Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-03-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,04/03/1998 (ΚΥΠΕ) Η σημερινή άφιξη του Κοινοτικού Επιτρόπου Χανς Βαν ντεν Μπρουκ στην Κύπρο, όπως και η άφιξη στο νησί για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα του Ειδικού Αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, οι οποίες συνδέονται με τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), είναι τα κυρίαρχα θέματα στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Ο "Αγων" κάτω από τον κύριο τίτλο "30 κιλά μαριχουάνας ανακαλύφθηκαν στη Λεμεσό" γράφει ότι νέο ισχυρό πλήγμα κατά των εμπόρων καλλιέργειας, διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών κατάφεραν χθες οι διωκτικές αρχές. Αλλού, αναφέρεται στη σημερινή άφιξη του Ειδικού Αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος έρχεται στην Κύπρο για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Αντίστροφη μέτρηση" αναφέρεται στο θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ - Κύπρου και γράφει ότι με τη σημερινή άφιξη του Κοινοτικού Επιτρόπου Χανς Βαν ντεν Μπρουκ αρχίζει ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για το ζήτημα της συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές. Αλλού, γράφει ότι ο βουλευτής Αλέξης Γαλανός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος.

Η "Επιλογή" τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της "Αλαλούμ για Σ.Ε.Π." και γράφει ότι η πρόταση του Βάσου Λυσσαρίδη για δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής, που θα αντικαταστήσει το Εθνικό Συμβούλιο, εξελίσσεται σε αλαλούμ. Αλλού, γράφει ότι στο "βάπτισμα του πυρός" όλοι οι Υπουργοί υποσχέθηκαν χθες να εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις για την εξυπηρέτηση του κυπριακού λαού.

"Η Μάχη" κάτω από τον κύριο της τίτλο "Τυφλά τα ραντάρ της Εθνικής Φρουράς" γράφει ότι "τυφλά" κινδυνεύουν να μείνουν τα βρετανικής κατασκευής ραντάρ με τα οποία είναι εφοδιασμένη η Εθνική Φρουρά, καθώς το Λονδίνο αρνείται να εκπληρώσει συμβατικές υποχρεώσεις. Αλλού, γράφει ότι, με τον εξοστρακισμό των διαφωνούντων, ο κ. Σπύρος Κυπριανού προωθεί στην ηγεσία του ΔΗΚΟ το δίδυμο Τάσσου Παπαδόπουλου - Μάρκου Κυπριανού.

Η "Σημερινή" έχει κύριο τίτλο "Παγοποίηση μισθών" και γράφει ότι χθεσινή κοινή σύσκεψη όλων των επαγγελματικών και εργοδοτικών Συνδέσμων και των μελών της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) αποφάσισε παγοποίηση των συλλογικών συμβάσεων ως έχουν για ένα χρόνο, με την καταβολή όμως της αύξησης στην Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ). Αλλού, γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απέρριψε αίτημα της Κομισιόν να συναντηθεί με τον Κοινοτικό Επίτροπο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, ο οποίος φθάνει απόψε στην Κύπρο.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Τείχος απομόνωσης ανεγείρει ο Ντενκτάς", γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης είπε όχι στον Ρόμπιν Κουκ και έκλεισε την πόρτα στον Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, ενώ ο Ετζεβίτ του αποδίδει τα εύσημα και προειδοποιεί την Τ/κ αντιπολίτευση. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, με τις οποίες χαρακτηρίζει λυπηρή την άρνηση του Ντενκτάς να συναντηθεί μαζί του.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Ευρωπιέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα" γράφει ότι ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ φθάνει σήμερα στην Κύπρο έχοντας στις αποσκευές του την "πρόταση κυριαρχίας" που επεξεργάστηκε μαζί με τον Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, όπως αναφέρει, και η οποία προνοεί για κοινή συμμετοχή Ε/Κ και Τ/Κ στις ενταξιακές, χωρίς αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αλλού, γράφει ότι νέα 20λιρα κυκλοφορούν από σήμερα στην Κύπρο και δημοσιεύει φωτογραφία των νέων χαρτονομισμάτων.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο αναλαμβάνει εργασία", αναφέρεται στη χθεσινή ανάληψη καθηκόντων από τους έντεκα Υπουργούς, η οποία έγινε με πολλή πίστη στο μέλλον, όπως γράφει, αλλά με περιορισμένη ουσία όσον αφορά στην ευρύτητα αποδοχής της κυβέρνησης. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι από χθεσινοβραδινή πυρκαγιά στη βρετανική Βάση Ακρωτηρίου κάηκαν τρία περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα άγριας βλάστησης.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Financial Mirror" γράφει ότι αναβάλλεται εκ νέου η λειτουργία των ενιαίων αυτόματων ταμειακών μηχανών και ότι μετατίθεται η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας τους, κατά ένα μήνα, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι τα Μις Σέλφριτζ, μια νέα αλυσίδα καταστημάτων, έρχεται πολύ σύντομα στην Κύπρο με ειδικότητα στο γυναικείο νεανικό ντύσιμο, ενώ το πρώτο κατάστημα αναμένεται να ανοίξει στη Λεμεσό τον Μάιο.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΓ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 4 March 1998 - 11:48:46 UTC