Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-11-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1998 (ΚΥΠΕ) Η υπόθεση κατασκοπείας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στην οποία φαίνεται να εμπλέκονται δύο Ισραηλινοί και οι αντιδράσεις σε Κύπρο και Ισραήλ αναφορικά με το θέμα, μονοπωλούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Προβάλλονται επίσης πληροφορίες αναφορικά με τους S300, η κοινή δήλωση Γερμανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου καθώς και άλλα εσωτερικά θέματα.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Επείγον μήνυμα Βάισμαν στον Κληρίδη για την υπόθεση των δύο υπόπτων Ισραηλινών" γράφει στο κύριο της θέμα ότι τη σοβαρότητα της υπόθεσης κατακοπείας κατά της Κύπρου αλλά και τη μεγάλη σημασία που έχει η υπόθεση για την ισραηλινή κυβέρνηση, επιβεβαιώνει η επίσκεψη αστραπή στην Κύπρο του γενικού διευθυντή του γραφείου του Προέδρου του Ισραήλ, Εζερ Βάισμαν. Αλλού, αναφερόμενη σε πηγές που έχουν γνώση των στρατιωτικών συμφωνιών Κύπρου - Ρωσίας γράφει ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τους S300.

"Η Μάχη" προβάλλει επίσης την υπόθεση κατασκοπείας, με τίτλο "Αφόρητες πιέσεις για παράδοση των κατασκόπων" και γράφει ότι η δήλωση Νετανιάχου ότι θα πάρει τους δύο συμπατριώτες του οπωσδήποτε πίσω στο Ισραήλ είναι χαρακτηριστική των όσων συμβαίνουν παρασκηνιακά. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ενώπιον του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΚΟ, Τάσσου Παπαδόπουλου, τίθεται πολιτικό δίλημμα αφού η συμμετοχή του στο Εθνικό Συμβούλιο τίθεται πλέον εν αμφιβόλω αμέσως μετά το εκλογικό συνέδριο του κόμματος στις 22 Νοεμβρίου.

"Η Σημερινή" έχει τίτλο "Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Νετανιάχου" γράφει ότι η υπόθεση κατασκοπείας που διερευνά η Αστυνομία εναντίον των δύο Ισραηλινών, απειλεί με κρίση τις σχέσεις Ισραήλ - Κύπρου και προβάλλει δηλώσεις της ΕΔΕΚ και του ΑΚΕΛ με τις οποίες χαρακτηρίζουν τη στάση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού "μορφή κρατικής τρομοκρατίας" και "κυνική ως απαράδεκτη". Σε άλλη είδηση αναφέρεται σε έντονες ζυμώσεις στη Λεμεσό από εκκλησιαστικούς κύκλους για εξεύρεση νέου Μητροπολίτη, αφού θεωρείται πλέον βέβαιη η απομάκρυνση από το θρόνο Λεμεσού του Μητροπολίτη Χρύσανθου.

Ο "Φιλελεύθερος" με τίτλο "Παρέμβαση Υψηλού Επιπέδου από Ισραήλ" γράφει ότι γίνεται φανερή προσπάθεια Κύπρου και Ισραήλ να μην επιδεινωθούν οι σχέσεις τους, με τη Λευκωσία να παρουσιάζεται πιο αυστηρή στις θέσεις της και το Ισραήλ να κινείται σε δύο γραμμές. Αλλού γράφει ότι οι δύο Ισραηλινοί στόχευαν μεταξύ άλλων τα ραντάρ της Εθνικής Φρουράς που σχετίζονται με τους ρωσικούς πυραύλους και σύμφωνα με πληρορορίες των Αρχών Ασφαλείας ενδιαφέρονται για σχεδιασμούς της Εθνικής Φρουράς και γνωρίζουν άκρως απόρρητα στοιχεία.

Η "Χαραυγή" αναφερόμενη επίσης στην υπόθεση κατασκοπείας, προβάλλει κάτω από τον τίτλο "Απειλούν αντί να απολογηθούν" τις δηλώσεις Νετανιάχου ότι οι δύο Ισραηλινοί που κρατούνται ως ύποπτοι θα επιστρέψουν στο Ισραήλ "είτε είναι πράκτορες της Μοσάντ είτε όχι" και σημειώνει ότι από μέρους των ισραηλινών ΜΜΕ καταβάλλεται προσπάθεια να παρουσιαστούν οι δύο συλληφθέντες ως ανήκοντες σε "ιδιωτικό γραφείο". Αλλού προβάλλει την εκστρατεία του ΑΚΕΛ για προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Ο Νετανιάχου υπόσχεται να πάρει τους 'κατασκόπους' πίσω - η Κύπρος τονίζει ότι δεν θα κουκουλωθεί η υπόθεση" αναφέρεται στο θέμα των συλληφθέντων Ισραηλινών, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις βρίσκονται υπό αυξημένη πίεση ενώ η Λευκωσία έχει διαφοροποιήσει τη στάση της τονίζοντας ότι υπάρχει δικαιοσύνη στην Κύπρο και κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου. Αλλού αναφέρεται στην κοινή δήλωση Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας, που κατατέθηκε στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι η συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου δημιουργεί προβλήματα στην κοινή εξωτερική πολιτική και στη πολιτική ασφάλειας της ΕΕ.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 10 November 1998 - 11:24:06 UTC