Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-02-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,03/02/1999 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη για το θέμα των δυο Ισραηλινών πρακτόρων, το πρόβλημα που δημιουργείται από την πώληση κακής ποιότητας προιόντων από τις σχολικές καντίνες καθώς και η ενοποίηση των δύο επιτροπών συγγενών αγνοουμένων, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Σαρωτικές αλλαγές στην αμερικανική ομάδα που ασχολείται με το Κυπριακό" γράφει ότι ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ μετατίθεται σε άλλη χώρα και τη θέση του παίρνει, από το καλοκαίρι, ο Ντόναλτ Μπάντλερ, ο οποίος υπηρετεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στις παρατυπίες για υπερτιμημένα και υποβαθμισμένης ποιότητας είδη που πωλούνται στις σχολικές καντίνες. Τις παρατυπίες διαπίστωσε έρευνα της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου Σχολικών Κυλικείων, η οποία παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

"Η Μάχη" στην κύρια είδηση υπό τον τίτλο "Ούτε απέλαση ούτε χάρη στους δύο κατασκόπους", αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, ο οποίος εξήγησε ότι οι πιέσεις που είχαμε δεν ήταν για να τροποποιήσουμε τις κατηγορίες, αλλά για να μην τους παρουσιάσουμε ενώπιον δικαστηρίου, και σ'αυτό είπαμε όχι. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα σε προφυλάκιση 55χρονου από το Καϊμακλί ο οποίος κατείχε αναβολικά φάρμακα που θα χρησιμοποιούνταν για το ντοπάρισμα αλόγων του Ιπποδρόμου.

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Διπλωματικό σκάνδαλο στο Σ. Ασφαλείας" αναφέρεται σε επιστολή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προς τον Κόφι Αναν, την οποία κατακράτησε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κ. Πρέντεργκαστ. Στην επιστολή ο Ντενκτάς αμφισβητούσε τη διαδικασία της Αν Χέρκους, ζητά υπογραφή "συμφώνου μη επιθέσεως" μεταξύ "δύο κρατών" και εγκρίνει την αποστρατικοποίηση μετά τη λύση. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι εκατόν κωφά και βαρύκοα Κυπριόπουλα θα έχουν την ευκαιρία να εξεταστούν και να χειρουργηθούν από ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, η οποία έρχεται στην Κύπρο.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Επιτάχυνση εξελίξεων λόγω των ενταξιακών" αναφέρει ότι συνεχίζεται η εκστρατεία εκμετάλλευσης του κλίματος που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη ύστερα από την απόφαση για μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι μετά τις εκλογές στο Ισραήλ τον Απρίλιο αναμένεται να υποβληθεί αίτημα για απονομή χάριτος στους δύο πράκτορες της Μοσσάντ, που καταδικάστηκαν σε τριετή φυλάκιση στην Κύπρο.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Στα ύψη η ανεργία" γράφει ότι "μύθος" αποδεικνύεται τελικά ο ισχυρισμός των κυβερνώντων ότι η ανεργία στην Κύπρο διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και αντίθετα όπως εκτιμά η ΠΕΟ οι πραγματικοί άνεργοι δεν είναι 3,4% (επίσημα στοιχεία '98), αλλά ξεπερνούν σαφώς το 5% του ενεργώς απασχολούμενου πληθυσμού. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, το Κυπριακό θα συζητηθεί σε συνάντηση Αριστερών κομμάτων από την Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία στο Λονδίνο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι η Κύπρος απέκρουσε χθες εκκλήσεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου για άμεση απελευθέρωση των δυο καταδικασθέντων πρακτόρων του, καθώς ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε χθες ότι δεν θα μελετήσει το θέμα της απονομής χάριτος στους δυο Ισραηλινούς σε αυτό το στάδιο. Αλλού σημειώνεται ότι οι Κύπριοι επιζητούν απελπισμένα νερό αλλά προφανώς δεν θέλουν καμία από τις δυο κινητές μονάδες αφαλάτωσης να εγκατασταθεί κοντά στα σπίτια τους.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" γράφει ότι αίτηση για παροχή άδειας λειτουργίας και προσφοράς υπηρεσιών στην Κύπρο υπέβαλε επίσημα η εταιρεία Q8 που έχει την έδρα της στο Κουβέιτ και δραστηριοποιείται στον τομέα πετρελαϊκών προϊόντων ενώ πολύ σύντομα αίτηση θα υποβάλει και η Shell. Αλλού αναφέρει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να είναι θέμα "ταμπού" για ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους και ηγέτες πολιτικών κομμάτων, αλλά για το Χρηματιστήριο, ο Πρόεδρός του οποίου Ντίνος Παπαδόπουλος υποστήριξε χθες έντονα την πορεία προς την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων εταιρειών, είναι πολύ σημαντικές.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΚ/ΓΠ)
(Φ.Ζ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 3 February 1999 - 8:24:06 UTC