Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-05-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,31/05/1998 (ΚΥΠΕ) Η κατάσταση μετά την καταψήφιση του φορολογικού πακέτου της κυβέρνησης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων εξακολουθεί να είναι το κύριο θέμα που απασχολεί τον κυπριακό Τύπο. Προβάλλονται, όμως, και οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, κατά την επιστροφή του από Ιρλανδία και την Ελλάδα, και του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου στις ενταξιακές Γιώργου Βασιλείου, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Παρίσι και την Αθήνα.

Ο "Αγών" προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου ότι δεν παρέλειψε να κάνει αυτά που έπρεπε να κάνει στο θέμα του φορολογικού πακέτου. Αναφέρεται, επίσης, στη δήλωση του κ. Κασουλίδη στο αεροδρόμιο Λάρνακας ότι οι ρωσικοί πύραυλοι θα έρθουν στην Κύπρο εάν δεν εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους παραγγέλθηκαν οι πύραυλοι. Ο κ. Κασουλίδης διαβεβαίωσε, ακόμα, ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου δεν συνδέεται ούτε με την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ ούτε από την πορεία του Κυπριακού.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης θα υποβάλει γραπτή πρόταση μόλις επιστρέψει από την Αθήνα (μεταβαίνει από τις 2-5 Ιουνίου) για σύσταση θεσμοθετημένου οργάνου για συντονισμό των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση κι ένα από τα μέτρα που προτείνονται είναι εβδομαδιαία κοινή συνάντηση των ηγετών των τριών κομμάτων (ΔΥΣΗ, ΕΔΗ, ΕΔΕΚ) με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Προβάλλει, επίσης, τις δηλώσεις του κ. Βασιλείου στο αεροδρόμιο Λάρνακας ότι είχε ένα "πολύ επιτυχημένο ταξίδι" στο Παρίσι και την Αθήνα, όπου διαφάνηκε ότι η Γαλλία σήμερα στηρίζει την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ. Στην Αθήνα, είπε, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την πείρα που απέκτησε η Ελλάδα στη δική της διαπραγμάτευση για ένταξη.

Η "Μάχη", με τίτλο "Ο Πρόεδρος Κληρίδης ετοιμάζει διακριτικά επέμβαση για οικονομικά - σχέσεις κομμάτων", γράφει ότι ο Πρόεδρος αρχίζει επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών για να προωθηθούν όποια μέτρα θεωρούνται αναγκαία για την οικονομία, χωρίς να συνδέονται απαραίτητα με φορολογικά μέτρα. Γράφει, επίσης, ότι άρχισαν χθες οι εκδηλώσεις "Τέλεθον '98", με στόχο την οικονομική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Αναφέρει, επίσης, ότι στο ΔΗΚΟ μεθοδεύεται η επιστροφή των διαγραφέντων και σημειώνει ότι οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου υπαναχώρησαν και δεν θέτουν πλέον θέμα απομάκρυνσης του Σπύρου Κυπριανού.

Η "Σημερινή" προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι όλα τα κόμματα και οι εμπλεκόμενοι φορείς κι επιμελητήρια είχαν ενημερωθεί έγκαιρα και κατ' ιδίαν με οδηγίες του Προέδρου Κληρίδη ότι θα υπάρξουν μέτρα για αύξηση των εσόδων και του συντελεστή του ΦΠΑ, όχι όμως για τους φόρους κατανάλωσης. Ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι κανείς δεν άναψε κόκκινο φως. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει υποβάλει προτάσεις προς τους Αμερικανούς με τις οποίες ζητεί εγγυήσεις στην περίπτωση που θα ανασταλεί η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων και σημειώνει ότι η κυβέρνηση κάνει δεύτερες σκέψεις για την εγκατάσταση των πυραύλων το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο αντί τον Αύγουστο.

Ο "Φιλελεύθερος", με τίτλο "Αποφάσεις για συντονισμό", γράφει ότι τίθεται επί τάπητος θέμα ελλιπούς ενημέρωσης ακόμα και για το εθνικό θέμα καθώς και συνεργασίας και συντονισμού στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Η ΕΔΕΚ, προσθέτει, εγείρει θέμα συλλογικής ευθύνης για τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση, ενώ οι αντιδράσεις ισχυρών παραγόντων που στήριξαν την υποψηφιότητα Κληρίδη προκαλούν "πονοκέφαλο" στον Πρόεδρο Κληρίδη. Αναφέρει, επίσης, ότι Λευκωσία και Αθήνα εμφανίζονται διατεθειμένες να συζητήσουν το ενδεχόμενο έλευσης αλλά μη εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων, με αντάλλαγμα μιαν απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία να θεωρείται ο κυπριακός εναέριος χώρος απαγορευμένη ζώνη πτήσεων.

Η "Χαραυγή" προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στη χθεσινή 13η Συνδιάσκεψη του κόμματος της πόλης και των προαστίων Λευκωσίας, ο οποίος κάλεσε το λαό σε επαγρύπνηση γιατί, όπως είπε, ετοιμάζονται και άλλα αντιλαϊκά μέτρα που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις και αυτοχρηματοδοτήσεις. Ο κ. Χριστόφιας κάλεσε την κυβέρνηση να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επισημαίνοντας την αποτυχία της πρωτοβουλίας Χόλμπρουκ και το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό. Αναφέρεται, επίσης, σε δηλώσεις του ΓΓ της ΕΤΥΚ Λοϊζου Χατζηκωστή για υποχρεωτική επιμόρφωση των τραπεζικών υπαλλήλων κι εκσυγχρονισμό τόσο σε συστήματα όσο και σε τεχνολογία, ενόψει της αναμενόμενης φιλελευθεροποίησης των επιτοκίων.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι οι κάτοικοι του χωριού Ορμήδεια θα κλείσουν το δρόμο Δεκέλειας - Αγίας Νάπας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για κυβερνητικά σχέδια για οδικά έργα διαμέσου της γης τους. Το τμήμα νεολαίας της περιβαλλοντικής ομάδας των Πρασίνων θα συμμετάσχουν σε εκστρατεία καθαριότητας των παραλιών της Κύπρου στο πλαίσιο του προγράμματος "Καθαρή Μεσόγειος", που διοργανώνεται από ιταλικό περιβαλλοντικό οργανισμό σε 300 παραλίες σε τουλάχιστον 16 χώρες της Μεσογείου.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 31 May 1998 - 8:24:11 UTC