Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-02-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,22/02/1998 (ΚΥΠΕ) Η κρίση στο Ιράκ και οι προσπάθεια του Γ.Γ. του ΟΗΕ για επίτευξη συμφωνίας αποτελεί την κύρια είδηση του σημερινού κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν, επίσης, πληροφορίες για τη νέα κυβέρνηση, εσωκομματικά θέματα, καθώς και τα προβλήματα που προκλήθηκαν χθες από τη διακοπή ρεύματος στη Λευκωσία.

"Ο Αγών", στο κύριο θέμα με τίτλο "Χωρίστηκε στα δύο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ", γράφει ότι η μία ομάδα των βουλευτών του κόμματος, που αποτελεί την πλειοψηφία, απέρριψε την επαναφορά των πέντε διαγραφέντων στελεχών και η δεύτερη επεσήμανε την ανάγκη επαναφοράς τους. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στο χάος που προκλήθήκε χθες στη Λευκωσία από τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η "Αλήθεια", κάτω από τον τίτλο "Το Υπουργείο Παιδείας στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων", γράφει ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για σχηματισμό νέας κυβέρνησης και ότι το Υπ. Παιδείας θα δοθεί στο ΔΗΣΥ, αλλά αν διευθετηθεί κάτι άλλο, τότε θα δοθεί στην ΕΔΕΚ. Προβάλλει, επίσης, συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ, στην οποία ο Νίκος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι νέο στίγμα πλεύσης θα καθορίσει το κόμμα σε ιδεολογικό συνέδριο που θα γίνει μάλλον τον προσεχή Μάιο.

"Η Επιλογή", στο κύριο θέμα με τίτλο "Σύγχρονο όραμα και νέα αποστολή του ΔΗΚΟ", προβάλλει το μήνυμα συστράτευσης, τιμής, ενότητας, συναίνεσης και συνεργασίας που απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος, Σπύρος Κυπριανού. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στις καταγγελίες των περιβαλλοντιστών για τον κίνδυνο που απειλεί την Κύπρο και τις γειτονικές χώρες από τα πυρηνικά προγράμματα της Τουρκίας.

"Η Μάχη", υπό τον κύριο τίτλο "Αποχωρεί ο Κυπριανού", γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ φαίνεται προβληματισμένος και δεν αποκλείει πλέον το ενδεχόμενο να αποσυρθεί. Προβάλλει, επίσης, μήνυμα του Αρχηγού της Αστυνομίας, με αφορμή τον ξυλοδαρμό του αστυφύλακα Αλέκου Ιωαννίδη, ότι η Δύναμη θα δώσει "ένα γερό μάθημα στο παρακράτος".

"Τα Νέα" προβάλλουν δήλωση του Α' Αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου ότι στις προτεραιότητες του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να είναι πρώτα απ' όλα η τήρηση της πρότασης ενότητας και προοπτικής. Γράφει, επίσης, ότι η Αθήνα εμμένει στη θέση της ότι η φόρμουλα συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές της Κύπρου δεν θα θίγει τη νομική υπόσταση της κυπριακής κυβέρνησης.

"Η Σημερινή", κάτω από τον κύριο τίτλο "Αύριο αποφασίζει η ΕΔΕΚ", γράφει ότι κλειδί στην τελική διαμόρφωση του σχηματισμού νέας κυβέρνησης αποτελεί η απόφαση της ΕΔΕΚ. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι η φόρμουλα του απεσταλμένου της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, για συμμετοχή των Τ/Κ στην ενταξιακή πορεία, προσφέρει στους Τ/Κ τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος του βέτο.

"Ο Φιλελεύθερος", στο κύριο θέμα με τίτλο "Τετάρτη ξεκαθαρίζουν όλα", γράφει ότι μέσα της εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει η μορφή του νέου κυβερνητικού σχήματος και ότι αύριο η ΕΔΕΚ θα διαβιβάσει στον Πρόεδρο Κληρίδη την πρότασή της για το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής. Γράφει, επίσης, ότι αιτία της χθεσινής διακοπής ρεύματος στα τρία τέταρτα της πρωτεύουσας ήταν βλάβη που σημειώθηκε στα καλώδια υψηλής τάσης.

Η "Χαραυγή", κάτω από τον τίτλο "Μετεκλογικοί Τριγμοί", αναφέρει ότι μετεκλογικοί τριγμοί αλλά και δυστοκία για το ρόλο που θα διαδραματίσουν τα μικρά κόμματα και κομματίδια στο νέο κυβερνητικό σχήμα παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες. Προβάλλει, επίσης, συνέντευξη του βουλευτή της ΕΔΕΚ Τάκη Χατζηδημητρίου, στην οποία εκφράζει διαφωνία με τη συμμετοχή του κόμματός του στην κυβέρνηση Κληρίδη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στις προσπάθειες σχηματισμού νέας κυβέρνησης κάτω από τον τίτλο "Το παιχνίδι ονομάτων για το υπουργικό". Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στην επικοινωνία μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ μέσω του "Internet", που είναι ιδιαίτερα σημαντική μετά την απαγόρευση των επαφών από το κατοχικό καθεστώς.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 22 February 1998 - 8:24:09 UTC