Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-09-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,27/09/1998 (ΚΥΠΕ) Οι επαφές του Προέδρου Κληρίδη στη Νέα Υόρκη και οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματά τους απασχολούν και σήμερα τον κυπριακό Τύπο. Προβάλλονται επίσης δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου, του Ρώσου βουλευτή Αλεξέι Αρπάτοφ και θέματα που αφορούν τον τουρισμό και την οικονομία.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Μείωση της έντασης το ουσιώδες συστατικό για λύση" αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι είναι διατεθειμένος να ακυρώσει την αγορά των ρωσικών πυραύλων εάν η Τουρκία αποσύρει τα στρατεύματά της και εάν η τουρκική αεροπορία σταματήσει να υπερίπταται της νήσου. Τόνισε επίσης ότι η μείωση της έντασης αποτελεί ουσιώδες συστατικό για την εξεύρεση λύσης. Προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Νίκου Κόση ότι στην Κύπρο δρουν τρεις φατρίες του υποκόσμου, δύο στη Λεμεσό και μία στη Λάρνακα, και ότι η "Πέμπτη Φάλαγγα" στους κόλπους της Αστυνομίας έχει εξαλειφθεί με τα μέτρα που λήφθηκαν.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Ρωσικό casus belli για τους S300" προβάλλει δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου της Επιτροπής Αμυνας της ρωσικής Δούμας Αλεξέι Αρπάτοφ ότι εάν η Τουρκία επιχειρήσει επίθεση εναντίον της Κύπρου με στρατιωτικά μέσα η Μόσχα είναι έτοιμη να δώσει "όχι μία αλλά είκοσι μάχες." Αναφέρει ότι τον προσεχή μήνα αρχίζουν οξείες αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ στη Βουλή με τις συζητήσεις για τους κρατικούς προϋπολογισμούς και του φορολογικού πακέτου. Οι προϋπολογισμοί θα κατατεθούν την Τρίτη ή Τετάρτη ενώ ο Υπουργός Οικονομικών αρχίζει αυτό το μήνα επαφές με τα κόμματα για το πακέτο.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Ανατροπή της κυβέρνησης και προκήρυξη πρόωρων εκλογών" γράφει ότι πολιτικοί συνωμότες, μεταξύ των οποίων τρεις βουλευτές του ΔΗΣΥ, τέως ηγετικό στέλεχος του κόμματος, ανώτατα στελέχη του ΔΗΚΟ και βουλευτής της ΕΔΕΚ, κατήρτισαν σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης μέσω της σκανδαλολογίας και της σπίλωσης κρατικών αξιωματούχων ελπίζοντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και θα παραιτηθεί. Προβάλλει τις αποκαλύψεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στο ΡΙΚ ότι ο Μακάριος του είχε εκμυστηρευτεί ότι παρασύρθηκε στην αποδοχή συμφωνίας για διζωνική ομοσπονδία και ότι μια μέρα πριν το θάνατό του ο Μακάριος συζήτησε θέμα ίδρυσης αεροπορικής και ναυτικής βάσης στην Πάφο.

Ο "Φιλελεύθερος" με τίτλο "Πρώτα S300 και μετά συζητούμε" γράφει ότι η Τουρκία έχει διαμηνύσει στον Προεδρικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ ότι θα πρέπει να προηγηθεί εξαγγελία από την κυπριακή κυβέρνηση της αναβολής στην άφιξη των ρωσικών πυραύλων και μετά να αρχίσει η συζήτηση για μέτρα μείωσης της έντασης στο νησί. Προβάλλει δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΑΜ κ. Τσοχατζόπουλος στο "Φ" ότι η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της περιοχής ανησυχούν για τη στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας και Ισραήλ, θέμα που θα εγείρει στη συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Το πρόγραμμα των στρατιωτικών ασκήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας δεν μπορεί να αφορά κανένα, πρόσθεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο αυτή τη βδομάδα.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Βαθύ το αδιέξοδο" προβάλλει τις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι το αδιέξοδο στο Κυπριακο είναι αξεπέραστο ένεκα ότι τα πράγματα έχουν περιπλακεί πάρα πολύ μετά την πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να πιέσουν. Είπε ακόμα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ πρέπει να κάνει κάτι ενώ υπέδειξε παράλληλα τους προβληματισμούς για ενδεχόμενη πρωτοβουλία εκ μέρους του Κόφι Αναν. Οι Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ αναμένεται να καταθέσουν σύντομα από κοινού πρόταση νόμου με την οποία να αποκλείονται από προσφορές μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων ημικρατικών οργανισμών ή εταιρειών που ελέγχονται από το κράτος.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι το συνέδριο "Business Centres fo the Future" που ήταν προγραμματισμένο για τις 9 και 10 Οκτωβρίου στη Λευκωσία έχει αναβληθεί λόγω της συνεχιζόμενης αναστάτωσης στις διεθνείς χρηματαγορές. Αναφέρει ότι ο βρετανικός τουριστικός οργανισμός, Dayrise Holidays, που έχει καταρρεύσει, άφησε συνολικά χρέη 400,000 λιρών σε 42 ξενοδοχεία στην Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΑ)
(Μ.Μ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 27 September 1998 - 9:24:08 UTC