Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-02-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,12/02/1999 (ΚΥΠΕ) Μια νέα εφημερίδα, ο "Πολίτης", έρχεται από σήμερα να προστεθεί στον πρωϊνό κυπριακό Τύπο, ο οποίος σήμερα προβάλλει, μεταξύ άλλων, τη χθεσινή εκτόξευση των τιμών και του όγκου συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, την πρόσκληση του Προέδρου Κληρίδη προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα για διάλογο, την εκλογή του Ηγουμένου Μαχαιρά Αθανασίου ως νέου Μητροπολίτη Λεμεσού και τις εξελίξεις γύρω από την απεργία σε δυο ξενοδοχεία και το λιμάνι της Λάρνακας.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Ο Μαρκίδης ξεθάβει το σκάνδαλο των ΕΧΒ" αναφέρει ότι η επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, "δίνει απρόσμενη τροπή στο πολύχρονο σκάνδαλο των Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών" δεκατρία χρόνια μετά την έκδοση πορίσματος της έρευνας για τη χρεοκοπία της εταιρείας. Γράφει ακόμη ότι το λιμάνι Λάρνακας μετατρέπεται από εμπορικό σε τουριστικό και αποζημιώνονται οι λιμενεργάτες από τη Κυβέρνηση, σύμφωνα με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες κυβέρνηση και λιμενεργάτες του λιμανιού.

Η "Μάχη" με τίτλο "Πεζοδρομείται και η Μακαρίου" γράφει ότι μετά τη Λήδρας και Ονασαγόρου, "σειρά για πεζοδρόμηση παίρνει τώρα η Λεωφόρος Μακαρίου" αφού σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Λέλλος Δημητριάδης, αποκαλύπτει ότι "μέσα στο γενικότερο χωροταξικό σχέδιο για αναζωογόνηση της πρωτεύουσας η Λεωφόρος Μακαρίου θα μετατραπεί σε καθαρά εμπορικό δρόμο". Αναφέρει επίσης ότι ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά Αθανάσιος αναδείχθηκε χθες σε νέο Μητροπολίτη Λεμεσού και ότι από την ψηφοφορία στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής απουσίαζαν ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος και ο χωρεπίσκοπος Αρσινόης Γεώργιος.

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Πληρώνουμε απάτη 20 εκ." γράφει ότι εταιρείες πετρελαιοειδών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο εξάγουν παρανόμως ποσότητες μαζούτ για τον εφοδιασμό πλοίων που κινούνται στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι "σε αδιέξοδο κατέληξε" η πρόσφατη προσπάθεια του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοουμένους, Ζαν Πιερ Ρίτερ, για εξεύρεση ενός κοινώς αποδεκτού πλαισίου με τις δύο πλευρές, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες διερεύνησης.

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Οι ΗΠΑ εξισώνουν τον Αττίλα με την ΕΛΔΥΚ" αναφέρει ότι είναι έτοιμη η έκθεση των ΗΠΑ για την παρουσία αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Κύπρο ενώ οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι κατέγραψαν κατά τρόπο αμερόληπτο τα γεγονότα και αναφέρονται σε νομικές παραβάσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, σε ό,τι αφορά τον αμερικανικό οπλισμό που διαθέτουν στην Κύπρο. Γράφει ακόμη ότι σήμερα το πρωί συνέρχονται για να εκτιμήσουν την κατάσταση στο θέμα της εργατικής διαφοράς στα ξενοδοχεία Λόρδος Μπιτς και Γκόλντεν Μπέι, τα συμβούλια των αρμοδίων συντεχνιών των ξενοδοχοϋπαλλήλων ΣΕΚ και ΠΕΟ.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Αμόκ εκατομμυρίων στο Χρηματιστήριο", γράφει ότι χθες στο Χρηματιστήριο παρατηρήθηκε "αμόκ", με τις τιμές των μετοχών να εκτοξεύονται σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα και τις συναλλαγές να φτάνουν για πρώτη φορά στο αστρονομικό ύψος των 17 εκατομμυρίων λιρών, ενώ εκφράζονται και φόβοι για απότομη πτώση. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το νέο πολιτικό σχήμα της σοσιαλδημοκρατίας θα κάνει την εμφάνισή του στην κυπριακή πολιτική σκηνή στις 4 Απριλίου και προσθέτει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προχωρούν στην προσέλκυση ανένταχτων πολιτών σε αυτό.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Πανεργατική συσπείρωση" γράφει ότι η "πρωτοφανής", όπως τη χαρακτηρίζει, προσπάθεια του κ. Λόρδου να προσδώσει "νομικίστικο" χαρακτήρα στην εργατική διαφορά με τους απεργούς στα δυο ξενοδοχεία της Λάρνακας, προκάλεσε "χιονοστιβάδα" αντιδράσεων, με το ΑΚΕΛ, την ΠΕΟ, τη ΣΕΚ και τη ΔΕΟΚ να τάσσονται στο πλευρό των απεργών. Αλλού σημειώνει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας άναψε χθες το "πράσινο φως" για να δοθούν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, όλα τα φορολογικά στοιχεία που συγκέντρωσε η Υπηρεσία Φόρου Εισοδήματος για τον Υπουργό Εσωτερικών, Ντίνο Μιχαηλίδη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι χθες οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενέκριναν νομοσχέδιο που προνοεί την κατάργηση της θανατικής ποινής για να εναρμονιστεί η σχετική νομοθεσία με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και προσθέτει ότι με το νέο νομοσχέδιο, μόνο όσοι αποδεικνύονται ένοχοι για προδοσία σε καιρό πολέμου θα αντιμετωπίζουν την εσχάτη των ποινών. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Εθνική Φρουρά διερευνά το δεύτερο σε ένα μήνα επεισόδιο ξυλοδαρμού εθνοφρουρού από συναδέλφους του.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" με τίτλο "Φρενίτιδα στο Χρηματιστήριο", αναφέρεται στη χθεσινή πρωτόγνωρη άνοδο των τιμών και του όγκου συναλλαγών στο Χρηματιστήριο κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών των τραπεζικών μετοχών και σημειώνει ότι οι Κύπριοι επενδυτές έχουν καταληφθεί από αγοραστική μανία, όπως τη χαρακτηρίζει. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή σύλληψη 19 νεαρών στη Λεμεσό κατά την είσοδο του "Βασιλιά Καρνάβαλου" στην πόλη, που κατηγορούνται ότι έριχναν αυγά και περιέλουζαν το κοινό με αφρό ξυρίσματος.

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 12 February 1999 - 8:24:06 UTC