Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-08-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1998 (ΚΥΠΕ) Οι επίσημες αντιδράσεις σε Αθήνα και Λευκωσία για τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου, η νέα τουρκική πρόκληση στο Παραλίμνι και τα διαβήματα της κυβέρνησης, οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα για την υπόθεση του Μητροπολίτη Λεμεσού και άλλα εσωτερικά θέματα απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Ομαδική Αναδίπλωση στο Θέμα Πάγκαλου", γράφει ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου και τα συνεργαζόμενα κόμματα δεν συναινούν στις θέσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ, Θεόδωρου Πάγκαλου και προσθέτει ότι χθες έγινε προσπάθεια κατευνασμού των εντυπώσεων σε Λευκωσία και Αθήνα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος χθες παρέλαβε το φάκελο της υπόθεσης των 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται μπροστά στη λήψη απόφασης κατά πόσο θα διωχθεί ποινικά ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος.

"Η Μάχη" με τίτλο "Τουρκικά πυρά εναντίον ψαράδων", γράφει ότι "από του χάρου τα δόντια" γλύτωσαν τέσσερις Ε/Κ ψαράδες όταν Τούρκοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον τους στη θαλάσσια περιοχή "Κάππαρη" στο Παραλίμνι και ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε έντονα διαβήματα. Αλλού γράφει ότι οι ιδιοκτήτες διατρήσεων, τους οποίους χαρακτηρίζει "δράκους του νερού", πωλούν το νερό στους καλλιεργητές προς 6 έως 10 λίρες την ώρα, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να υφίστανται άγρια εκμετάλλευση, αφού πληρώνουν μέχρι και 100 λίρες την ημέρα για νερό.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Καλύπτουν τον Πάγκαλο Αθήνα και Λευκωσία", εκτιμά ότι υπό τον κίνδυνο πολιτικής κρίσης, Αθήνα και Λευκωσία "ανέλαβαν χθες εργολαβία", που έχει ως στόχο να ανασκευάσει τις δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ, Θεόδωρου Πάγκαλου. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν στα αμπέλια από τον καύσωνα χαρακτηρίζονται φοβερές, ενώ οι παραγωγοί ζητούν την άμεση διενέργεια εκτιμήσεων των ζημιών από τον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Αθήνα και Λευκωσία ρίχνουν τους τόνους", γράφει ότι ενώ ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, τονίζει πως το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου παραμένει αλόβητο, υπουργοί και οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι σε Αθήνα και Λευκωσία, αποδόθηκαν χθες σε "επιχείρηση εκτόνωσης των δυσμενών εντυπώσεων" που άφησαν οι δηλώσεις Πάγκαλου για τους ρωσικούς πυραύλους και το δόγμα. Αλλού γράφει ότι χθες ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας διέταξε επί τόπου διεξαγωγή έρευνας σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια και την Αστυνομία για το θέμα των υπερωριών.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Καταρρέει η πολιτική βούληση", εκτιμά ότι το προεκλογικό δίπτυχο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και S300, στο οποίο, όπως γράφει η εφημερίδα, στηρίχθηκε η προεκλογική εκστρατεία του Γλαύκου Κληρίδη, και των συνοδοιπόρων του, "καταρρέει ως χάρτινος πύργος", ύστερα από τις δηλώσεις Πάγκαλου. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι με κάποιες ανησυχίες, επιφυλάξεις μέχρι και καχυποψίες αντιμετώπισαν χθες οι απόδημοι την πρόταση ιδιωτικής εταιρείας για χαρτογράφηση των αποδήμων Κυπρίων και την περίληψη όλων των στοιχείων που τους αφορούν - από διεύθυνση διαμονής μέχρι και σε πιο κόμμα ανήκουν - σε ψηφιακό δίσκο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Ο Κασουλίδης δηλώνει ότι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα καθυστερούσε την εγκατάσταση των S300", γράφει ότι σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΕΞ, η Κύπρος θα καθυστερούσε την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S300, ως αντάλλαγμα για την εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι η δημιουργία εργοστασίου από ρωσική εταιρεία για κατασκευή ελαφρών αεροπλάνων στην Κύπρο θα πρόσεφρε εργασία σε πάνω από 300 ανθρώπους.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Financial Mirror" κάτω από τον τίτλο "Τρία τα πιθανά σενάρια για ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ", παραθέτει συνέντευξη του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργών, στην οποία ο κ. Ιεροδιακόνου τονίζει ότι ο τηλεπικοινωνιακός οργανισμός πρέπει να μετατραπεί σε μετοχική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό. Αλλού γράφει ότι οι τιμές των μετοχών έφθασαν στα ύψη χθες ύστερα από πληροφορίες των επενδυτών ότι το αποτέλεσμα της προγραμματισμένης συνάντησης Κληρίδη - Σημίτη θα είναι νέα αναβολή στην άφιξη των S300.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 26 August 1998 - 7:24:06 UTC