Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-06-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/06/1998 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις της εκπροσώπου της γαλλικής Προεδρίας Κατρίν Κολονά για αναστολή των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι αντιδράσεις των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας, το Εκτακτο Παγκύπριο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος και το θέμα των προσυνεννοημένων προσφορών είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "η Αθήνα συστήνει ψυχραιμία έναντι της απειλής της Γαλλίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις" αναφέρεται στη γαλλική απόφαση να θέσει θέμα αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής του Κάρντιφ. Σε άλλο σημείο αποκαλύπτει σημείωμα του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας σύμφωνα με το οποίο το Δημόσιο κατέβαλε πρόσθετα ποσά μεταξύ 4,74 και 9,5 εκ. λιρών εξαιτίας υπερτιμολογήσεων σε οκτώ μεγάλα δημόσια έργα.

"Η Μάχη" έχει τίτλο "Οχι στα Μιράζ" και υπογραμμίζει ότι άμεση και αποφασιστική ήταν η απάντηση της Αθήνας στο νέο εκβιασμό της Γαλλίας σε βάρος της ενταξιακής πορείας της Κύπρου προς την ΕΕ. Αλλού αναφέρεται στο σημερινό Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΚΟ, το οποίο χαρακτηρίζει "τελευταία πράξη 'πολέμου στο κόμμα'" και γράφει ότι ο Σπύρος Κυπριανού αναμένεται να βγει ενισχυμένος.

"Η Σημερινή" έχει τίτλο "Κομπίνες με το γάντι", αναφέρεται σε σύγχρονους τρόπους διασπάθισης του δημόσιου χρήματος με τις ευλογίες της Κυβέρνησης, όπως γράφει, και προσθέτει ότι ειδικό κλιμάκιο για τη διερεύνηση του θέματος των προσυνεννοημένων προσφορών έχει ήδη συσταθεί από την Αστυνομία. Προβάλλει επίσης τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Χρήστου Στυλιανίδη, με τις οποίες εκφράζει τη δυσαρέσκεια της Κυβέρνησης για τις γαλλικές δηλώσεις.

"Ο Φιλελεύθερος" προβάλλει επίσης το θέμα που προέκυψε από τις γαλλικές δηλώσεις κάτω από τον τίτλο "Ελληνο - Γαλλική μάχη στο Κάρντιφ", και επικαλούμενος ελληνικές διπλωματικές πηγές γράφει ότι η Γαλλία δεν θα βρει συμμάχους όσον αφορά τηνν προσπάθεια για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι εθνική προσέγγιση και στον τουρισμό ζητούν οι ξενοδόχοι.

Η "Χαραυγή" έχει τίτλο "Γαλλικά νέφη στο Κάρντιφ" και σημειώνει ότι καθόλου ευοίωνες προδιαγράφονται οι προοπτικές για το Κυπριακό ειδικότερα όσον αφορά τη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και σημειώνει παράλληλα την έκπληξη της Λευκωσίας για τις δηλώσεις της Κατρίν Κολονά. Σε άλλη είδηση προβάλλει δηλώσεις του βουλευτή Αριστοφάνη Γεωργίου και του Προέδρου της ΕΤΕΚ Νίκου Μεσαρίτη ότι η υπόθεση για το δρόμο Λεμεσού - Πάφου θα πρέπει να διερευνυθεί εκ νέου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" έχει τίτλο "Το οικονομικό φιάσκο είχε προβλεφθεί πριν τρία χρόνια" και επισημαίνει ότι οι οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου Κύπρου είχαν προειδοποιήσει τον Υπουργό Οικονομικών, Χριστόδουλο Χριστοδούλου ότι το οικονομικό έλλειμα θα μεγάλωνε αισθητά εκτός εάν αυξάνετο σταδιακά ο ΦΠΑ. Αλλού προβάλλει είδηση του πρακτορείου Ανατολή ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ακυρώσει τη συμφωνία για τους S300, αν μπορούσε να κλείσει συμφωνία για παραγγελίες από την Τουρκία.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 14 June 1998 - 8:24:06 UTC