Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-05-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1998 (ΚΥΠΕ) Οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες αναφέρονται, ως επί το πλείστον, στο θέμα της αντίδρασης της κυβέρνησης στις πιέσεις που αυτή υφίσταται όσον αφορά τους S - 300, στην παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας σε περιπτώσεις εξετάσεων για το AIDS, και στις εξελίξεις στα εσωκομματικά του ΔΗΚΟ.

Ο "Αγών" υπό τον τίτλο "Δραματική Εκκληση για να πέσουν οι τόνοι για τους S300" αναφέρεται στην εσπευσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να "μετατεθεί το κέντρο βάρους του Κυπριακού" από το θέμα των εξοπλισμών και της αγοράς των S300 για να μην προκληθούν προβλήματα στην οικονομία ενόψει και της τουριστικής περιόδου. Γράφει ότι κατά παράβαση των κανονισμών και με την εξουσιοδότηση από γιατρούς γίνονται αναλύσεις για AIDS "εν αγνοία των ασθενών" προκαλώντας την παραβίαση του ιατρικού απορρήτου των ασθενών.

Η "Αλήθεια" με τον τίτλο "Τίτλοι με κανονισμούς" γράφει για την απόφαση "ευρύτερης ρύθμισης της φερεγγυότητας των προσφύγων" στην οποία προτίθεται να προβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από συνεννόηση που προηγήθηκε με το Γενικό Εισαγγελέα, Αλέκο Μαρκίδη. Αναφέρεται στην έκκληση του Προέδρου Κληρίδη προς τους κοινωνικούς εταίρους για την "επικράτηση συνθηκών ειρήνης κατά την ανανέωση των συλογικών συμβάσεων."

Η "Μάχη" με τίτλο "Χρήματα αντί τίτλων σε πρόσφυγες" γράφει για την πρόθεση της κυβέρνησης να παρέχει οικονομική βοήθεια προς εκείνες τις προσφυγικές οικογένειες οι οποίες δεν πήραν μέχρι τώρα τίτλους ιδιοκτησίας των κατοικιών και οι οποίες διαμένουν σε προσφυγικούς οικισμούς. Γράφει, επίσης, για την όξυνση ή την "κόντρα Κυπριανικών - Τασσικών" στους κόλπους του ΔΗΚΟ που έχει ως στόχο τη δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού στο ΔΗΚΟ.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Θερμοί εκβιασμοί σε βάρος της οικονομίας" γράφει ότι σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, οι συνεχείς δηλώσεις του Τόμας Μίλερ και άλλων Αμερικανών επισήμων προκαλούν πολεμικό κλίμα που πλήττει τον τουρισμό και γι αυτό η κυβέρνηση ζητεί ήπιους τόνους. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι οι δυο Τ/Κ της Λουρουτζίνας, Κοντόζ και Βελί, βρέθηκαν ένοχοι από το Κακουργιοδικείο για μεταφορά δυο πιστολιών και αριθμού σφαιρών από τα κατεχόμενα.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Προς 'εκ του σύνεγγυς' στρέφεται ο Χόλμπρουκ" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, η αμερικανική πλευρά αναζητεί διαδικαστικούς τρόπους υπερπήδησης του εμποδίου που δημιουργεί η προϋπόθεση του Ντενκτάς για αναγνώριση πριν από την έναρξη συνομιλιών και προσθέτει ότι ο Τόμας Μίλερ έρχεται στην Κύπρο στις 26 του μηνός, προβλέποντας ότι δεν αναμένεται καμμιά κίνηση στο Κυπριακό, πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο στο Κάρντιφ. Αλλού γράφει ότι η ΔΕΕ απάντησε με "έμμεσο όχι" στην αίτηση της Κύπρου να καταστεί συνδεδεμένο εταιρικό μέλος της, εξαιτίας των τουρκικών αντιδράσεων.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Εφ' όπλου λόγχη κυβέρνηση - ΟΕΒ" εκτιμά ότι οι "αντιεργατικές" διαθέσεις της κυβέρνησης και της ΟΕΒ ήσαν διάχυτες στη χθεσινή ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, όπου, όπως προσθέτει, επιβεβαιώθηκε η "μεθοδευμένη πολιτική της επίθεσης κατά των κατακτήσεων των εργαζομένων". Σε άλλο σημείο, γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης απέσυρε χθες την αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, με την οποία ζητούσε να κηρυχθούν αντισυνταγματικοί οι νόμοι για ακύρωση της τιτλοποίησης προσφυγικών περιουσιών και χαρακτηρίζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης ως "απαράδεκτους".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι το νομοσχέδιο για αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας θα τεθεί απευθείας ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής, χωρίς προηγουμένως να εγκριθεί σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής, αφού όπως εκτιμά, δεν υπήρχαν πιθανότητες να περάσει από την Επιτροπή Νομικών. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης στη χθεσινή ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ, είπε ότι θα προωθήσει αυστηρότερη ρύθμιση στο θέμα των απεργιών στους ζωτικούς τομείς της οικονομίας.

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 12 May 1998 - 7:24:10 UTC