Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-07-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,11/07/1998 (ΚΥΠΕ) Το θέμα της εγκατάστασης του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300 στην Κύπρο, οι τουρκικές προκλήσεις και οι δηλώσεις Γιλμάζ, η επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στη Ρωσία και οι τρείς εναλλακτικές προτάσεις που υπέβαλε προς την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπραϊτ, και η διαμάχη που προέκυψε στο Παιδοχειρουργικό Τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Πυραύλους στα κατεχόμενα θα εγκαταστήσει η Τουρκία", γράφει ότι ο Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε ότι η χώρα του θα προχωρήσει στην ανάπτυξη πυραύλων στην κατεχόμενη Κύπρο, αν η ελληνοκυπριακή πλευρά εγκαταστήσει τους S-300. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπορίς Γέλτσιν, θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Κύπριο ομόλογό του, Γλαύκο Κληρίδη, καθώς κλιμακώνεται η ένταση που καλλιεργεί η Τουρκία γύρω από το θέμα της πώλησης των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Στα ... νυστέρια ... Θεοχάρους- Νοσοκόμοι", γράφει ότι ηφαίστιο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει αυτές τις μέρες το Μακάρειο Νοσοκομείο και ότι η διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ της Ελένης Θεοχάρους, Διεθύντριας της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου και των νοσοκόμων τείνει να πάρει μεγάλες διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παραπέμπεται για τον ερχόμενο Οκτώβριο η αύξηση της εισφοράς για την άμυνα αφού η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θα πρέπει να συνδιαστεί με τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας και το φορολογικό πακέτο.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Η υγεία στην εντατική", γράφει ότι δραματικές εξελίξεις σημειώθηκαν χθές στο ζωτικό χώρο της υγείας, με πρωταγωνιστές γιατρούς και νοσηλευτές και σημειώνει ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται το πόρισμα της τριμερούς ερευνητικής επιτροπής που όρισε ο Υπουργός Υγείας για διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών. Γράφει ότι ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης κατέβαλε αποζημιώσεις ύψους 17,2 εκατομμυρίων λιρών κατά το 1997 προς τους ασφαλισμένους γεωργούς οι οποίοι πλήγηκαν από φυσικές καταστροφές.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Δεν αφήνουν καμιά διέξοδο για S-300" γράφει ότι σοβαρή εμπλοκή έχει δημιουργηθεί στις διαβουλεύσεις που διεξάγονται για εξεύρεση ρύθμισης στο θέμα των S-300, αφού η τουρκική πλευρά αρνείται την όποια διαπραγμάτευση επί του θέματος και οι ΗΠΑ μελετούν μόνο θέμα μορατόριουμ πτήσεων, ενώ η Λευκωσία δεν συζητά κανένα θέμα εάν δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της αποστρατικοποίησης. Γράφει ότι ανάστατοι είναι από χθές χιλιάδες μικρομεσαίοι καταστηματάρχες και πνέουν μένεα τόσο κατά τη Βουλής όσο και κατά της κυβέρνησης, λόγω της μη ρύθμισης των ωρών εργασίας των καταστηματών και των ξεπουλημάτων.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Στο επίκεντρο οι S-300" γράφει ότι το ζήτημα της εγκατάστασης στην Κύπρο των S-300 είναι στο επίκεντρο της προσοχής, αφού μετά την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Κληρίδη και Ολμπραϊτ η Τουρκία επανέρχεται στο θέμα και εκτοξεύει νέες απειλές με δηλώσεις τόσο του Πρωθυπουργού Γιλμάζ όσο και άλλων αξιωματούχων. Αλλού γράφει ότι ανάμεσα στους ουραγούς των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συγκαταλέγεται η Κύπρος σε ότι αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα, γεγονός που, σύμφωνα με την εφημερίδα, καταρρίπτει το μύθο ότι το βιοτικό μας επίπεδο είναι από τα πιο ψηλά.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η Αγκυρα προειδοποίησε χθές την Κύπρο ότι η εγκατάσταση των S-300 θα τύχει παρόμοιας αντίδρασης από πλευράς Τουρκίας στα κατεχόμενα και αναφέρεται σε δηλώσεις του Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος είπε ότι αν η η Κύπρος εγκαταστήσει το αντιαεροπορικό σύστημα το ίδιο θα πράξει και η Τουρκία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι μηχανικοί των Κυπριακών Αερογραμμών υποστήριξαν χθές τις θέσεις των δύο άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων απορρίπτοντας έτσι το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας για οικονομικές περικοπές.

(ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 11 July 1998 - 7:24:06 UTC