Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-04-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,05/04/1998 (ΚΥΠΕ) Το κύριο θέμα της σημερινής ειδησεογραφίας είναι η χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο Τύπος ασχολείται, επίσης, με δηλώσεις πολιτικών αρχηγών για το Κυπριακό, τουριστικά θέματα και τη διήμερη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΔΗΚΟ.

Ο "Αγών" προβάλλει την απόρριψη της αξίωσης του κατοχικού ηγέτη για αναγνώριση από τον Χόλμπρουκ, ο οποίος τόνισε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, Πρόεδρος της οποίας είναι ο Γλαύκος Κληρίδης. Αναφέρεται, επίσης, σε δηλώσεις του Προέδρου των Νέων Οριζόντων Νίκου Κουτσού ότι η αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό στοχεύει στη ματαίωση της έλευσης των ρωσικών πυραύλων S300 στην Κύπρο και την αδρανοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Κύπρου - Ελλάδας.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Το Μάιο θα συνεχίσει" και υπότιτλο "Ούτε ίντζα δεν μετακινήθηκε ο Ντενκτάς", εκτιμά ότι δεν υπήρξαν ουσιαστικά αποτελέσματα μετά την ολοκλήρωση της 24-ώρης αποστολής του κ. Χόλμπρουκ και γράφει ότι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος Κληρίδης ετοιμάζει διάβημα προς τα ΗΕ ως αποτέλεσμα των δηλώσεων του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ. Αναφέρει, επίσης, ότι σήμερα θα υποβληθούν σωρεία καταστατικών αλλαγών στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΔΗΚΟ που αφορούν τη δημιουργία νέων ανώτατων θέσεων αξιωματούχων όπως αυτή του επίτιμου προέδρου, αναπληρωτή προέδρου και αντιπροέδρων.

Η "Μάχη", κάτω από τον τίτλο "Ούτε ο Χόλμπρουκ έπεισε τον Ντενκτάς" και με υπότιτλο "Απέτυχε η προσπάθεια του Μάγου", γράφει ότι χθεσινές πληροφορίες έφεραν τον Αμερικανό απεσταλμένο να έχει επιδώσει έγγραφο στις δύο πλευρές στο οποίο περιέχονται οι αρχές με βάση τις οποίες θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς. Επικαλούμενη καλά ενημερωμένη πηγή, γράφει ότι ολοκληρώνεται αυτή τη βδομάδα ο κατάλογος με τις αρχαιότητές μας που κλάπηκαν μετά την τουρκική εισβολή, ο οποίος θα διαβιβαστεί στις γερμανικές αρχές για να αποφασιστεί κατά πόσο ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος Αϊντίν Ντικμέν θα εκδοθεί ή όχι στην Κύπρο.

Η "Σημερινή" αποκαλεί τον κ. Χόλμπρουκ "Ωμό" και αναφέρεται στο διαχωρισμό που έκανε μεταξύ Κύπρου και Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι θα ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο κ. Χόλμπρουκ με τους κ.κ. Λόρδο και Τσελίκ, επιχειρηματίες που συμμετέχουν στη ομάδα επιχειρηματιών των Βρυξελλών, τονίζοντας τη σημασία των δικοινοτικών επαφών. Προβάλλει, επίσης, δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της ΟΕΒ Αντώνη Πιερίδη και του Προέδρου του ΚΕΒΕ Βασίλη Ρολόγη ότι πρέπει να γίνουν βαθιές τομές στην οικονομία ώστε να ενισχυθεί η ευρωστία της και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Με άδεια χέρια φεύγει ο Χόλμπρουκ", γράφει ότι η προσπάθεια του Αμερικανού διπλωμάτη προσέκρουσε στην "πεισματική συμπεριφορά" του Ραούφ Ντενκτάς να αξιώνει την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αναφέρεται, επίσης, στην κατηγορηματική δήλωση του κ. Χόλμπρουκ ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναγνώριση του ψευδοκράτους και σημειώνει το διαχωρισμό που έκανε μεταξύ της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας την ένταξη της πρώτης στην ΕΕ. Γράφει, επίσης, ότι αναμένεται αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Κύπρο, της τάξης του 15%, σύμφωνα με την ΓΔ του ΚΟΤ Φρύνη Μιχαήλ.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι ο κ. Χόλμπρουκ επιχείρησε γεφύρωση των διαφορών, άτυπη συμφωνία κι επανέναρξη των συνομιλιών κατά τις εδώ επαφές του, στρέφοντας ουσιαστικά τις πιέσεις προς τη δική μας πλευρά. Στο επίκεντρο των συζητήσεών του ήταν τα θέματα ασφάλειας, της συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τόσο στον στρατιωτικό όσο και στον οικονομικό τομέα. Προβάλλει, επίσης, δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι ο διεθνής παράγοντας θα πρέπει να καταστεί μοχλός πίεσης και πειθαναγκασμού της Τουρκίας, ώστε να αλλάξει στάση στο Κυπριακό, υποδεικνύοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να περάσει από τα ευχολόγια στα μέτρα.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι ο κ. Χόλμπρουκ αναθέρμανε τις δικοινοτικές επαφές μεταξύ των επιχειρηματιών αλλά απέτυχε να σημειώσει οποιαδήποτε πρόοδο στο πολιτικό επίπεδο. Γράφει, επίσης, ότι το πιο ταχύ σκάφος στον κόσμο, ένα γιώτ που ανήκει στο διεθνή οργανισμό ασφάλειας Group 4, βρίσκεται αγκυροβολημένο στη μαρίνα της Λάρνακας, με σκοπό τη συλλογή χρημάτων για το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής από σύντομες κρουαζιέρες που θα διοργανώνει. Μέχρι σήμερα, το γιώτ έχει συλλέξει 8 χιλιάδες λίρες, αφού μια ολοήμερη κρουαζιέρα στοιχίζει 3 χιλιάδες λίρες.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)
(Μ.Μ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 5 April 1998 - 8:24:10 UTC