Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-03-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1999 (ΚΥΠΕ) Το διάβημα των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και την Τουρκία, οι επιπτώσεις του θέματος Οτσαλάν στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, η τοποθέτηση των τριών Κουρδισσών συνεργάτιδων του Οτσαλάν στο στοπ - λιστ και η καταψήφιση από τη Βουλή του Προϋπολογισμού της Αρχής Λιμένων για το 1998 είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Στον αέρα ο νόμος για τις προσφορές του δημόσιου τομέα" ότι στον αέρα έχει βρεθεί ο νόμος για τις διαδικασίες προσφορών του δημόσιου τομέα, αφού μια από τις σημαντικότερες πρόνοιές του, όπως αποκαλύφθηκε χθες από τη Γενική Ελεγκτή, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, δεν εφαρμόζεται από τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρώντας την τακτική των ίσων αποστάσεων επέδωσαν ψες διάβημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, ζητώντας από τις κυβερνήσεις των δυο χωρών να επιδείξουν ψυχραιμία και να ρίξουν τους τόνους.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Ετζεβίτ: Φωτιά στη Μεσόγειο" αναφέρει ότι σε έκθεσή του, την οποία κατάθεσε στην πρόσφατη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ παραθέτει λεπτομέρειες για τη "μέγιστη επιτυχία" της σύλληψης και μεταφοράς του Οτσαλάν στην Τουρκία και προχωρεί σε εισηγήσεις για τους τρόπους αξιοποίησης της αναβάθμισης της θέσης της Τουρκίας. Σε άλλο θέμα σημειώνεται ότι διακεκριμένες προσωπικότητες μεταξύ των οποίων ο Μιχαήλ Γκορπατσόφ θα έρθουν στην Κύπρο για να συμμετάσχουν στις γιορταστικές εκδηλώσεις της Λαϊκής Τράπεζας για το 2000.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Υστερία Ντενκτάς - Αγκυρας" ότι το θέμα Οτσαλάν επιχειρεί τώρα να εξαργυρώσει η τουρκική πλευρά με ανταλλάγματα επί της ουσίας των ελληνοτουρκικών διαφορών και στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι αίσθημα ενοχής επικράτησε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Μιλάνο για το θέμα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, όπως εκτιμά η αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ που μετείχε στο συνέδριο, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Βάσο Λυσσαρίδη.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Επικίνδυνη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων" αναφέρει ότι κλιμακώνουν την ένταση στο Αιγαίο οι Τούρκοι και αναγκάζουν την Ελλάδα να τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής για παν ενδεχόμενο. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι την πραγματοποίηση νέας συνάντησης μεταξύ της Διεύθυνσης της Λόρδος Χόλτινγκς και των ηγεσιών ΣΕΚ και ΠΕΟ δρομολογεί ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Μουσιούττας, για επίλυση της διαφοράς στα ξενοδοχεία Γκόλντεν Μπέι και Λόρδος Μπιτς.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Ο Ντενκτάς 'παγώνει' πλήρως τις εξελίξεις", γράφει ότι η τουρκική πλευρά, βρίσκοντας προσχήματα από το θέμα Οτσαλάν, "παγώνει" κάθε προοπτική στο Κυπριακό και αναβαθμίζει τις αξιώσεις της, ενώ ο Ντενκτάς δηλώνει ότι ούτε η πρότασή του για συνομοσπονδία είναι πλέον στο τραπέζι. Αλλού γράφει ότι εκτός από τις τρεις Κούρδισσες που τοποθετήθηκαν στο "στοπ λιστ" της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, και είσοδος του ίδιου του Οτσαλάν στην Κύπρο θα αποτρεπόταν και γι' αυτό το λόγο οι αρχές βρίσκονταν σε επιφυλακή.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Βουλή: Χαστούκι στους διοικούντες την Αρχή Λιμένων Κύπρου", γράφει ότι χθες η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής καταψήφισε τον προϋπολογισμό της Αρχής του 1998 και έδωσε έτσι "χαστούκι" στους διοικούντες την Αρχή Λιμένων, οι οποίοι, όπως σημειώνει, "με την απάθεια και την αδιαφορία τους μεθοδεύουν την απόδοση των λιμανιών στα χέρια των ιδιωτών". Αλλού γράφει ότι οι κυνβερνητικοί τηλεφωνητές δηλώνουν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα προχωρήσουν σε επ' αόριστον απεργία.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η Λαϊκή Τράπεζα στα πλαίσια των εκδηλώσεων που προγραμματίζει για τη νέα χιλιετία, θα φέρει στην Κύπρο τον πρώτο αστροναύτη που περπάτησε στη Σελήνη, τον Αμερικανό, Νιλ Αρμστρονγκ. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Αστυνομία συνέλαβε ακόμα ένα πρόσωπο για τη ληστεία στον Υψωνα. Πρόκειται για τον Γιώργο Χρυσοστόμου, ο οποίος είναι πατέρας ενός άλλου υπόπτου για την υπόθεση, του 19χρονου Πανίκου Χρυσοστόμου.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" κάτω από τον τίτλο "Κατεβάστε τους τόνους", αναφέρεται στο χθεσινό διάβημα των ΗΠΑ προς Ελλάδα και Τουρκία για να κατεβάσουν τους τόνους στις μεταξύ τους σχέσεις στην υπόθεση Οτσαλάν και να αποφεύγουν εμπρηστικές δηλώσεις. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση και μια κοινοπραξία του Ισραήλ υπέγραψαν χθες συμβόλαιο για την κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας αφαλάτωσης, που θα είναι έτοιμη σε 80 εβδομάδες και θα προμηθεύει τη Λάρνακα και τη Λευκωσία με 13,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το χρόνο.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΓ/ΓΠ)
(Μ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 5 March 1999 - 7:24:08 UTC