Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-03-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,13/03/1998 (ΚΥΠΕ) Κύριο θέμα της σημερινής ειδησεογραφίας είναι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), σχετικά με τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις καθώς και η αντίδραση της Βρετανίας στο θέμα αυτό.

Ο "Αγών" κάτω από τον τίτλο "Επίσημη πρόσκληση Κληρίδη για συμμετοχή των Τ/Κ" αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης απηύθυνε χθες και επισήμως πρόσκληση προς τους Τ/Κ να συμπεριληφθούν ως πλήρη μέλη της ομάδας της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα διεξάγει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ο "Α" αναφέρεται στην επίσκεψη μαθητών από τα κατεχόμενα Δημοτικά Σχολεία Ριζοκαρπάσσου, Αγίας Τριάδας και Κορμακίτη στις ελεύθερες περιοχές για να παρακολουθήσουν παράσταση του έργου "Το Βασιλόπουλο της Βενετίας" στο Δημοτικό Θέατρο που παρουσιάζει η παιδική σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.

Η "Αλήθεια" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Οι ενταξιακές θα αρχίσουν στις 31 Μαρτίου με ή χωρίς τους Τ/Κ, αλλά έπονται δυσκολίες" και αναφέρει ότι οι Βρετανοί και η ΕΕ χαρακτήρισαν "πολύ δίκαιη" και "γενναιόδωρη" την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης. Ωστόσο, ο Βρετανός ΥΠΕΞ ζήτησε από τον Πρόεδρο Κληρίδη τη μη εγκατάσταση των πυραύλων S - 300 στην Κύπρο. Αλλού, η "Α" αναφέρει ότι από το καλοκαίρι του 1998 το Υπουργείο Υγείας εισηγείται την έναρξη του εμβολιασμού των νεοσυλλέκτων κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας ως ρουτίνα.

Η "Μάχη" προβάλλει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο "Νέα άρματα Τ - 80 στην Εθνική Φρουρά", πληροφορία την οποία επιβεβαίωσαν στη Βουλή οι Υπουργοί Αμυνας και Οικονομικών, Γιαννάκης Ομήρου και Χριστόδουλος Χριστοδούλου, σύμφωνα με την εφημερίδα. Η "Μ" αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, κατά την επιστροφή του από τη σύσκεψη των αρχηγών των σοσιαλιστικών πολιτικών κομμάτων, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ θα διεξαχθούν χωρίς προβλήματα.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Θετικό κλίμα στην ΕΕ από την πρόταση Κληρίδη", γράφει ότι η στάση της Γαλλίας αποδυναμώθηκε από την πρόταση αφού με δηλώσεις του, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ άφησε να νοηθεί ότι δεν θα πρέπει να παγώσει η έναρξη των ενταξιακών. Ωστόσο τόνισε ότι η πλήρης ένταξη της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί μετά τη λύση του Κυπριακού. Η "Σ" γράφει ότι υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία της υγείας του οκτάχρονου κοριτσιού από τους Τρούλλους που προσβλήθηκε από μηνιγγιτιδοκοκκική συψαιμία.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Θετικά σχόλια για την άνευ όρων πρόσκληση" γράφει ότι ήταν ευνοϊκά τα πρώτα σχόλια της βρετανικής προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην πρόταση της κυπριακής κυβένησης για την εμπλοκή των Τ/Κ στην ενταξιακή διαδικασία. Αναφέρει ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ εξέφρασε την ελπίδα ότι η προσφορά προς τους Τ/Κ θα "τύχει καλής υποδοχής". Προσθέτει επίσης ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κούκ, τη χαρακτήρισε "γενναιόδωρη" και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ επιμένει σε παγοποίηση των ενταξιακών, μέχρι να συμμετάσχουν και οι Τ/Κ.

"Η Χαραυγή" κάτω απο τον τίτλο "Πακέτο: Κυπριακό, ενταξιακές, S-300", αναφέρει ότι είναι άμεση και σαφής πλέον η σύνδεση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και το ζήτημα των S-300, για τη μη εγκατάσταση των οποίων οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί επιμένουν φορτικά. Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι αναβλήθηκε για σήμερα το πρωί η κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση της ολομέλειας του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ Ντιέγκο Κόρντοβες, που είχε προγραμματιστεί για αργά χθές το απόγευμα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", με τίτλο "η ΕΕ καλωσορίζει την προσφορά προς τους Τ/Κ, λέγει ότι η κυπριακή κυβέρνηση παρουσίασε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια "ειλικρινή και σοβαρή" πρόσκληση προς την Τ/κ κοινότητα για μια "πλήρη" συμμετοχή στην ομάδα που διαπραγματεύεται την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Σ' άλλο σημείο αναφέρει ότι το Κίνημα των Οικολόγων Περιβαλλοντιστων δήλωσε ότι θα παρεμποδίσει τις ασκήσεις των Βρετανών, που προγραμματίζονται να γίνουν αυτό το μήνα στον Ακάμα.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της "Νίκη για την Κύπρο" και γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη ολοκληρώθηκε με μια καθαρή νίκη για την Κύπρο και απογοήτευση για την Τουρκία, η οποία ζητούσε ειδική μεταχείριση. Αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι επιθυμία του είναι όπως οι Τ/Κ θα συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Η "CW" αναφέρεται σε δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη στην Κύπρο, Γκεόρκι Μουράτοφ, ο οποίος επανέλαβε ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας - Κύπρου, ειδικά σε αμυντικά θέματα.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΔΠ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 13 March 1998 - 8:24:10 UTC