για την έλλειψη ερυθροποιητίνης από τα κρατικά νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι δεν υπολογίστηκε στην παραγγελία η χρήση του φαρμάκου στα άλογα.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τελευταία ευκαιρία" γράφει ότι η Ουάσιγκτον προειδοποιεί ότι οι συνομιλίες του Οκτωβρίου για το Κυπριακό θα αποτελέσουν την τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μερών. Γράφει επίσης ότι καταναλωτές κατάγγειλαν ότι έπεσαν θύματα απάτης όταν διαπίστωσαν ότι χρωστούσαν σε τράπεζες δόσεις για ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους οποίους ουδέποτε αγόρασαν, σημειώνοντας ότι είχαν υπογράψει βεβαίωση ότι τους επισκέφθηκαν πωλητές, ενώ στην πραγματικότητα τα έγγραφα γίνονταν αποδεκτά ως συμβόλαια από τράπεζες.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Εμμένει ο Αναστασιάδης" γράφει ότι ο ΔΗΣΥ προσβλέπει τώρα στην τυπική άσκηση των συνταγματικών δικαιωμάτων του Προέδρου, προκειμένου να πετύχει την απομάκρυνση του Κώστα Σερέζη από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Γράφει επίσης ότι εάν περάσει τελικά το "φορομπηχτικό πακέτο" της κυβέρνησης και αν εφαρμοστεί η πρόταση της κυβέρνησης για την ΑΤΑ, τότε το κόστος για τους εργαζόμενους θα είναι δυσβάσταχτο, αφού οι συνολικές απολαβές των εργαζομένων θα επηρεαστούν αρνητικά κατά 6% περίπου.

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται στον ελληνοτουρκικό διάλογο και γράφει ότι Ελληνες και Τούρκοι διπλωμάτες συναντήθηκαν χθες στην Αγκυρα για συνομιλίες πάνω σε διάφορα θέματα, σε μιαν προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος για μείωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Γράφει επίσης ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε χθες ότι υπάρχει ρήξη των σχέσεών της με την Ελλάδα γύρω από το θέμα του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 27 July 1999 - 6:24:09 UTC