Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-07-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,11/07/1999 (ΚΥΠΕ) Τα διάφορα σενάρια στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία και άλλα θέματα της τοπικής επικαιρότητας προβάλλονται στο σημερινό Τύπο. Ασχολείται επίσης με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, το ακλοτέστ και το θέμα της εκταφής λειψάνων.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Ενα βήμα πίσω έκαναν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ" γράφει ότι η πρόθεση των δύο κομμάτων να καταθέσουν στη Βουλή πρόταση νόμου που να απαγορεύει στην κυβέρνηση να αποξενώνεται κρατική περιουσία δεν καρποφόρησε αφού δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένη διατύπωση. Αλλού αναφέρει πως η Αστυνομία εισηγείται μείωση του επιτρεπόμενου ορίου αλκοόλ στο αίμα οδηγών ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι πρόκλησης δυστυχημάτων και να εναρμονιστούμε με τα όρια που ισχύουν στην Ευρώπη.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίλτο "Χρυσόστομος: η περιουσία της Εκκλησίας δεν ξεπουλιέται" προβάλλει τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου ότι χθεσινό δημοσίευμα στο οποίο αναφέρετο πως άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος εκποιούν περιουσιακά στοιχεία της Αρχιεπισκοπής είναι αποκύημα φαντασίας. Γράφει ότι τα Υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας της Ελλάδας ανησυχούν μετά που περιήλθε σε γνώση τους κείμενο της μυστικής συμφωνίας της Τουρκίας με τη Νότιο Κορέα για πυρηνική συνεργασία, που δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Οι τρεις προτάσεις για επιστροφή των προσφύγων" γράφει ότι ξένοι μεσολαβητές έχουν εκπονήσει συγκεκριμένη πρόταση για αντιμετώπιση του θέματος της επιστροφής των προσφύγων στο πρότυπο της Επιτροπής Περιουσιών της Βοσνίας, που θα δώσει τρεις επιλογές: την επιστροφή στις εστίες τους, την αποζημίωση και την ανταλλαγή περιουσιών. Προβάλλει δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων του διενεργεί την εκταφή λειψάνων πεσόντων της τουρκικής εισβολής Γουίλιαμ Χάγκλαντ ότι η αποστολή του στην Κύπρο έχει την περισσότερη υποστήριξη που είχε ποτέ η οργάνωση, ότι το εργαστήριο είναι το καλύτερο και πως η κυπριακή κυβέρνηση βοηθά πολύ.

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Πάμε για λύση" προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ότι πάμε στις συνομιλίες με τη σαφή πρόθεση να λύσουμε το Κυπριακό και ότι στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής λύσης δεν πρέπει να αποκλείεται η εκλογή των Τ/Κ στη θέση του αρχηγού του κράτους. Προβάλλει τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης για το Κασμίρ ότι κάθε στρατιωτική ενέργεια προς αλλαγή του στάτους κβο αποτελεί ανεύθυνη πράξη και καλεί για τον άμεσο τερματισμό αυτών των ενεργειών.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Κατοχύρωση κεκτημένων εδώ προάγουν οι Αγγλοι" γράφει ότι το Λονδίνο διαβίβασε στην Ουάσιγκτον κατηγορηματικά ότι με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να δεχθεί διαφοροποίηση της Συνθήκης Εγγυήσεως ή οτιδήποτε σχετίζεται με αυτήν. Αναφέρει ότι οι προκαταρκτικές διαπραγματευτικές θέσεις της κυβέρνησης για τα επόμενα τέσσερα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (παροχή υπηρεσιών, φορολογία, περιβάλλον και μεταφορές) οριστικοποιούνται τις προσεχείς μέρες ενώ αύριο θα συζητηθούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για ανταλλαγή απόψεων.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Πάλη και Αντίσταση η φιλοσοφία μας" προβάλλει τη χθεσινή ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στο φεστιβάλ της ΕΔΟΝ ότι η φιλοσοφία της προσαρμογής στα κελεύσματα των ισχυρών της Δύσης είναι πολιτικά λανθασμένη. Αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να επιδείξει έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους πατατοπαραγωγούς και να παράσχει όλη την αναγκαία οικονομική βοήθεια για αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης που δημιουργήθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων στην εμπορία των πατατών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι οι Κύπριοι κατέχουν την τρίτη θέση παγκοσμίως στη χρήση του διετητικού χαπιού Xenical αφού ένας στους 223 Κύπριους το έχει δοκιμάσει και μέχρι σήμερα έχουν πωληθεί 3,000 κουτιά Xenical από τις αρχές Ιουνίου που εισήχθη το χάπι στην Κύπρο. Αναφέρει ότι παρόλο που η Αστυνομία έχει κατάσχει πρόσφατα τη μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών, οι ποσότητες ναρκωτικών που διαμετακομίζονται μέσω του νησιού δεν είναι μεγάλες. Σύμφωνα με στατιστικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 1998 στην Κύπρο έχουν κατασχθεί 129 κιλά ρητίνης καννάβεως.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 11 July 1999 - 8:24:19 UTC