Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-01-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,16/01/1999 (ΚΥΠΕ)

Οι χθεσινές επαφές και δηλώσεις του διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για την Κύπρο, Λέοπολντ Μάουρερ και γενικότερα το θέμα της ενταξιακής πορείας, το θέμα των οικονομικών λαθρομεταναστών, η πρώτη φάση της εκλογής νέου Μητροπολίτη Λεμεσού που θα διεξαχθεί αύριο, ο απόηχος του δυστυχήματος με θύμα τον εθνοφρουρό Μιχάλη Πενταλιώτη και το νέο θανατηφόρο δυστύχημα με τρακτέρ με θύμα 16χρονο μαθητή, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινή κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Υποτιμολογήσεις και σε καινούργια αυτοκίνητα εξετάζουν οι αρχές", γράφει ότι το σκάνδαλο υποτιμολογήσεων αυτοκινήτων φαίνεται ότι δεν έχει τέλος και σημειώνει ότι αντιπρόσωπος έχει καταγγείλει στις αρχές ότι έχουν εισαχθεί 50 καινούργια υποτιμολογημένα οχήματα από ασιατική χώρα, ενώ βρίσκονται καθ' οδόν άλλα 60. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο χθεσινό δυστύχημα με τρακτέρ, στο οποίο σκοπτώθηκε ο 16χρονος Κυριάκος Ανδρέα Παντελή, από την Περιστερώνα Πάφου.

"Η Μάχη" με τίτλο "Λιβανικά πολεμικά σκάφη απείλησαν τον 'Οδυσσέα'", γράφει ότι η επιχείρηση της Αστυνομίας που συνοδεύθηκε με σχετικά διαβήματα του Υπουργείου Εξωτερικών για επιστροφή των 29 λαθρομεταναστών στο Λίβανο, κατέληξε σε αποδοχή αποβίβασης έξι μόνον από αυτούς και προσθέτει ότι στην άκατο "Οδυσσέας" δεν επετράπη η είσοδος στο λιμάνι της Βηρυτού. Αλλού γράφει ότι οι διαφορές μεταξύ των Κυπριακών Αερογραμμών και της συντεχνίας ΣΥΝΥΚΑ παραμένουν αγεφύρωτες και πως η συντεχνία αποφάσισε 4ωρη στάση εργασίας για τις 28 του μηνός.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Διπλωματικός πόλεμος Κύπρου - Λιβάνου", γράφει ότι διπλωματικός πόλεμος που παραλίγο να έπαιρνε και σοβαρότερες διαστάσεις ξέσπασε μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου για το θέμα των λαθρομεταναστών, αφού ο Λίβανος αρνήθηκε την επιστροφή τους στη χώρα αυτή. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με δημποσκόπηση, ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Αγιορείτης προηγείται με μεγάλη διαφορά ως υποψήφιος για το μητροπολιτικό θρόνο Λεμεσού και προβάλλει συνεντεύξεις υποψηφίων, με αφορμή την αυριανή έναρξη της εκλογικής διαδικασίας.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Μας ζητούν ρύθμιση Τ/κυπριακών εξαγωγών", γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τα κράτη - μέλη της ΕΕ εγείρουν θέμα ελεύθερης διακίνησης αγαθών μεταξύ των περιοχών που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία και των κατεχομένων, καθώς και ρύθμιση των Τ/κ εξαγωγών. Αλλού γράφει ότι την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα διορίσει νέο δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά την υπουργοποίηση του Ιωάννη Χρυσοστομή και προσθέτει ότι, όπως πιστεύεται από νομικούς, θα επιλεγεί άτομο από το Δικαστικό Σώμα.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Μας αναμένουν ψυχρολουσίες", αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του διαπραγματευτή της ΕΕ για την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ, σύμφωνα με τις οποίες "στην πορεία προς την ένταξη, θα υπάρξουν εμπόδια και ψυχρολουσίες". Σε άλλο σημείο γράφει ότι στο επίκεντρο των προβληματισμών των Ηνωμένων Εθνών, των ΗΠΑ και της Βρετανίας για το Κυπριακό, βρίσκεται το ζήτημα της διαδικασίας και των θεμάτων που θα προωθηθούν κατά προταιρεότητα σε αυτή τη διαδικασία.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Ο Λίβανος γυρίζει πίσω σκάφος γεμάτο μετανάστες", αναφέρεται επίσης στην υπόθεση με τους οικονομικούς λαθρομετανάστες και γράφει ότι η Κύπρος διμαρτύρεται επίσημα προς το Λίβανο για την άρνηση της χώρας να επιτρέψει στο σκάφος της κυπριακής αστυνομίας να εισέλθει στα ύδατά του. Αλλού γράφει ότι ο εθνοφρουρός Δημήτρης Φωτίου, οδηγός τπου "Κάσκαβελ" το οποίο σκότωσε τον καταδρομέα Μιχάλη Πενταλιότη προχθές, τέθηκε χθες υπό κράτηση από το Στρατοδικείο.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 16 January 1999 - 8:24:06 UTC