Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-06-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,21/06/1999 (ΚΥΠΕ) Η απόφαση της Ομάδας των Οκτώ για το Κυπριακό, οι ενδοκομματικές εκλογές στο ΔΗΣΥ και η κρίση που ξεσπά στο χώρο του εθνικού αερομεταφορέα με την επικείμενη απεργία των πιλότων, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Νικητής ο ΔΗΣΥ", γράφει ότι οι ενδοκομματικές εκλογές στο ΔΗΣΥ ανέδειξαν μεγάλο νικητή το κόμμα, με τον Πναγιώτη Δημητρίου να κερδίζει την αναμέτρησή του με τον Πρόδρομο Προδρόμου για το αξίωμα του Αναπληρωτή Προέδρου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα συναντηθεί σήμερα με τον Ελλαδίτη ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου στο Λουξεμβούργο με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και συντονισμό ενεργειών.

"Το Θάρρος", στο κύριο θέμα που στεγάζει υπό τον τίτλο "Συνομιλίες για λύση με βάση τα ψηφίσματα", αναφέρει ότι οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ παρότρυναν χθες το ΓΓ του ΟΗΕ να καλέσει τους ηγέτες των δύο πλευρών στην Κύπρο σε διαπραγματεύσεις το φθινόπωρο. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θεωρεί "επικίνδυνη επέμβαση" την απόφαση των χωρών της G8 για την Κύπρο και κάλεσε τον ΓΓ των ΗΕ να "αποτρέψει αυτή την επέμβαση".

Ο "Πολίτης", στο βασικό του θέμα υπό τον τίτλο "Υπερδιπλάσιες οι τιμές των φαρμάκων", γράφει ότι για τα φάρμακα οι ιδιώτες και το δημόσιο πληρώνουν 50 εκατομμύρια λίρες δημοσίως. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι η πρώτη αντίδραση της Λευκωσίας στη δήλωση των G8 ήταν θετική και σύμφωνα με πληροφορίες του "Π" η αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ κρίνεται ικανοποιητική. Γράφει ακόμη ότι παρόμοια ήταν και η αντίδραση των αρχηγών ή εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων.

"Η Σημερινή", στο πρωτοσέλιδο της θέμα με τίτλο "Εκβιασμός Σιράκ", γράφει ότι οι G8 μας στριμώχνουν και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ κλείνει την πόρτα της Κύπρου στην Ευρώπη, αφού δήλωσε πως "η ΕΕ δεν επιθυμεί να εντάξει στους κόλπους της διενέξεις που δεν έχουν επιλυθεί". Αλλού γράφει ότι όλα δείχνουν ότι ο εθνικός αερομεταφορέας θα περάσει πολύ δύσκολες μέρες. Ηδη, γράφει η εφημερίδα, οι πιλότοι - μέλη της ΠΑΣΥΠΙ εξήγγειλαν 24ωρη απεργία, που αρχίζει απόψε τα μεσάνυκτα.

"Ο Φιλελεύθερος", στο κύριο θέμα που στεγάζει υπό τον τίτλο, "Κατέληξαν σε μέση τομή για την Κύπρο", γράφει ότι μετά από όργιο παρασκηνιακών παρεμβάσεων, η σύνοδος κορυφής της G8 κατέληξε σε κείμενο για την Κύπρο που συνιστά τη μέση τομή μεταξύ της διατύπωσης των ΥΠΕΞ της Ομάδας και της αμερικανικής πρότασης. Σε άλλη είδηση γράφει ότι "μαύρες μέρες" διανύει η οικοδομική βιομηχανία και οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς που είναι δεμένοι στην ίδια αλυσίδα.

Η "Χαραυγή", στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο, "Ολα στο τραπέζι", γράφει ότι χωρίς προϋποθέσεις και με όλα τα θέματα στο τραπέζι για συζήτηση είναι οι κανόνες των συνομιλιών που δεσμεύει η G8 τους Γλαύκο Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς να αποδεχθούν αυτομάτως την πρόσκληση για συνομιλίες το φθινόπωρο που θα συνεχισθούν μέχρι την εξεύρεση λύσης. Αλλού γράφει ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των λιμενεργατών Λάρνακας στην οποίαν αναμένεται να επαναβεβαιωθεί η επαναφορά των απεργιακών μέτρων στο λιμάνι.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 21 June 1999 - 9:24:07 UTC