Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-07-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,08/07/1998 (ΚΥΠΕ) Τα ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και του Υπουργού Αμυνας, Γιαννάκη Ομήρου στη Ρωσία και η συσχέτησή τους με τους πυραύλους S - 300, η τουρκική διακοίνωση προς την Ελλάδα για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ο θάνατος εθνοφρουρού από πτώση του από αυτοκίνητο και οι πληροφορίες για χρήση υλικών εκτός προδιαγραφών στην κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Απαράδεκτη αξίωση η αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου", αναφέρεται στη διακοίνωση των Τούρκων με την οποία ζητείται η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και παραθέτει δηλώσεις του Ελληνα Κυβερνητικού Εκπροσώπου, με τις οποίες οι τουρκικές απαιτήσεις χαρακτηρίζονται ως απαράδεκτες. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το Πολιτικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού αντιτίθενται έντονα στη αντικατάσταση του Αλέξη Γαλανού από την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

"Η Μάχη" με τίτλο "Βολές S - 300 με Ελληνοκύπριους χειριστές", γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, καθώς και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, που βρίσκονται στη Ρωσία, θα παρακολουθήσουν δυο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων S - 300. Αλλού γράφει ότι το ΓΕΕΦ διέταξε την άμεση διενέργεια ανάκρισης για το χθεσινό θάνατο του εθνοφρουρού Χαράλαμπου Νικόλα Αγγελή, ο οποίος κάτω από περίεργες συνθήκες, έπεσε από στρατιωτικό αυτοκίνητο του οποίου επέβαινε.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Αρρωστα υλικά στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας", γράφει ότι σύμφωνα με επιστολή που εστάλη από το Γραφείο Ελέγχου του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, το νέο Γενικό Νοσοκομείο, που υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει πέραν των 50 εκατομμυρίων λιρών, φαίνεται ότι κτίζεται με εκτός προδιαγραφών σκυρόδεμα, υλικά επιχωμάτωσης και άμμο. Αλλού γράφει ότι η ανακάλυψη δυο βομβών έτοιμων για χρήση, δημιουργούν στην Αστυνομία ανησυχίες για νέα δραστηριότητα του υποκόσμου.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τίτλο "Σε ετοιμότητα και για προληπτική προσφυγή", γράφει ότι Αθήνα και Λευκωσία θεωρούν ως μεθοδεύσεις εκβιασμού τις εικασιολογίες περί ενδεχομένου θερμού επεισοδίου στην Κύπρο και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη για συντονισμό των ενεργειών. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο κίνδυνος εργατικής αναταραχής από τη μη ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "ΑΚΕΛ: Χρεοκόπησε η πολιτική Κληρίδη" αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΚΕ του ΑΚΕΛ και γράφει ότι η κατάσταση στο Κυπριακό είναι εξαιρετικά κρίσιμη, ενώ η απουσία διαλόγου επί της ουσίας του Κυπριακού και η συνεχής υποβόσκουσα ένταση σε σχέση με στρατιωτικά θέματα, που ενδεχομένως μπορεί να εξελιχθεί σε κρίση, πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους που απειλούν την Κύπρο και το λαό μας. Αλλού γράφει ότι απεβίωσε ο βετεράνος Ακελιστής Ανδρέας Μιχαηλίδης, γνωστός και ως "στρατηγός" για τη μαχητικότητά και την αγωνιστική του δράση.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Ο Ομήρου στη Ρωσία για να παρακολουθήσει δοκιμαστική εκτόξευση των S300" γράφει ότι ο Κύπριος Υπουργός Αμυνας θα έχει συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του Ιγκορ Σεργκέγεβ και θα τους απασχολήσουν κυρίως η συμφωνία για στρατιωτική και τεχνική συνεργασία του 1996 μεταξύ των δύο χωρών. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης κατηγόρησε για απροσεξία τη νέα Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αν Χέρκους επειδή αναφέρθηκε στον Πρόεδρο Κληρίδη μόνο ως "Εξοχότατο".

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Financial Mirror" κάτω από τον τίτλο "Η Κύπρος γλύτωσε από την οργή του Κιριγιένκο", γράφει ότι ο υπεράκτιος τομέας της Κύπρου μόλις που απέφυγε την καταστροφή από φορολογικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που επέβαλε ο Ρώσος Πρωθυπουργός, Σεργκέϊ Κιριγιένκο, στις υπεράκτιες ρωσικές εταιρείες και προσθέτει ότι οι συμφωνίες μεταξύ των δυο χωρών, εξασφαλίζουν, τελικά, τον τομέα. Αλλού γράφει ότι η ημερομηνία στόχος για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι η 1η Ιανουαρίου 2003, σύμφωνα με τον Γιώργο Βασιλείου.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 8 July 1998 - 6:24:07 UTC