Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-05-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,06/05/1998 (ΚΥΠΕ) Το πολιτικό σκηνικό, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αλλά και του Ειδικού Αντιπροσώπου των ΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, η πορεία εκσυγχρονισμού του ΔΗΣΥ και η πραγματοποίηση του συνεδρίου του ΔΗΚΟ, ο διορισμός του νέου αρχηγού της Αστυνομίας, το σχέδιο της κυβέρνησης για εξυγίανση των λιμανιών της Κύπρου, είναι μερικά από τα βασικά θέματα που δεσπόζουν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών", στο βασικό του θέμα και κάτω από τον τίτλο, "Σε αναμονή η Ουάσινγκτον για τα επόμενα βήματα", γράφει ότι η Ουάσινγκτον θα βρίσκεται σε αναμονή της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην πόλη Κάρντιφ της Βρετανίας, για να δει ποια απόφαση θα παρθεί σε σχέση με την Τουρκία και κατ' επέκταση το τι θα πράξουν οι ΗΠΑ στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται στο διορισμό του Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Ανδρέα Αγγελίδη, στη θέση του νέου Αρχηγού της Αστυνομίας, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα τον ερχόμενο Ιούλιο.

Η "Αλήθεια", στο κύριό της θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο, "Δεν υπάρχει αδιέξοδο εκτιμά η Λευκωσία", γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν πιστεύει πως υπάρχει πλήρες και απόλυτο αδιέξοδο στο Κυπριακό, αλλά έλλειψη προόδου. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι με αργά και σταθερά βήματα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός προχωρεί στον πολιτικό εκσυγχρονισμό και μέχρι το τέλος του χρόνου, η ηγεσία του πιστεύει ότι το κόμμα θα είναι έτοιμο να παρουσιαστεί με ανανεωμένη εικόνα, αλλά και περιεχόμενο, που να ανταποκρίνεται στο ευρωπαϊκό προφίλ ενός κόμματος του 21ου αιώνα.

"Η Μάχη", στο πρωτοσέλιδό της θέμα, υπό τον τίτλο, "Στ' αχνάρια Χόλμπρουκ ο Φεϊσέλ", γράφει ότι λίγες ώρες μετά την αναφορά του Χόλμπρουκ ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν μπορεί να έχει κυριαρχία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των ΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, ήρθε να σιγοντάρει τη θέση αυτή, που εντέχνως προωθείται, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού χρησιμοποιώντας τα περί ανάληψης πρωτοβουλίας για δημιουργία σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, θα ενισχύσει την προσπάθειά του για μετάθεση του εκλογικού συνεδρίου τον ερχόμενο Οκτώμβριο.

"Η Σημερινή", κάτω από τον τίτλο, "Πισώπλατη μαχαιριά από τον ΟΗΕ", γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Γκούσταβ Φεϊσέλ έπληξε χθες την Κυπριακή Δημοκρατία, με "νέα διπλωματική πισώπλατη μαχαιριά", αφού μετά τον Χόλμπρουκ ανοίγει η πόρτα για αναγνώριση του ψευδοκράτους και από τον Φεϊσέλ. Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα αναφέρεται στην επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό που έγινε εναντίον του γραφείου του Υπουργού Τύπου στην Αθήνα Δημήτρη Ρέππα, από την οποίαν προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές, χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν τραυματισμοί. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της έκρηξης.

"Ο Φιλελεύθερος", στο βασικό του θέμα και με τίτλο, "Λευκωσία: Δεν σταματά η πρωτοβουλία των ΗΠΑ", γράφει ότι παρά τη δυσαρέσκεια του Προέδρου Κληρίδη για τη στάση Χόλμπρουκ, η κυπριακή κυβέρνηση ευνοεί τη συνέχιση της αμερικανικής πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε σχέδιο εξυγίανσης της λιμενικής βιομηχανίας αρχίζοντας από τη "συγχώνευση" της υποδομής των λιμανιών Λάρνακας και Λεμεσού. Αναφέρει ότι Αρχηγός της Αστυνομίας θα διοριστεί ο Εισαγγελέας Ανδρέας Αγγελίδης και Υπαρχηγός, ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας Ανδρέας Χριστοφίδης.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Να μεθοδευθεί προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας" αναφέρεται στην πρόταση του ΑΚΕΛ, για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας με την οποία θα ζητείται επαναβεβαίωση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει πως ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού επικρίνει την κυβέρνηση Σημίτη για "ουσιαστική μεταβολή της πολιτικής της στο Κυπριακό".

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Μαύρη μέρα για το Κυπριακό Χρηματιστήριο" γράφει πως οι τιμές έπεσαν κατακόρυφα χθες στο Χρηματιστήριο αξιών όταν παραλήρημα πωλήσεων εξάλειψε δεκάδες εκατομμυρίων λιρών από την αξία των μετοχών. Σε άλλη είδηση γράφει, ότι ο Σκωτσέζος δάσκαλος, Νόρμαν Μπούλοκ, 46 χρόνων, ο οποίος είχε απελαθεί από την Κύπρο, καταδικάστηκε χθες στη Βρετανία σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης αγοριών.

Η "Financial Mirror" υπό τον τίτλο "Η Κυπριακή Λίρα συνδέεται με Ευρώ από την 1.1.1999" γράφει πως η Κεντρική Τράπεζα έχει λάβει προκαταρκτική απόφαση να αποσυνδέσει την Κυπριακή λίρα από το ECU και να τη συνδέσει με το Ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου 1999. Γράφει, ακόμη πως "μέσα στα επόμενα 4 - 5 χρόνια, των ενταξιακών μας διαπραγματεύσεων, τα κρατικά μονοπώλια πρέπει να προχωρήσουν σε εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο," σύμφωνα με το Διευθυντή Υπηρεσίας Ανταγωνισμού, Γιώργο Μυτίδη.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΝΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 6 May 1998 - 7:24:10 UTC