Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-12-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ) Η άφιξη σήμερα στην Κύπρο του ειδικού συντονιστή στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ και η επικείμενη επίσκεψη του Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ σε Αθήνα και Αγκυρα, πληροφορίες και εκτιμήσεις για το θέμα των πυραύλων S300, το διάβημα της Μόσχας προς τις ΗΠΑ για την αμερικανική στάση στο θέμα των πυραύλων S300 και η αντιπαράθεση μεταξύ κινήσεων υποστήριξης κληρικών υποψηφίων για το μητροπολιτικό θρόνο Λεμεσού, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Αρχή σήμερα με Μίλερ των προσπαθειών σε δύο άξονες για μείωση των εξοπλισμών", γράφει ότι ο διεθνής παράγοντας αναλαμβάνει από σήμερα πρωτοβουλία σε δυο άξονες με τους Χόλμπρουκ και Χέρκους να "κινούν τα νήματα", ώστε να μειωθούν οι εξοπλισμοί και να αποτραπεί η εγκατάσταση των S300 στην Κύπρο. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η ροή νερού στα φράγματα είναι πολύ περιορισμένη, με αποτέλεσμα ο φετινός χειμώνας να αποδεικνύεται μέχρι στιγμής χειρότερος από τον περσινό.

"Η Μάχη" με τίτλο "Χόλμπρουκ - Μίλερ στο προσκήνιο για τους S300", γράφει ότι ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης προσπάθησε χθες να υποβαθμίσει το εύρος των αμερικανικών παρεμβάσεων για μη έλευση των πυραύλων, η επίσκεψη Μίλερ στο νησί θεωρείται ότι έχει άμεση σχέση με την πρόθεση των ΗΠΑ να υποβάλουν μέσω των Ηνωμένων Εθνών πακέτο προτάσεων στο θέμα της ασφάλειας. Αλλού γράφει ότι τα συμβούλια υδατοπρομηθείας Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας, έχουν ζητήσει σημαντικές αυξήσεις στην τιμή του νερού.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Φωτιές σε πέντε μέτωπα για τους S300", γράφει ότι οι "φωτιές" που άναψαν οι ρωσικοί πύραυλοι φουντώνουν και πυροδοτούν έντονο διπλωματικό παρασκήνιο σε πέντα μέτωπα, στην Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία, Ευρώπη και Νέα Υόρκη. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου στην έκθεσή της για τη διερεύνηση των καταγγελιών του Χρήστου Πουργουρίδη κατά του Ντίνου Μιχαηλίδη, χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη τη διαδικασία και το μηχανισμό που επιλέγηκαν για τη διερεύνηση.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Αμερικανικό σχέδιο απεμπλοκής για S300", γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του οι Αμερικανοί επιδιώκουν εμπλοκή της Ελλάδας και της Τουρκίας σε μια συμφωνία για το θέμα των πυραύλων και ότι επιχειρούν να διαμορφώσουν φόρμουλα για μείωση της έντασης, με την οποία να αποτρέπεται η έλευση και εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος στην Κύπρο. Αλλού αναφέρεται στο διάβημα του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών προς τις ΗΠΑ σχετικά με την αμερικανική στάση στο θέμα των πυραύλων S300 και των σχετικών δηλώσεων του πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Πλήττεται το κύρος της κυβέρνησης", αναφέρεται σε έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών, της οποίας το συμπέρασμα αναφέρει πως "η συμπεριφορά του Υπουργού Εσωτερικών δεν καλλιεργεί σωστά τους πολιτικούς θεσμούς, αλλά ούτε προάγει τη Δημοκρατία και θέτει υπό αμφισβήτηση το κύρος της ίδιας της κυβέρνησης". Αλλού αναφέρεται σε πληροφορίες της, σύμφωνα με τις οποίες οι Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, Αντριου Αθενς και ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, διαβίβασαν στην κυβέρνηση "συμβουλές" για το θέμα των Ισραηλινών που κρατούνται για κατασκοπεία.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειες για τους S300", γράφει ότι φθάνει στην Κύπρο σήμερα ο Τόμας Μίλερ, μέσα σε έντονες εικασίες, όπως γράφει, περί προθέσων της κυπριακής κυβέρνησης να προβεί σε υποχωρήσεις στο θέμα των πυραύλων. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με στέλεχος του Τμήματος Μετανάστευσης η Κυπριακή Δημοκρατία έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο σε έντεκα Κούρδους, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονταν σ' αυτούς που έφθασαν στο νησί παράνομα με πλοίο τον περασμένο Ιούνιο.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 10 December 1998 - 9:24:13 UTC