Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-06-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,23/06/1998 (ΚΥΠΕ) Ο θάνατος του Ανδρέα Χριστοφίδη, Γενικού Διευθυντή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, με αναφορές στην πολύπλευρη προσωπικότητα και το πολυσχιδές έργο του προβάλλεται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό όπως διαμορφώνονται με την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στην κηδεία του Ανδρέα Κασάπη, του πρώτου αγνοούμενου της κυπριακής τραγωδίας του οποίου η τύχη έχει διακριβωθεί.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο, "Ως θετικό βήμα", γράφει ότι η πολιτική ηγεσία χαρακτηρίζει ως θετικό βήμα την αποστολή της επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, με την οποία του γνωστοποιεί τη βούληση της κυπριακής κυβέρνησης για την εφαρμογή των προνοιών του ψηφίσματος 1146 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αλλού γράφει για την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα σε αυτοκίνητο στη Λεμεσό.

"Η Μάχη" με τίτλο "Εφ Οπλου Λόγχη" γράφει ότι διπλωματικοί κύκλοι στη Νέα Υόρκη χαρακτηρίζουν ως θετική εξέλιξη την επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς τον Κόφι Αναν, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η επιστολή κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο μεταξύ των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επικαλούμενη δημοσιογραφικές πληροφορίες γράφει ότι ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Ντέιβιντ Μάτεν προβαίνει σε διαβήματα προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον ΥΠΕΞ με στόχο την μετακίνηση των ραντάρ της Εθνικής Φρουράς από την περιοχή του Τροόδους.

"Η Σημερινή", κάτω από τον τίτλο, "Τρικλοποδιά των ΗΠΑ", γράφει ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας δίνεται παρασκηνιακή μάχη για να ανατραπούν οι διπλωματικές "τρικλοποδιές" των Αμερικανών. Σε άλλη είδηση, αναφέρεται στην παραίτηση που υποβάλλει σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου, ενώ γράφει ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η αντικατάστασή του, θα γίνει την 1η Ιουλίου. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας δήλωσε ότι δεν άρχισαν ακόμα οι διαδικασίες παράδοσης της σκυτάλης της ηγεσίας της Αστυνομίας.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Η έμφαση στη μείωση τουρκικών δυνάμεων" επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για μείωση της έντασης μπορεί να έχει ως στόχο την αποστρατικοποίηση, αλλά μεσοπρόθεσμα η Λευκωσία δίνει έμφαση στη μείωση των κατοχικών στρατευμάτων και των αμυντικών δαπανών. Αναφέρεται επίσης στο θάνατο του Γενικού Διευθυντή του ΚΥΠΕ Ανδρέα Χριστοφίδη με τίτλο "Τα έργα μένουν" και γράφει ότι αφού υπηρέτησε τον τόπο από διάφορα αξιώματα, αφού συνέγραψε πλήθος βιβλίων, ήρθε η αδόκητη ώρα του ύστατου αποχαιρετισμού.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Εν κρυπτώ αποδοχή του 789", γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ενσωματώνει σε άτυπο έγγραφο τα σημεία και το πνεύμα του 789, αλλά "παρασιωπά το γεγονός για να αποφευχθεί το μεγάλο πολιτικό ρεζίλεμα και ν' αποκρυβεί η εξαπάτηση των ψηφοφόρων". Γράφει, επίσης, ότι ο αποχωρών Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ δήλωσε χθες ότι η μόνη λογική επιλογή για το Κυπριακό είναι η επίλυσή του και ότι φεύγει από την Κύπρο αισιόδοξος.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Ρίτσαρντ Χόλπρουκ συναντήθηκε χθες με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και συζήτησε μαζί του την αυξανόμενη ένταση στην Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι ο Ε/Κ Στέλιος Ιωάννου, 25 χρόνων, από τον Κάτω Πύργο Τυλληρίας, απήχθη χθες από τις κατοχικές δυνάμεις και θα κρατηθεί για τρεις ημέρες, αφού εισήλθε κατά λάθος στα κατεχόμενα από σημείο κοντά στην Πύλη Πάφου στη Λευκωσία.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΚΝ/ΡΑΓ)
(Κ.Ν.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 23 June 1998 - 6:24:06 UTC