Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-05-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,31/05/1999 (ΚΥΠΕ) Οι εφημερίδες σήμερα προβάλλουν τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και τις εξελίξεις στο διπλωματικό τομέα γύρω από την κρίση. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι το Κυπριακό, η επίσκεψη στην Κύπρο του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γρηγόρη Νιώτη, η εναρμόνιση της Κύπρου με την Οικονομική και Νομισματική Ενωση, και οι εξελίξεις γύρω από την απεργία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της "Λόρδος Χόλντινγκς".

Η "Αλήθεια", κάτω από τον τίτλο "Βομβάρδισαν Αμάχους" σε πολυσύχναστη γέφυρα τα νατοϊκά αεροσκάφη, γράφει ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει την πλήρη υποταγή του Μιλόσεβιτς παρόλο που διαπιστώνει δείγματα σταδιακής συμμόρφωσης από γιουγκοσλαβικής πλευράς στις πέντε προϋποθέσεις που θέτη η Συμμαχία. Αλλού αναφέρει ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου 2002 η Κύπρος αναμένει ότι θα έχει όλες τις αναγκαίες νομοθετικές και συνταγματικές τροποποιήσεις για εναρμόνιση με την Οικονομική και Νομισματική Ενωση σε τομείς που αφορούν την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, την απαγόρευση απευθείας χρηματοδότησης του δημόσιου τομέα και τον καθορισμό του ανωτάτου επιτοκίου.

Το "Θάρρος" προβάλλει την κρίση στη Γιουγκοσλαβία κάτω από τον τίτλο "Πλήρη συνθηκολόγηση ζητά το ΝΑΤΟ από τον Μιλόσεβιτς". Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας υπεύθυνος για θέματα απόδημου Ελληνισμού Γρηγόρης Νιώτης, που επισκέπτεται την Κύπρο, δήλωσε ότι Κύπρος και Ελλάδα μπορούν να προωθήσουν ενεργά και πάλι το Κυπριακό μετά την επίλυση του Γιουγκοσλαβικού. Γράφει ότι αρκετά στελέχη της ΕΔΕΚ παρουσιάζονται αντίθετα με την αποστολή, εκ μέρους του Προέδρου του κόμματος, επιστολής στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ με την οποία του ανακοίνωσε τον τερματισμό του πολιτικού διαλόγου για τη δημιουργία του Σολιαλδημοκρατικού Σχήματος.

Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Ενισχύεται το Δόγμα", προβάλλει αποκλειστική συνέντευξη του ΥΦΑΜ της Ελλάδας Δημήτρη Αποστολάκη, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα παραμένει στο πλευρό της Κύπρου και ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συμφωνούν σε όλα τα θέματα που άπτονται του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Επισημάνει, επίσης, ότι ο πρώτος κίνδυνος για τον ελληνισμό προέρχεται από την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι σήμερα παραλύει το αεροδρόμιο Λάρνακας για δύο ώρες λόγω της στάσης εργασίας των υπαλλήλων της Πολιτικής Αεροπορίας, που πραγματοποιείται σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς στα ξενοδοχεία της Λάρνακας της "Λόρδος Χόλντιγκς".

Η "Σημερινή", με κύριο τίτλο "Σχέδιο με τρεις κυριαρχίες από ΗΠΑ - Βρετανία", γράφει ότι επεξεργάζεται σχέδιο λύσης στο πολιτειακό πλαίσιο μια χαλαρής ομοσπονδίας και στη λογική των τριών κυριαρχιών, μία εξωτερική και άλλες δύο εσωτερικές, ώστε τόσο η Ε/κ όσο και η Τ/κ πολιτεία να έχουν αυξημένες εξουσίες. Αναφέρεται, επίσης, στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον σημειώνοντας ότι η Κύπρος υπέστη "σοκ", αφού το κυπριακό τραγούδι πήρε μόνο δύο βαθμούς και κατετάγη προτελευταίο.

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Και αποζημιώσεις με το πάρε - δώσε", γράφει ότι Αμερικανοί και Βρετανοί έχουν επεξεργαστεί ιδέες που θα αποτελέσουν το βασικό κορμό σε ενδεχόμενες συνομιλίες που προβλέπεται να διεξαχθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο, προσθέτοντας ότι κλειδί σε αυτές τις ιδέες είναι το εδαφικό - προσφυγικό με το οποίο ασχολούνται πιο επισταμένα οι Αμερικανοί. Γράφει, επίσης, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει την προσεχή ή μεταπροσεχή Τετάρτη το θέμα των καυσίμων, σημειώνοντας ότι αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για κάποια θέματα ενώ για άλλα αναμένεται να ζητηθεί η διενέργεια μελετών από οίκους πραγματογνωμόνων.

Η "Χαραυγή", κάτω από τον τίτλο "Προωθούν Συνομοσπονδία", προβάλλει δηλώσεις του Βρετανού Πρεσβευτή στην Αθήνα Ντέιβιντ Μάντεν, ο οποίος προηγουμένως υπηρετούσε στη Λευκωσία, ότι το ενιαίο κράτος δεν είναι ο συμφωνημένος στόχος σε ότι αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Ανέφερε, επίσης, ότι οι δύο κοινότητες μπορούν να εργαστούν και να ζήσουν μαζί στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Γράφει, εξάλλου, ότι ο Ευρωπαϊκός Κριτής βράβευσε και τις 24 υποψήφιες παραλίες της Κύπρου με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρώπης.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 31 May 1999 - 6:24:08 UTC