Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-07-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,17/07/1999 (ΚΥΠΕ) Η επιθυμία του Ελληνα Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη να επισκεφθεί την Κύπρο πριν την έναρξη του νέου κύκλου συνομιλιών για το Κυπριακό, το νέο ρεκόρ που σημείωσε χθες ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, ο τερματισμός της απεργίας στα ξενοδοχεία της εταιρείας "Λόρδος Χόλτινγκς" που διήρκησε 168 ημέρες, και ο τραυματισμός του εθνοφρουρού στην Πάφο από ταχύπλοο σκάφος, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολούνται οι σημερινές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Σε κοινή συνεδρία Εθνικό - Σημίτης" γράφει ότι "ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης θα επισκεφθεί την Κύπρο πριν από την έναρξη των συνομιλιών που αναμένεται να καλέσει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό τον Οκτώβριο" και θα καταστήσει σαφή την πρόθεσή του για οριστική ρύθμιση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι το Εθνικό Συμβούλιο αρνήθηκε για πολλοστή φορά το ενδεχόμενο διεύρυνσής του με τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων ως πλήρη μέλη ή ως παρατηρητές.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Και οι αμπελουργοί έξω από το Προεδρικό" γράφει ότι "αναβρασμός επικρατεί ανάμεσα στους αμπελουργούς της Λεμεσού και Πάφου που απειλούν ότι στις αρχές της εβδομάδας θα πάρουν δυναμικά μέτρα, μη αποκλειομένης και της ομαδικής καθόδου τους έξω από το Προεδρικό Μέγαρο", επειδή, όπως αναφέρουν "η φετινή παραγωγή σταφυλιών θα μείνει αδιάθετη". Αλλού γράφει ότι επενδυτικός πυρετός "κτύπησε" χθες τη χρηματιστηριακή αγορά με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ανέλθει στις 188.80 μονάδες που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο " Ο ΥΠΑΜ στο Παρίσι με έξοδα εταιρείας όπλων" γράφει ότι "σοβαρό ζήτημα πολιτικής δεοντολογίας γεννά η ενέργεια του Υπουργού Αμυνας να δεχθεί από εταιρεία που κατασκευάζει και πωλεί όπλα, προσφορά φιλοξενίας ύψους 10.000 λιρών". Αλλού γράφει ότι γιατροί που έχουν άμεση σχέση με άλογα και με τον Ιππόδρομο μπήκαν κάτω από το μικροσκόπιο των ερευνών και ανακρίσεων που διεξάγει η Αστυνομία για την κομπίνα με τις ερυρθροποιητίνες.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Ντε φάκτο αναγνώριση" γράφει ότι η "ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους ως 'υπαρκτή οντότητα' αντί ως ...'κράτος' χωρίς συμμετοχή στον ΟΗΕ, αποτελεί την υπαλλακτική θέση που μπορεί να δεχθεί η Τουρκία και να "σφραγίσουν" οι Αγγλοαμερικανοί, προκειμένου να αρθεί, στο πλαίσιο ενός νέου κύκλου συνομιλιών, το αδιέξοδο στο Κυπριακό". Αλλού γράφει ότι μετά από έντονο παρασκήνιο, η Αρχιεπισκοπή έδωσε χθες τη συγκατάθεσή της για την ενοικίαση του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού "Ο Λόγος" στο Ελληνικό κανάλι MEGA.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Στα 400 εκ. λίρες οι αιτήσεις για μετοχές του Λούη" γράφει ότι "σε κούρσα εκατομμυρίων εξελίχθηκε τελικά η έκδοση μετοχών του Οργανισμού Λούης (συνολικής αξίας 8, 9 εκατ.λιρών) αφού η ζήτηση έφθασε στο αστρονομικό ποσό των 400 εκατομμυρίων λιρών. Αλλού γράφει ότι κυριολεκτικά πάνω από εθνοφρουρό - ψαροντουφεκά πέρασε χθες ταχύπλοο σκάφος σε περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει κρίσιμα. Ο Παναγιώτης Νικολάου, 20 χρόνων από τη Λεμεσό, νοσηλεύεται στο Αγγειοχειρουργικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Ευρωπαζάρεμα" γράφει ότι "στην έδρα της ΕΕ μεταφέρεται το παζάρεμα για το τί θα πάρει προκαταβολικά η Τουρκία ώστε να συναινέσει στην επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό". Αλλού γράφει ότι σε 24ωρη απεργία κατέρχονται την ερχόμενη Δευτέρα οι τεχνολόγοι νοσοκομειακών εργαστηρίων, μέλη της ΠΑΣΥΔΥ, διαμαρτυρόμενοι για την κωλυσιεργία που επιδεικνύει η επίσημη πλευρά για την υλοποίηση της συμφωνίας που έγινε το 1997 και προνοούσε την αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό των νοσοκομειακών εργαστηρίων.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ ανακοίνωσαν χθες μονομερή άρση των απεργιακών μέτρων στα ξενοδοχεία Γκόλντεν Μπέι και Λόρδος. Η απεργία διήρκησε έξι περίπου μήνες. Ταυτόχρονα οι συντεχνίες προειδοποιούν ότι η διαφορά δεν έχει ακόμα τελειώσει γιατί πρόκειται για ενδιάμεση συμφωνία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Ελλάδα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για να δώσει τέλος στην 25χρονη διαίρεση της Κύπρου.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 17 July 1999 - 7:24:08 UTC