Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-10-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,01/10/1998 (ΚΥΠΕ) Οι εφημερίδες σήμερα προβάλλουν πρωτοσέλιδα το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου, καθώς και την άφιξη στο νησί του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου. Αλλα θέματα αφορούν τις επαφές του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη και το θέμα που προέκυψε με τις καταγγελίες για αθέμιτο πλουτισμό αξιωματούχων.

Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Κληρίδης: Απαντώ ναι", γράφει ότι η απάντηση αυτή δίδεται στην επανάληψη μιας διαρκούς διαδικασίας άμεσων διαπραγματεύσεων στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης σε μήνυμά του για τη σημερινή επέτειο της ανεξαρτησίας. Αναφέρεται, επίσης, σε δηλώσεις του κ. Τσοχατζόπουλου ότι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας Κύπρου και Ελλάδας είναι συνεχής.

Η "Μάχη", με τίτλο "Εξοντώστε Σαμψών - Λυσσαρίδη", αναφέρεται σε κατάθεση καταδίκου στις Κεντρικές Φυλακές, ο οποίος αποκαλύπτει ότι ο Νίκος Σαμψών, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης και άλλα πρόσωπα βρίσκονταν στον κατάλογο ατόμων που οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σχεδίαζαν να εξοντώσουν. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού επιδιώκουν μορατόριουμ δηλώσεων για τη σκανδαλολογία.

Η "Σημερινή", έχει τίτλο "Εξοπλιστική ένεση από την Ελλάδα", και επικαλούμενη έγκυρες πληροφορίες γράφει ότι η Ελλάδα προτίθεται να παράσχει στην Κύπρο τέτοια στρατιωτική βοήθεια, ώστε να είναι ικανή η Εθνική Φρουρά να συγκρατήσει τη νέα ανατροπή του ισοζυγίου δυνάμεων που επιχειρεί η Τουρκία. Αλλού γράφε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Χρήστος Πουργουρίδης κήρυξε ανακωχή δηλώσεων για τις καταγγελίες εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών.

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Θα ζητηθούν από τη Μόσχα λεπτομέρειες", γράφει ότι δυτικές διπλωματικές αποστολές ζητούν πληροφορίες σχετικά με την επίσημη ρωσική πρόταση προς την Κύπρο για σύμφωνο διευρυμένης στρατιωτικής συνεργασίας. Σε άλλα ο σημείο αναφέρεται στις επαφές του Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς χθες στη Νέα Υόρκη, στόχος των οποίων, όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι να προωθήσει την πρότασή του για εγκαθίδρυση συνομοσπονδίας, επιβεβαιώνοντας εκτιμήσεις ξένων ότι θα ήταν "σπατάλη χρόνου" να προσθαθήσουν να τον πείσουν να αποσύρει την πρότασή του.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Πολιτική αρχών χωρίς ταλαντεύσεις", αναφέρεται σε διακήρυξη του ΑΚΕΛ για τη σημερινή επέτειο, στην οποία επικρίνει τις χώρες της Δύσης και κυρίως τις ΗΠΑ για τεράστιες ευθύνες για τη δημιουργία και διαιώνιση του Κυπριακού. Γράφει, επίσης, ότι το ΑΚΕΛ επιμένει στη νομοθετική ρύθμιση της θητείας των στρατεύσιμων και ειδικά των πεζικάριων για να παραμείνει η αρτιότερη επάνδρωση των φυλακίων στη γραμμή αντιπαράταξης.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", με τίτλο "θα απαντήσουμε στις απειλές με δράση", αναφέρεται στις διαβεβαιώσεις του κ. Τσοχατζόπουλου ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και ότι ενόσω η τουρκική επεκτατική πολιτική συνεχίζει, θα προωθείται και το δόγμα μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι 35 μαθητές, από τους 240 που εμβολιάστηκαν για τέτανο, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με παρενέργειες.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 1 October 1998 - 8:24:16 UTC