Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-12-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,23/12/1998 (ΚΥΠΕ) Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο, οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ για το βουλευτή του ΔΗΣΥ, Χρίστο Πουργουρίδη, οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη για το αποτέλεσμα της έρευνας των ποινικών ανακριτών, οι πηγές των κατηγοριών του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου, και πληροφορίες γύρω από το φόνο του Χαμπή Αεροπόρου είναι ανάμεσα στα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Σκληρές διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο των ψηφισμάτων" έχει ως κύριο θέμα τα δύο ψηφίσματα για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και επί της ουσίας του Κυπριακού ενώ αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, η Ρωσία επεδίωκε την υιοθέτηση αυστηρού ψηφίσματος, στο οποίο να περιλαμβάνονται και δεσμεύσεις για την αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Αλλού γράφει για το αποτέλεσμα της έρευνας των ποινικών ανακριτών στο θέμα του Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη, και την προτροπή του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, προς το βουλευτή του ΔΗΣΥ, Χρίστο Πουργουρίδη, ότι πρέπει να απολογηθεί.

Η "Μάχη" με τίτλο "Ενταλμα σύλληψης του Πανίκου Αεροπόρου", αναφέρει ότι σύμφωνα με την καταγγελία δύο αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού, ο Πανίκος Αεροπόρος φέρεται να τους απείλησε ότι "είσαστε και εσείς στη λίστα των αστυνομικών που θα καθαρίσω", ενώ όπως είπαν, έκανε λόγο για δέκα συνολικά αστυνομικούς. Σε κύριο τίτλο "Απολογηθείτε" η εφημερίδα αναφέρει ότι σαφή προτροπή του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, να απολογηθεί προς τον Ντίνο Μιχαηλίδη δεν επηρέασε τον εκ Λεμεσού βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρήστο Πουργουρίδη, ο οποίος επιμένει να μιλά για πολιτικές ευθύνες του Υπουργού Εσωτερικών.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Αμερικανικό όχι στην κυριαρχία" γράφει ότι "επώδυνη" χαρακτηρίζεται από διπλωματικούς κύκλους η κυοφορία των δύο ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τα οποία προσδοκάται ότι θα δικαιολογηθεί η ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων S300 στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες της η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, φέρεται να ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, την αντικατάσταση του Υπουργού Οικονομικών, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης φέρεται να είπε ότι δεν θα αποδεχόταν την αντικατάσταση του Υπουργού, εάν προηγουμένως δεν εξασφαλιζόταν στον ίδιο ανάλογη εργασία.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Σκληρό και συνεχές παζάρι σε εξέλιξη" αναφέρει ότι "σκληρό παζάρι" βρισκόταν μέχρι αργά ψες σε εξέλιξη για τη διαμόρφωση των τελικών κειμένων των δύο ψηφισμάτων που αναμενόταν να εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας ενώ ενδεικτικό του κλίματος είναι οι συνεχείς διαβουλεύσεις καθώς και "οι αλλαγές επί των αλλαγών που γίνονται επί των κειμένων". Αλλού γράφει ότι από τη Λάρνακα προήλθαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν από το Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο εναντίον του Γέροντα Ιωσήφ για σεξουαλική παρενόχληση.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Ανασχηματισμός λόγω χρεοκοπίας" γράφει πως "την εικόνα της χρεοκοπημένης πολιτικής της κυβέρνησης επιχειρεί να αλλάξει με τον επικείμενο ανασχηματισμό ο Πρόεδρος Κληρίδης και καμιά σχέση δεν έχει να κάνει με διαφοροποίηση της εσωτερικής διακυβέρνησης". Σε άλλο σημείο αναφέρει πως μια σημαντική εξέλιξη προέκυψε χθες από τις συνεχιζόμενες ανακρίσεις της Αστυνομίας για το φόνο του Χαμπή Αεροπόρου αφού από την ανάλυση του υλικού DNA, το οποίο βρέθηκε σε συγκεκριμένο τεκμήριο που εγκαταλείφθηκε στη σκηνή του φόνου από έναν από τους δράστες, προέκυψε ότι ένας από τους κρατούμενους ταυτίζεται πλήρως με το τεκμήριο αυτό.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" με τίτλο "Ας κρίνει ο Θεός τον Πουργουρίδη" αναφέρει πως χθες ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, "εκμεταλλεύτηκε", όπως γράφει, τη δημόσια συμπάθεια δηλώνοντας ότι είχε πέσει θύμα των ισχυρισμών περί διαφθοράς που στρέφονταν εναντίον του από το βουλευτή του ΔΗΣΥ, Χρίστο Πουργουρίδη. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν αφότου, σύμφωνα με το Γενικό Εισαγγελέα, Αλέκο Μαρκίδη, κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί την ποινική δίωξη εναντίον του ΥΠΕΣ δεν προέκυψε από την έρευνα που διενήργησαν οι ποινικοί ανακριτές. Γράφει ακόμη ότι, σύμφωνα με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, περίπου 2,23 εκατομμύρια τουρίστες υπολογίζεται ότι έχουν επισκεφθεί την Κύπρο το 1998, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 7% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" υπό τον τίτλο "Δορυφορική τηλεφωνία στην Κύπρο το 2001" γράφει ότι μετά την "έκρηξη" που ακολούθησε την εισαγωγή την κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο, με περίπου ένα στους έξι Κύπριους να έχει κινητό τηλέφωνο, μια διεθνής κοινοπραξία θα εγκαταστήσει τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο με στόχο την παροχή δορυφορικής τηλεφωνίας, γεγονός που αποτελεί μιαν άλλη καινοτομία που τοποθετεί την Κύπρο ψηλά στον τομέα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Αλλού γράφει ότι, σύμφωνα με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο, Κένεθ Μπρίλ, οι εμπορικές σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ δεν είναι μονόδρομος ροής αμερικανικών προϊόντων αλλά αμφίδρομη συνεργασία.

(ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΝΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 23 December 1998 - 12:35:57 UTC