Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-07-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,19/07/1998 (ΚΥΠΕ) Τα θέματα που άπτονται των εξοπλισμών και της άμυνας της Κύπρου καθώς και οι προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στα κατεχόμενα με την άφιξη πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών απασχολούν και σήμερα τον κυπριακό Τύπο. Προβάλλονται επίσης η υπόθεση του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις τουρκικές προκλήσεις καθώς και οι δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας, Γιαννάκη Ομήρου για τη στάση των Αμερικανών.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Οι υπερωρίες βυθίζουν τα κυπριακά λιμάνια" γράφει ότι οι υπερωρίες στα λιμάνια αυξάνονται ενώ η εργασία έχει μειωθεί σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια ενώ η Αρχή Λιμένων Κύπρου χρειάζεται άμεσα την εξασφάλιση πρόσθετου δανεισμού για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια της τάξης των 18-20 εκ. Αναφέρει ότι τόσο ο Ειδικός Συντονιστής στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Μίλερ όσο και ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, θα ασχοληθούν με την εξεύρεση τρόπων ακύρωσης της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων, προωθώντας ιδέες για εθελούσιο μορατόριουμ πτήσεων και κάποιου είδους ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Η "Μάχη" με πηχυαίο τίτλο "Πολιτικό Φάουλ του Κύπριου Πρέσβη στο Ισραήλ" επικαλείται την "Jerusalem Post" και αναφέρει ότι η Πρέσβης της Κύπρου στο Ισραήλ, Ευριπίδης Ευρυβιάδης, "καλωσόρισε" τον Τούρκο ΥΠΕΞ όταν κλήθηκε να σχολιάσει την επίσκεψη Τζεμ στο Ισραήλ. Προβάλλει απόρρητο έγγραφο του Προέδρου Κληρίδη, που δημοσιεύει η αθηναϊκή εφημερίδα "Το Εθνος", σύμφωνα με το οποίο οι δυνάμεις του Αττίλα έχουν ενισχυθεί σημαντικά με υπερσύγχρονα άρματα μάχης, βαρέα πυροβόλα, ενώ 85.000 αξιωματικοί και στρατιώτες επανδρώνουν την πολεμική μηχανή στα κατεχόμενα. Τα στοιχεία αυτά παραθέτονται σε 4-σέλιδη έκθεση του Προέδρου Κληρίδη που επισυνάπτεται σε δισέλιδη επιστολή προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, με ημερομηνία 18 Ιουνίου.

Η "Σημερινή" προβάλλει τις δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να εξοπλίζουν τον Αττίλα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και την κατοχύρωση συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων. Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι οι αρχές της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να συνεργαστούν στα τυφλά με τους Βρετανούς ανακριτές ή με οποιονδήποτε άλλο για την υπόθεση του Μητροπολίτη Λεμεσού αλλά θα ζητήσουν να μάθουν περί τίνος πρόκειται αφού σε τελική ανάλυση είναι τα κυπριακά δικαστήρια που έχουν τη δικαιοδοσία να δικάσουν οτιδήποτε.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι η Αγκυρα αναμένεται να απαντήσει στις ΗΠΑ επί της πρότασης για εφαρμογή ενός ενισχυμένου μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο πριν την επίσκεψη Μίλερ στο νησί την Πέμπτη. Η Αγκυρα, αναφέρει ο "Φ", έχει διαμηνύσει στην Ουάσιγκτον ότι η οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα των πτήσεων πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την όποια απόφαση της Λευκωσίας για το μέλλον των ρωσικών πυραύλων. Προβάλλει τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι οι νέες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά αεροσκάφη και ο κατάπλους έξι πολεμικών σκαφών αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά την προκλητικότητα και τις αδιαλλάκτες θέσεις της Τουρκίας για επίλυση του Κυπριακού. Οι ενέργειες αυτές, προσθέτει, είναι μία πρόκληση και πρόσκληση προς το διεθνή παράγοντα για να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στον υπαίτιο της έντασης και της ανωμαλίας στην Κύπρο.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ο Αττίλας κάνει επίδειξη ισχύος" αναφέρεται στις προκλητικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς, τις παράνομες επισκέψεις στα κατεχόμενα του Τούρκου Πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων της Αγκυρας, με ειδική αναφορά στις νέες απειλές του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Ισμαίλ Χακί Καρανταγί, ότι η Τουρκία δεν θα καθήσει με σταυρωμένα τα χέρια εάν έρθουν στην Κύπρο οι S300. Γράφει ότι οι τουριστικοί εταιροι ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν αν συνεχιστεί η πυραυλολογία παρόλο που μέχρι τώρα οι τουριστικές αφίξεις σημείωσαν αύξηση 10%.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να πέσει στην παγίδα που επιχειρούν κάποιοι ώστε να επικεντρωθεί η συζήτηση σε εξοπλισμούς, αντί στην ουσία του κυπριακού προβλήματος και στην αποστρατικοποίηση, η οποία ως λύση επιλύει αυτόματα όλα τα προβλήματα έντασης και εξοπλισμών. Ο κ. Στυλιανίδης σχολίαζει δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου ότι οι επτά συστοιχίες των ρωσικών πυραύλων βρίσκονται ήδη στην Κύπρο. Γράφει ότι πέραν των 800 στρατιωτών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα βρίσκονται στη νέκρη ζώνη για να αποτρέψουν οποιαδήποτε τυχόν επεισόδια κατά τη διάρκεια αντικατοχικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται για καταδίκη της τουρκικής εισβολής.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 19 July 1998 - 9:24:08 UTC