Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-05-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,28/05/1999 (ΚΥΠΕ) Ο σημερινός Κυπριακός Τύπος αναφέρεται κυρίως στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του Μιλόσεβιτς, στη σκλήρυνση των θέσεων του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, και του Τούρκου Προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο Κυπριακό και στη χθεσινή παναπεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Αλλάζει το σκηνικό: Η παραπομπή Μιλόσεβιτς" γράφει ότι νέα τροπή παίρνουν οι εξελίξεις στο Γιουγκοσλαβικό μετά την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του Μιλόσεβιτς, ενώ από διάφορες πλευρές δίδονται διαβεβαιώσεις ότι ανεξάρτητα από την εξέλιξη αυτή θα συνεχισθούν τόσο οι βομβαρδισμοί όσο και οι διπλωματικές προσπάθειες. Αλλού αναφέρει πως πρόταση νόμου που ψήφισε χθες η Βουλή εξισώνει πλήρως τη γυναίκα με τον άντρα σε ό,τι αφορά την απόκτηση κυπριακής ιθαγένειας των παιδιών τους.

Η "Μάχη" με τίτλο "Παραπομπή Μιλόσεβιτς στο Ποινικό Διεθνές Δικαστήριο" αναφέρει ότι η Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λουίζ Αρμπούρ, εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από την αρχή του χρόνου στο Κόσοβο, εναντίον του Γιουγκοσλάβου Προέδρου και άλλων τεσσάρων ανώτερων Γιουγκοσλάβων αξιωματούχων. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην υπόθεση αποσυναρμολόγησης κλεμμένων αυτοκινήτων και κυκλοφορίας μέρους αυτών με πλαστούς αριθμούς εγγραφής την οποία διερευνά το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Σκάνδαλο πολλών κυβικών με τις υπουργικές BMW" αναφέρετει σε χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου "να αγοράσει δέκα BMW 523,25 έναντι 8.875 λιρών, για να παραχωρήσει", όπως γράφει, "σε Γενικούς Διευθυντές και άλλους δικαιούχους 20 κυβικών, γιατί είχε άλλα εφτά BMW 523 και έκρινε πως δεν ήταν ορθό να δημιουργηθούν δύο τάξεις". Σε άλλο σημείο γράφει πως ατεκμηρίωτες και αναπόδεικτες χαρακτήρισε τις καταγγελίες του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου, Χρίστου Πουργουρίδη, εναντίον του τέως ΥΠΕΣ, Ντίνου Μιχαηλίδη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Τάσσος Παπαδόπουλος.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Το κεφάλι του Μιλόσεβιτς ζητεί το ΝΑΤΟ" γράφει πως "σε κατάσταση ευθανασίας" έχει τεθεί η διπλωματική διαδικασία για την επίλυση της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία και εκφράζονται φόβοι ότι άνοιξε, πλέον, ο δρόμος στην "αχαλίνωτη κλιμάκωση του πολέμου μέχρι τελικής πτώσης". Αλλού αναφέρει ότι μέσα σε έντονο κλίμα αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών πραγματοποιήθηκε χθες η απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ως μέτρο συμπαράστασης προς τους απεργούς των ξενοδοχείων "Γκόλντεν Μπέι" και Λόρδος Μπιτς".

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Προάγουν εντάσεις για να αποτρέψουν πιέσεις" αναφέρει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και ο Τούρκος Πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, βρίσκονται την τελευταία περίοδο σε συνεχή επικοινωνία και καθορίζουν το πλαίσιο των κινήσεων τους στο Κυπριακό πάνω στη γραμμή "της βαθμηδόν σκλήρυνσης των θέσεων τους με άξονα τη δημιουργία 'δύο κρατών' και την εξουδετέρωση κάθε προοπτικής η ενταξιακή πορεία να λειτουργήσει ως καταλύτης για το πρόβλημα". Αλλού γράφει ότι Γιουγκοσλάβοι μεταφέρουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες από την Κύπρο σε ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στη Βρετανία.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Το ΑΚΕΛ δεν ψηφίζει νέα αύξηση ΦΠΑ" γράφει ότι "οριστική και αμετάκλητη" είναι η θέση του ΑΚΕΛ ότι δεν ψηφίζει νέα αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του ΓΓ του κόμματος, Δημήτρη Χριστόφια. Σε άλλο σημείο αναφέρει πως παρεμβάσεις από τρίτους χρειάστηκε να γίνουν το βράδυ της Τετάρτης στο αεροδρόμιο Λάρνακας προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος σε Γιουγκοσλάβο που διαμένει στη Λεμεσό εδώ και 14 χρόνια, ερχόταν από την Αμερική και δεν ήταν στον κατάλογο των "ανεπιθύμητων" Γιουγκοσλάβων.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πως δεν έχει πληροφορίες για να μπορέσει να στηρίξει τις ισχυρισμούς του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, πως η Ομάδα των Οκτώ προσανατολίζεται και εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας λύσης συνομοσπονδίας στην Κύπρο. Αναφέρεται επίσης στο Συνέδριο του Μεσογειακού Δικτύου των Πρασίνων Κομμάτων της Ευρώπης που άρχισε σήμερα στον Κύκκο με θέματα όπως "Η Διεύρυνση της ΕΕ προς το νότο" και "Οι τοποθετήσεις και κινητοποιήσεις των Πρασίνων Κομμάτων για τη Γιουγκοσλαβία".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" αναφέρεται στην παραπομπή σε δίκη του Γιουγκοσλάβου Προέδρου και γράφει ότι θεωρώντας τον Πρόεδρο και τον κύκλο του υπεύθυνους για τις "φρικαλεότητες στο Κόσοβο", το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τους παρέπεμψε χθες σε δίκη με την κατηγορία εγλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στις θετικές μέχρι τώρα εντυπώσεις που άφησε η κυπριακή συμμετοχή στον αυριανό διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον στο Ισραήλ.

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 28 May 1999 - 7:24:06 UTC