Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-06-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,10/06/1999 (ΚΥΠΕ) Το σκάνδαλο που ξέσπασε με τα μολυσμένα με την καρκινογόνο ουσία διοξίνη βελγικά προϊόντα μονοπωλεί σχεδόν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η ανεύρεση οπλοστασίου στη Γαλάτα, η εκταφή λειψάνων, η συμφωνία μεταξύ Γιουγκοσλαβίας και ΝΑΤΟ για το Κόσοβο και σενάρια για λύση του Κυπριακού.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Οπλοστάσιο για τρεις λόχους στη Γαλάτα" προβάλλει πρωτοσέλιδα την ανεύρεση μεγάλου οπλοστασίου στο σπίτι του πατέρα του αποβιώσαντος Χαράλαμπου Κουκουλαρίδη, πρώην διοικητή της ΚΥΠ, και υποστηρίζει ότι "η υπόθεση παίρνει πολιτικές διαστάσεις με αντίκτυπο στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού". Σε άλλο σημείο γράφει ότι υπέγραψαν ΝΑΤΟ και Γιουγκοσλαβία, σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ συνέχιζε τους βομβαρδισμούς ενώ αναμενόταν η υπογραφή συμφωνίας.

"Η Μάχη" έχει πρωτοσέλιδο τίτλο "Αδειάζουν τα ράφια" και γράφει ότι ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες απέφυγαν και χτες να δώσουν στη δημοσιότητα κατάλογο των προϊόντων που δεν πρέπει να προμηθεύεται το κοινό, συνεχίζεται η απόσυρση από την κυπριακή αγορά βελγικών προϊόντων που θεωρούνται ύποπτα για μόλυνση με διοξίνη. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Γιούλιαμ Χάγκλαντ, επικεφαλής της ομάδας που διενεργεί εκταφές στο στρατιωτικό κοιμητήριο, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ορισμένοι από τους νεκρούς να μην αναγνωριστούν.

Ο "Πολίτης" προβάλλει το θέμα της διοξίνης στα βελγικά προϊόντα κάτω από τον τίτλο "Πανικός για τα τρόφιμα" και αναφέρει ότι το Υγειονομείο αδειάζει τα ράφια με τα ύποπτα προϊόντα, ενώ οι καταναλωτές αγανακτισμένοι ζητούν "εδώ και τώρα" ακριβή ονομαστικό κατάλογο με τις μάρκες των επικίνδυνων προϊόντων. Σε άλλη είδηση αναφέρεται σε ληγμένα χάπια που δόθηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα, από τις κρατικές οδοντιατρικές υπηρεσίες σε μαθητές στα πλαίσια διαφώτισης στα σχολεία.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Θανάσιμος εφιάλτης η διοξίνη" γράφει ότι στα επόμενα δέκα χρόνια μπορεί να εκδηλωθούν πολύ σοβαρές ασθένειες στα άτομα που κατανάλωναν τους τελευταίους έξι μήνες μολυσμένες τροφές και σημειώνει ότι μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι για τα παιδιά. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στον τερματισμό του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, σημειώνοντας ότι οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί δεν θα τερματιστούν πλήρως πριν από την αποχώρηση των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο, εντός 11 ημερών.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει κάτω από τον τίτλο "Μέση τομή Ομοσπονδίας - Συνομοσπονδίας η λύση" ότι αναπτύσσεται έντονο παρασκήνιο στο Κυπριακό σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ομάδας των Οκτώ, αλλά και των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Βρετανίας, σημειώνοντας ότι αναζητείται η "χρυσή τομή" μεταξύ των απόψεων των δύο πλευρών. Αλλού γράφει ότι η φετινή χρονιά αναμένεται να αποβεί έτος επιδόσεων στους αριθμούς των τουριστικών αφίξεων και διανυκτερεύσεων.

Η "Χαραυγή" έχει κύριο τίτλο "Διοξίνες: Αναπάντητα Ερωτήματα" και γράφει ότι σήμερα αναμένεται να κριθεί η τύχη των ύποπτων βελγικών προϊόντων τα οποία δεσμεύτηκαν ή κατακρατήθηκαν στα τελωνεία μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με τις διοξίνες. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η έντονη δυσπιστία για τα βελγικά προϊόντα, αλλά και ευρύτερα για τα ευρωπαϊκά, οδηγεί το καταναλωτικό κοινό να δείχνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και να αγοράζει κυπριακά προϊόντα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει πρωτοσέλιδα τη συμφωνία μεταξύ των Γιουγκοσλάβων στρατιωτικών και του ΝΑΤΟ κάτω από τον τίτλο "Οι Σέρβοι επιτέλους υπογράφουν τη συμφωνία για το Κόσοβο". Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην παρουσίαση σε δημοσιογραφική διάσκεψη της Χάρτας Δικαιωμάτων Ασθενών από το Σύνδεσμο Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Ασθενών και την Ομάδα Εργασίας για τη σύνταξη της Χάρτας.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)
(Μ.Χ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 10 June 1999 - 6:24:08 UTC