Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-02-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1999 (ΚΥΠΕ) Οι αντιδράσεις για εγκατάσταση Νατοϊκής δύναμης στην Κύπρο και το θέμα της απαγόρευσης εισόδου από τα Ηνωμένα Εθνη Ελληνοκυπρίων στη νεκρή ζώνη, είναι ανάμεσα στα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Επίσης προβάλλονται η απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου για τις εικόνες των τεσσάρων Αποστόλων που κλάπηκαν από Τούρκους αρχαιοκάπηλους και κατέληξαν στα χέρια ζεύγους Ολλανδών, η ψήφιση κανονισμών από τη Βουλή με πρόνοια για υποχρεωτική χρησιμοποίηση κράνους από τους οδηγούς δικύκλων ανεξαρτήτως κυβισμού και η απόφαση για παραχώρηση φοιτητικής χορηγίας στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Η διαφωνία Σημίτη με τους S300 ήταν από την αρχή" ότι τη θέση του από την κάθε ευθύνη της παραγγελίας των ρωσικών πυραύλων S300 διαχώρησε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, υποδεικνύοντας ότι δεν ήταν Πρωθυπουργός όταν αποφασιζόταν η αγορά. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι από την 1η Ιουλίου 1999 θα είναι υποχρεωτική η χρησιμοποίηση προστατευτικού κράνους για τους μοτοποδηλάτες και τους μοτοσυκλετιστές, ανεξαρτήτως κυβισμού.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Στο ΝΑΤΟ λέμε ναι" γράφει στο κύριο της θέμα ότι νέα διαμάχη έχει προκαλέσει η πρόταση της κυβέρνησης για εγκατάσταση Νατοϊκής δύναμης στην Κύπρο, την οποία επανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Αλλού σημειώνεται ότι για δεύτερη συνεχή μέρα προκλήθηκε χθες αναστάτωση στους γεωργούς και στους κτηνοτρόφους της περιοχής Παλιομετόχου, όταν παρεμποδίστηκαν όπως και προχθές από άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης να μεταβούν στα χωράφια τους και στις φάρμες τους που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη παρά το αεροδρόμιο Λευκωσίας.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Καταιγισμός πυρών με φόντο το ΝΑΤΟ" ότι "θερμό επεισόδιο" μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη για την εγκατάσταση Νατοϊκής δύναμης στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι οι Υπουργοί Οικονομικών και Παιδείας, Χριστόδουλος Χριστοδούλου και Ουράνιος Ιωαννίδης, αποφάσισαν χθες την παραχώρηση της φοιτητικής χορηγίας και στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Αυστηρές παρατηρήσεις Κληρίδη προς Υπουργούς" γράφει ότι σε "αυστηρές παρατηρήσεις" προς τους Υπουργούς του προέβη ο Πρόεδρος Κληρίδης, απαιτώντας ενιαίο πολιτικό λόγο, να δοθεί σημασία σε βασικά θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, να αναζητηθούν συναινετικές λύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα προωθηθούν συναντήσεις με τους πολιτικούς ηγέτες. Αλλού σημειώνεται ότι ύστερα από απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου, στα χέρια ζεύγους Ολλανδών θα παραμείνουν τελικά οι εικόνες των τεσσάρων Αποστόλων που κλάπηκαν από Τούρκους αρχαιοκάπηλους, από την κατεχόμενη εκκλησία του Αντιφωνητή και κατέληξαν στο Ρότερταμ.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Μείζον θέμα αξιοπιστίας", γράφει ότι το ΑΚΕΛ, επικρίνει τις προτάσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και εγείρει θέμα αξιοπιστίας μετά την πρόταση της κυβέρνησης, για εγκατάσταση διεθνούς Νατοϊκής δύναμης στην Κύπρο. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι μαζικά έδωσαν το "παρών" τους, στην απεργία χθες, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, να αγωνιστούν με τους απεργούς της εταιρείας "Λόρδος Χόλντινγκς" για την επιτυχή έκβαση του αγώνα τους.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι σε επικείμενο ανασχηματισμό, έξι Υπουργοί της κυβέρνησης Κληρίδη θα φύγουν, λόγω της μέχρι τώρα αρνητικής εικόνας της κυβέρνησης, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών, αποφάσισαν να παρακαθήσουν σε νέες διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση, μετά από πιέσεις της κυβέρνησης, ότι αν συνεχίσουν οι απεργίες η εταιρεία θ' αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Weekly" σημειώνει τη δήλωση του Χαβιέ Σολάνα, ΓΓ του ΝΑΤΟ, χθες στην Αθήνα, ότι η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για τη μη εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κύπρο, έχει βοηθήσει στη μείωση της έντασης στην περιοχή. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει τα προβλήματα που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στη νεκρή ζώνη. Γεωργοί και εργάτες που περνούν καθημερινά διά μέσου της νεκρής ζώνης πρέπει τώρα ν' αποκτήσουν "άδεια διέλευσης" για να τους επιτρέπει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ να εργάζονται στη νεκρή ζώνη.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΕΜ/ΓΠ)
(Μ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 5 February 1999 - 8:24:06 UTC