Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-08-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,12/08/1998 (ΚΥΠΕ) Η τριήμερη επίσκεψη του υπεύθυνου της χουντικής ΚΥΠ, στην Κύπρο, Βασίλη Βιντζηλαίου, ο οποίος ήταν στο "στοπ λιστ", αποτελεί την κύρια είδηση του σημερινού κυπριακού Τύπου, που αναφέρεται και στην έντονη αντίδραση των κομμάτων. Αλλα θέματα που προβάλλονται στις εφημερίδες είναι η πυρκαγιά στη βρετανική βάση της Επισκοπής, η υπόθεση του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου και η χθεσινή εξέγερση των λαθρομεταναστών που διαμένουν στη Λεμεσό.

Η "Αλήθεια" προβάλλει τηλεφωνική συνομιλία με τον Βιντζηλαίο κάτω από τον τίτλο "Δεν ήθελα να προκαλέσω". Ο Βιντζηλαίος είπε ότι ο αποβιώσας επιχειρηματίας Γιάγκος Παπαδόπουλος, η οικογένεια του οποίου ζήτησε να του επιτραπεί η είσοδος, ήταν 'αδελφός' του και ήταν απαραίτητο να συναντηθεί με μέλη της οικογένειάς του για να διευθετήσουν σοβαρές εκκρεμότητες που αφορούσαν την περιουσία του στο Ζαϊρ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ζημιές δύο εκατομμυρίων λιρών άφησε η πυρκαγιά στη βρετανική βάση της Επισκοπής.

"Η Μάχη" κάτω από τον κύριο τίτλο "Φωτιές άναψε ο χουντικός Βιντζηλαίος" γράφει ότι ο Βιντζηλαίος ήταν ιδιώτης πράκτορας της τότε ΚΥΠ και όχι υπεύθυνος και προβάλλει την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε σύμφωνα με την οποία η εντολή για να επιτραπεί η έκτακτη είσοδος του Βινζηλαίου δόθηκε προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει τον κατάλογο 57 Ελλαδιτών Χουντικών που είναι ανεπιθύμητοι στην Κύπρο, οι οποίοι, όπως γράφει, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εγώ έδωσα άδεια εισόδου στον Βιντζηλαίο" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αναλαμβάνει την ευθύνη και σημειώνει ότι υπήρξε νέα θύελλα αντιδράσεων από όλα τα κόμματα, ακόμα και από εκείνα της συμπολίτευσης, πλην του ΔΗΣΥ. Αλλού γράφει ότι εξεγέρθηκαν χθες κατά των αστυνομικών που τους φρουρούν οι 90 λαθρομετανάστες που διαμένουν σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, όταν η Αστυνομία ανακοίνωσε σε επτά από αυτούς ότι θα μεταφερθούν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας για να απελαθούν.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Κι ενδοκυβερνητικοί τώρα τριγμοί λόγω Βιντζηλαίου" γράφει ότι σε μείζον πολιτικό θέμα και σε ενδοκυβερνητική κρίση, με απρόβλεπτες συνέπειες ακόμη και για την επιβίωση του σημερινού κυβερνητικού σχήματος, εξελίσσεται η επίσκεψη στην Κύπρο του χουντικού Βασίλη Βιντζηλαίου. Γράφει ότι και νέα υπόθεση απάτης με εμπλεκόμενο το όνομα του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, ύψους έξι εκατομμυρίων λιρών, που συντελέστηκε στην Αμερική, καταγγέλθηκε στην Αστυνομία.

Η "Χαραυγή" στεγάζει το κύριο της θέμα που αναφέρεται στην υπόθεση Βιντζηλαίου κάτω από τον τίτλο "Μείζον πολιτικό θέμα για τον Κληρίδη", ενώ αλλού υποστηρίζει ότι ένα περίπου μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές ο Πρόεδρος αρνήθηκε να επιτρέψει την είδοσο του Βιντζηλαίου, αλλά υποσχέθηκε να το πράξει μετεκλογικά για να μην υπάρξουν αντιδράσεις, ιδιαίτερα από πλευράς ΕΔΕΚ. Προβάλλει τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας ότι τα προληπτικά μέτρα που έλαβε το υπουργείο σε σχέση με τον καύσωνα λειτούργησαν απόλυτα ικανοποιητικά και ότι οι θάνατοι το τελευταίο τετραήμερο ανέρχονται στους 56.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι οι Βρετανικές Βάσεις κάνουν απολογισμό των ζημιών που προκάλεσε η προχθεσινή πυρκαγιά στην Επισκοπή, σημειώνοντας ότι 14 σπίτια έχουν καταστραφεί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση εξετάζει προτάσεις να μην επιτραπεί το κυνήγι τον Αύγουστο, μέχρι να υποχωρήσει ο καύσωνας, λόγω των κινδύνων να προκληθούν πυρκαγιές, ενώ από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Κυνηγών απορρίπτει ότι τα μέλη του έχουν οποιαδήποτε ευθύνη για τις καταστροφές στο περιβάλλον.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην έγκαιρη έγκριση του νομοσχεδίου που θεσμοθετεί τη λειτουργία των υπεράκτιων αμοιβαίων κεφαλαίων και σημειώνει ότι δίνονται κίνητρα για δημιουργία ταμείων με έδρα την Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με ταχύτατους ρυθμούς προχωρεί η εξάπλωση της κινητής τηλεφωνίας και ότι ένας στους επτά Κύπριους είναι κάτοχος κινητού τηλεφώνου.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 12 August 1998 - 6:24:07 UTC