Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-03-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1998 (ΚΥΠΕ) Οι διεργασίες ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις πρωτοβουλίες στο Κυπριακό, τα διαβήματα της κυβέρνησης αναφορικά με την επιστολή Ραούφ Ντενκτάς, καθώς και η υπόθεση διακρίβωσης της ταυτότητας ενός από τους αγνοουμένους, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

"Ο Αγών" με τίτλο "Οχι Κληρίδη σε διακίνηση εμπορευμάτων από τα κατεχόμενα προς την ΕΕ", γράφει ότι ο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ εισηγήθηκε στην κυπριακή κυβέρνηση να αποδεχθεί την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων απο τα κατεχόμενα. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, με τις οποίες σημειώνει ότι η συνεργασία Κληρίδη - Λυσσαρίδη οφείλεται στη συνετή πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας, της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, αλλά και της επιθυμίας του ηγέτη της ΕΔΕΚ για εθνική συμφιλίωση.

Η "Αλήθεια" έχει τίτλο "Στην Ελβετία κάθε μήνα Κληρίδης - Ντενκτάς" και προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία αναφέρει ότι τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να κορυφωθούν οι πρωτοβουλίες για το Κυπριακό. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το ΔΗΚΟ θα ακολουθήσει διαδικασία τριών ταχυτήτων, για να φτάσει σε εκλογές ανάδειξης νέας ηγεσίας και νέων μελών τους Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής.

"Η Μάχη" με τίτλο "Αγγλικός δάκτυλος" αναφέρεται στην επιστολή που ο Ραούφ Ντενκτάς απέστειλε στον Πρόεδρο Κληρίδη, σημειώνοντας ότι ο κατοχικός ηγέτης εμπλέκει άμεσα σε αυτή, τη βρετανική Υπατη Αρμοστεία, αφού όπως αναφέρει ο Τ/κ Τύπος, ισχυρίζεται ότι αξιολόγησε την επιστολή μαζί με τον Υπατο Αρμοστή Ντέιβιντ Μάτεν. Σε άλλο σημείο, επικαλούμενη πληροφορίες της, γράφει ότι οι Τούρκοι κατασκευάζουν νέα οχυρωματικά έργα στις περιοχές Ποταμιάς και Αχνας.

"Η Σημερινή" προβάλλει την υπόθεση της διευκρίνισης της ταυτότητας του αγνοούμενου Αντρέα Κασάπη κάτω από τον τίτλο "Οι Τούρκοι ξέρουν τα πάντα για όλους τους αγνοουμένους", και σημειώνει δήλωση του Γραμματέα της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκου Σεργίδη, ότι αν οι Τούρκοι επιδείξουν πολιτική βούληση, το θέμα θα λυθεί μέσα σε λίγους μήνες. Αλλού αναφέρεται στην καταγγελία των μαξιμαλιστικών θέσεων Ραούφ Ντενκτάς από την κυπριακή κυβέρνηση.

"Ο Φιλελεύθερος" έχει κύριο τίλτο "Μάχη για την εναρκτήρια δήλωση" και γράφει ότι η Ελλάδα δίνει διπλωματική μάχη στο παρασκήνιο της ΕΕ εναντίον της Βρετανίας και της Γαλλίας, για το κείμενο της εναρκτήριας δήλωσης της προεδρίας της ΕΕ στις 30 Μαρτίου. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην ανέγερση πυρηνικού σταθμού στην παραλιακή περιοχή Ακιουγιου, απέναντι ακριβώς από την Κερύνεια, την οποία χαρακτηρίζει απειλή πηρυνικού ολέθρου.

Η "Χαραυγή" προβάλλει την απόφαση της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ κάτω από τον τίτλο "Παρόν με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον" και σημειώνει ότι μόνιμος στόχος είναι η ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων. Σε άλλη είδηση προβάλλει δηλώσεις του βουλευτή της ΕΔΕΚ, Τάκη Χατζηδημητρίου, με τις οποίες υπογραμμίζει ότι το κόμμα θα πληρώσει ακριβά το τίμημα συμμετοχής του στην κυβέρνηση Κληρίδη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στη σημερινή Ημέρα της Γυναίκας με τίτλο "Επαινος στις γυναίκες για τις προσπάθειες για ειρήνη" και σημειώνει τις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνονται σήμερα με αφορμή την επέτειο αυτή. Αλλού προβάλλει δηλώσεις των Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, με τις οποίες επιρρίπτουν τις ευθύνες για τη μεγάλη έλλειψη νερού, αποκλειστικά στην κυβέρνηση.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 8 March 1998 - 9:24:09 UTC