Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-12-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,02/12/1998 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Ισμαίλ Τζεμ για πιθανή εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κρήτη, οι δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ για τις επαφές του στην Αθήνα, η σημερινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων καθώς και το θέμα του τέως Μητροπολίτη Χρύσανθου δεσπόζουν στο σημερινό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω απο τον τίτλο "Μη σοβαρό το σενάριο Κρήτης για τους Τούρκους", αναφέρει ότι η ενδεχόμενη προσπάθεια των ΗΠΑ για αποφόρτιση της έντασης στην Κύπρο καθίσταται ακόμα πιο περίπλοκη, δεδομένου ότι η πρόταση για εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη προέρχεται από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς. Αλλού η "Α" αναφέρεται στη μυστικότητα που τηρεί το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς στο πρόβλημα που θα προκύψει με την αλλαγή της χιλιετίας, μυστικότητα που προκαλεί ανησυχίες για το πώς θα αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα στα οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς.

Η "Μάχη" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Τρεις κατηγορίες κατά Χρύσανθου". Οπως αναφέρει ο τέως Μητροπολίτης βρίσκεται αντιμέτωπος με αδικήματα που επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι και τρία χρόνια. Αστυνομική έκθεση κάνει εισήγηση για δίωξή του για την υπόθεση των 3,7 εκ. δολαρίων. Αλλού, αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη κατά την επιστροφή του χθες από την Αθήνα όπου είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξουν την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για τους S300.

Η "Σημερινή" προβάλλει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο, "Η Αγκυρα απαγορεύει εγκατάσταση των S300 στην Κρήτη". Αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Ισμαίλ Τζεμ ότι η Κύπρος και η Κρήτη βρίσκοτναι στον ίδιο γεωγραφικό χώρο και ως εκ τούτου, η παρουσία των πυραύλων είτε στο ένα ή το άλλο νησί αποτελεί πρόβλημα ασφάλειας για την Τουρκία. Η "Σ" γράφει επίσης ότι η φόρτωση των πυραύλων έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται από το συμβόλαιο. Αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο στα μέσα Ιανουαρίου, 1999.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα του "Μίνι Εθνικό Συμβούλιο σήμερα για ενημέρωση". Οπως αναφέρει, με την προσοχή στραμμένη στη διαφύλαξη της στενής συνεργασίας Αθηνών - Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης προχωρεί σήμερα σε ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής στην Αθήνα. Αλλού, ο "Φ" γράφει ότι οι γονείς αντιτίθενται στο ολοήμερο σχολείο ενώ το Υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι θα δώσει λύση γιατί θα είναι κάτω από την επίβλεψη των δασκάλων.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "ΠΕΟ: Σε διάταξη μάχης οι εργαζόμενοι" γράφει ότι η ΠΕΟ με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της έναντι των εργαζομένων θα αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά σε κάθε προσπάθεια επιβολής νέων αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων. Σε άλλη είδηση, η "Χ" γράφει ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τόμας Μίλερ, θα βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη στα μέσα Δεκεμβρίου για τη συνάντηση επιχειρηματιών από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία και αργότερα θα μεταβούν στην Αθήνα για επαφές.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Ιταλία - Τουρκία μπορεί να διευθετήσουν το θέμα Οτσαλάν". Οπως γράφει, οι δύο χώρες προχωρούν σε ένα συμβιβασμό στο θέμα Οτσαλάν αφού έχει επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Αλλού, η "CM" γράφει ότι ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος, ανέφερε ότι την επόμενη φορά δεν θα μεταβούν τόσα πολλά άτομα στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα για να αποφευχθεί η ακαταστασία που συνέβη κατά το προχθεσινό προσκύνημα.

Η αγγλόφωνη "Financial Mirror" γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, προτίθεται να καταθέσει πρόταση η οποία προνοεί την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα και ενσωμάτωσή της στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Αλλού, η "FM" γράφει ότι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης οικονομιών, οι Moody's, Thomson BankWatch και Capital Intelligence έχουν επισημάνει στην εφημερίδα ότι θα διατηρήσουν τον υψηλό βαθμό αξιολόγησης της Κύπρου.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΦΖ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 2 December 1998 - 8:24:12 UTC