Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-03-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,31/03/1998 (ΚΥΠΕ) Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), οι επιφυλάξεις συγκεκριμένων χωρών προς αυτή, οι απειλές των Τούρκων για ενσωμάτωση των κατεχομένων και οι δηλώσεις Πάγκαλου αναφορικά με την πρότασή του για μορατόριουμ πτήσεων, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Συνομιλίες σταθμός για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση" γράφει ότι η Κύπρος βρίσκεται από χθες με το ένα πόδι στην Ευρώπη, γεγονός που αποτελεί σταθμό για το νησί και ακρογωνιαίο λίθο στην ανάπτυξη της ΕΕ. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, οι ΗΠΑ πρότειναν εξαγορά των πυραύλων S - 300, αν η Ρωσία δεσμευόταν να ακυρώσει το συμβόλαιο που υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Γαλλία και Ιταλία τόνισαν τα εμπόδια στην ένταξη της Κύπρου" γράφει ότι κάτω από τις απειλές της Τουρκίας για ενσωμάτωση των κατεχομένων και με τις υπενθυμίσεις των ΥΠΕΞ Γαλλίας και Ιταλίας για την ύπαρξη του Κυπριακού ως εμποδίου στην ένταξη, άρχισε χθες η διαδικασία ένταξης. Αλλού γράφει ότι 27χρονη Κυπρία από τη Βρετανία φορέας του AIDS καταγγέλθηκε ότι δεν ενημέρωσε 25χρονο πριν να έχει σεξουαλική επαφή μαζί του.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Ανοιξε η πόρτα της Ευρώπης" χαρακτηρίζει την έναρξη των ενταξιακών ως την πιο σημαντική στιγμή στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, με την οποία ο λαός της μαρτυρικής νήσου φιλοδοξεί να καταργήσει τα τετελεσμένα της εισβολής, ενώ ο Κίνκελ καλεί τους Ευρωπαίους να αναλάβουν την ευθύνη της απόφασής τους. Αλλού γράφει ότι ο Αντιστράτηγος Δημήτρης Δήμου διορίζεται από τις 15 Απριλίου ως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Πάγκαλος: Δεν είμαι υπουργός του Κληρίδη" γράφει ότι ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος ανέλαβε την πατρότητα της πρότασης για μορατόριουμ πτήσεων και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να την υπέβαλλε ψες στο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα. Αλλού γράφει ότι για μια θέση βυθίζονται στο χάος τα λιμάνια μας, αφού η εργατική αναταραχή είναι πια οριστική και οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι τεράστιες.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Νέα περίοδος ξεκινά σήμερα για την Κύπρο" αναφέρεται στη χθεσινή τελετή και τη σημερινή έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και γράφει ότι η πρόταση Κληρίδη για συμμετοχή των Τ/Κ παραμένει στο τραπέζι, ενώ η Γαλλία επιμένει στις θέσεις της και η Ελλάδα απειλεί με βέτο στη διεύρυνση. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Βρετανού ΥΠΕΞ, Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος δήλωσε ότι τα δεδομένα της κυπριακής αίτησης για ένταξη είναι ισχυρά.

"Η Χαραυγή", με τίτλο "Ενταξιακές - καταλύτης για το Κυπριακό", αναφέρει ότι άρχισαν χθες στις Βρυξέλλες και επίσημα οι διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της ΕΕ και προσθέτει ότι στην Κύπρο κόμματα και οργανώσεις χαιρέτισαν την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αλλού γράφει ότι έχει προκληθεί αναστάτωση ανάμεσα στούς Ε/Κ και Τ/Κ εργαζομένους των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ύστερα από πληροφορίες ότι επίκεινται μαζικές απολύσεις.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, προειδοποίησε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ χθες, σηματοδότησε μια επικίνδυνη αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (RTP), Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος κατηγόρησε τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι προωθεί τη διχοτόμηση του νησιού.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΔΠ/ΓΠ)
(Γ.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 31 March 1998 - 7:24:11 UTC