Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-10-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,19/10/1998 (ΚΥΠΕ) Το θέμα του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, συνεχίζει να απασχολεί εκτεταμένα τον Τύπο. Αναφορά γίνεται στις δηλώσεις του Ειδικού Απεσταλμένου του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στην πρόσφατη εγκληματική ενέργεια στην Αραδίππου με θύμα τον Δημοτικό Σύμβουλο Ανδρέα Ξιούρουππα και στη διαμάχη Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) - Υπουργού Εμπορίου.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Καμία πιθανότητα προόδου δεν βλέπει ο Χόλμπρουκ" αναφέρεται σε δηλώσεις του Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ο οποίος σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή εφημερίδα "Βήμα" επέρριψε σαφώς στην τουρκική πλευρά την ευθύνη για το αδιέξοδο. Αλλού, η "Α" αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου Νίκου Ρολάνδη, ότι η απόφαση της κυβέρνησης για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ είναι σαφής, ότι το ΔΣ δεν ενήργησε με τρόπο που να διαφυλάσσεται το δημόσιο συμφέρον.

"Το Θάρρος" με την επισήμανση "αποκλειστικό", τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Η αγροτική οργάνωση του ΑΚΕΛ, ΕΚΑ νομιμοποιεί το ψευδοκράτος" και υποστηρίζει ότι "αποσχιστικές, διχαστικές αλλά και διχοτομικές ενέργειες προωθεί στην Κύπρο η διεθνής αγροτική οργάνωση". Αλλού, το "Θ" γράφει ότι ο Ανδρέας Ξιούρουππας αποκάλυψε ότι τον πυροβόλησε ένα άτομο με το όνομα "Κωστάκης". Ηδη η Αστυνομία έχει στην κατοχή της τα τσιγάρα και τον αναπτήρα του προσώπου που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Ξιούρουππα, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Κόσης.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Μυστικές Υπηρεσίες ξένων χωρών έμπλεξαν το Μητροπολίτη Λεμεσού" γράφει ότι "οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Βρετανίας κατάφεραν να εμπλέξουν το Μητροπολίτη στα επενδυτικά προγράμματα με απώτερο στόχο να ελέγχουν την πολιτική, οικονομική, θρησκευτική και κοινωνική ζωή του τόπου για εξυπηρέτηση δικών τους συμφερόντων". Σε άλλη είδηση, η "Σ" γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές αναζητούν στρατηγικό εταίρο για να του πωλήσουν το 17% των μετοχών τους.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα του "Σχέδιο για διεύρυνση αφοπλισμένης ζώνης" έχει εκπονηθεί από τον ΟΗΕ με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Βρετανίας το οποίο, ωστόσο, διστάζουν να υποβάλουν παρά την παρότρυνση της Λευκωσίας, λόγω της τουρκικής στάσης. Προβλέπει μετακίνηση των βαρέων όπλων μακριά από τη γραμμή αντιπαράταξης. Σε άλλη είδηση, ο "Φ" γράφει ότι δύο τάσεις επικρατούν στην Ιερά Σύνοδο αναφορικά με το μέλλον του Μητροπολίτη Χρύσανθου. Πρώτο αν θα αποχωρήσει οικειοθελώς από τον Επισκοπικό Θρόνο ή θα διεξαχθεί δίκη από τη Σύνοδο που θα αποφασίσει πιθανότατα για έκπτωση.

Η "Χαραυγή" τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της "Κλειστά χαρτιά από Χέρκους". Οπως γράφει, η Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αν Χέρκους, αρνείται επιστάμενα να προβεί έστω και σε μια φραστική υπόνοια για το πόσο αισιόδοξη ή απαισιόδοξη είναι για την πορεία του έργου της. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας επανέλαβε κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε βαθύ αδιέξοδο. Σε άλλη είδηση, η "Χ" γράφει ότι "σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές έχουν στα χέρια τους έγγραφο της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας με την υπογραφή του Μητροπολίτη Λεμεσού με το οποίο δίδεται τραπεζική εγγύηση ύψους 50 εκ. δολαρίων στο Μητροπολίτη".

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)
(Α.Π.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 19 October 1998 - 6:24:07 UTC