Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-04-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1998 (ΚΥΠΕ) Ο απόηχος της επίσκεψης και των δηλώσεων του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, οι αντιδράσεις κομμάτων σ' αυτές τις δηλώσεις, οι ενέργειες των ΗΠΑ και άλλων χωρών για να αποτρέψουν πωλήσεις όπλων στην Κύπρο και οι συνεχιζόμενες διεργασίες στο ΔΗΚΟ είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Εντονη ανησυχία για το μέλλον του ΔΗΚΟ" αναφέρεται στην έκθεση της Ομάδας Μελετών του Κόμματος με βάση την οποία επιρρίπτεται σοβαρή ευθύνη στην ηγεσία του για την αποτυχία στις προεδρικές εκλογές. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το Σ.Κ. ΕΔΕΚ συνεχίζει τα βήματα για σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στο οποίο θα ενταχθούν και άλλες πολιτικές δυνάμεις, θέμα που θα συζητήσει η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος το Σάββατο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ευπρόσδεκτος ο Χόλμπρουκ για την κυβέρνηση" εκτιμά ότι προσγειωμένα και συνετά αντέδρασε η κυβέρνηση στις προχθεσινές δηλώσεις του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, γεγονός που αποτελεί σαφή διαφωνία με τους μύδρους που εκτοξεύτηκαν εναντίον του από κόμματα, προσθέτει. Αλλού γράφει ότι με χθεσινές δηλώσεις του ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων διατύπωσε τη διαφωνία της κυβέρνησης με το δορυφορικό πρόγραμμα που προωθεί η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου σε συνεργασία με τον οίκο Ματρά - Μαρκόνι.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "CIA: Ωμή επέμβαση στα στρατιωτικά" γράφει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της, οι Αμερικανοί επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για τις αλλαγές στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, ενώ, όπως σημειώνει, είναι διάχυτη η διάσταση σε σχέση με το χρόνο που πραγματοποιούνται οι αλλαγές. Σε άλλο σημείο, εκτιμά ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος πέρασε αλώβητος από την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος, παραμένει είς και μόνος στο κόμμα.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Οπλοαπαγόρευση" γράφει ότι οι ΗΠΑ επιβάλλουν στρατιωτικό εμπάργκο στην Κύπρο και προς τον σκοπό αυτό ασκούν πιέσεις επί ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ αυτό προσπαθεί να αποτρέψει ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοζατζόπουλος. Αλλού, γράφει ότι σήμερα θα συζητηθεί το θέμα του καθορισμού της εξεταστέας ύλης στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, όπου θα καταθέσει και ο Γενικός Εισαγγελέας.

"Ο Φιλελεύθερος", στο κύριό του θέμα, υπό τον τίτλο "Δεν μπορεί ν' αναιρεθεί πρωτοβουλία των ΗΠΑ", αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται να παίρνει τοις μετρητοίς την προειδοποίηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ότι αν κατά την επάνοδό του τον Μάϊο οι πλευρές δεν αποδείξουν τη βούλησή τους για λύση του Κυπριακού, τότε οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν την εμπλοκή τους στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Αλλού, γράφει ότι το Υπουργείο Αμυνας διεξάγει διαβουλεύσεις με τη Ρωσία για πώληση προς την Κύπρο αντιαεροπορικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς, στην περίπτωση που η Ιταλία δεν εγκρίνει την πώληση του συστήματος "Ασπιτε".

Η "Χαραυγή" κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Οργή για θέσεις Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ" γράφει ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού Απεσταλμένου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού, ενώ η κυβέρνηση Κληρίδη βλέπει μόνο τα θετικά των δηλώσεων και αποφεύγει να σχολιάσει τα αρνητικά. Αλλού, γράφει ότι οι κινητοποιήσεις των φοιτητών του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου συνεχίσθηκαν και χθες, με αποκλεισμό του ΑΤΙ και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" εκτιμά ότι επέρχεται εργασιακή κρίση στην οικοδομική βιομηχανία, αφού εργοδότες και εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι για σύγκρουση στο θέμα των απολαβών, ενώ οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι η κατάσταση της βιομηχανίας δεν τους επιτρέπει τη χορήγηση αυξήσεων. Αλλού, γράφει ότι χθες η κυβέρνηση απέρριψε πρόταση του ΑΚΕΛ για φοροαπαλλαγές στους γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες, υποστηρίζοντας ότι αυτές αντίκεινται προς τη φιλοσοφία του φορολογικού συστήματος και θα δημιουργούσαν προηγούμενο.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΜ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 7 April 1998 - 13:30:55 UTC